Елиана Масева: Всичко, което се случва в ДАНС, е много тревожно

Фокус: Вие взехте участие в срещата между депутати от Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред и ръководството на ДАНС. Полезна ли Ви беше тази среща? С кого разговаряхте?
Елиана Масева: Срещата беше много полезна и ако трябва да се направи извод от нея, той е, че необходимостта от парламентарен контрол над службите за сигурност, т.нар. тайни служби е очевидна и че това нещо трябва да се осъществи колкото се може по-скоро. ДАНС не е реформирана агенция и не би могла да изпълнява целите си, ако не се предприемат много бързи и спешни действия, свързани с вътрешно-нормативни актове, правила и регламенти, които да обосноват една законосъобразна дейност на ДАНС.
Фокус: Г-жо Масева, а по какъв начин може да се осъществява парламентарния контрол върху дейността на службите?
Елиана Масева: Този контрол вече е регламентиран, обсъждан е дълго време и контролът може да бъде парламентарен. В самия закон е записано, че трябваше да се създаде вече парламентарна комисия. Този контрол трябва да бъде по осъществяване на правилата, тяхната обоснованост, мотивираност в ДАНС, за да може да се съхраняват основните права и свободи на българските граждани. Това е най-чувствителната държавна структура, която касае човешки прави, поради което една парламентарна комисия трябва да играе ролята на коректив, когато има заплаха.
Фокус: Защо не е създадена досега такава комисия? Има ли наченки за формирането й?
Елиана Масева: Дължи се на нежеланието на управляващите, защото тяхната воля формира резултатите от решенията в парламента. По-скоро за мен това е страх да не се надникне в работата на ДАНС, когато дейността й е нерегламентирана или се цели изпълнението на политически задачи.
Фокус: Открихте ли политически мотиви в искането за разпечатки на телефоните? Изобщо успяха ли да ви убедят в необходимостта това да се направи?
Елиана Масева: Искам да разделя двете неща. Едната част е това доколко нормативно това е обосновано и мотивирано и второ, е практическата необходимост. Считам, че има пропуски, има една практика и на устни нареждания, и на изброяване на телефони без за всеки да е посочено каква точно е връзката, какви са аргументите да има разпечатки. Това, което ни направи впечатление, че е хвърлен голям труд във връзка с разработки и оперативни действия по отношение на българските медии за изтичане на негативна информация. Това също отчитаме като дефект, тъй като в работата си ДАНС би трябвало да насочи острието си срещу корупцията във високите етажи на властта и контраразузнаването, което е предмет на дейност съгласно закона. Има много противоречия между председателя и висшите чиновници, разноговорене. Това не може да не ни смущава, поради което ние ще имаме инициатива важните материали да бъдат изискани от парламентарната комисия в секретна секция на Народното събрание, за да може народното представителство наистина да има представа какво се случва в структури, които създава със закон. Освен това голяма необходимост виждаме и в законодателни инициативи, изясняване на терминологията в Закона за специалните разузнавателни средства, както и процедурите. Ще предложим и други неща, ще предприемем съвсем конкретни действия.
Фокус: Каква вътрешна проверка правят в ДАНС?
Елиана Масева: Само по себе си е смехотворно да се твърди, че в ДАНС търсят къртица. Вътрешна проверка не се прави. Това, което ни съобщиха вчера, е, че не се разследват служители на ДАНС, макар че алибито за едни такива масирани действия е, че изтичала класифицирана информация.
Фокус: По медиите мина информация, че се прави вътрешна проверка…
Елиана Масева: Това е нещо различно, това е Инспекторатът, който е задействан в петък след среща на председателя Сертов. Първото му действие е да изолира един чиновник, който даде интервю – г-н Писанчев във в. “Труд”. Всичко, което се случва там, е много смутително, много тревожно. Знаете, че има подписка на служителите от ДАНС в защита на г-н Писанчев. Това са неща, които по принцип не се случват в такива структури и не са се случвали, няма практика даже в нашата държава.
Фокус: Потвърди ли се информацията, че има канал за изтичане на информация от ДАНС?
Елиана Масева: Опроверга се, макар че се твърдеше, че има изтичане на класифицирана информация. Вчера председателят Сертов каза, че не е класифицирана, а са елементи на класифицирана информация.
Фокус: Какво означава “елементи на класифицирана информация”?
Елиана Масева: Не мога да Ви обясня. И аз не го разбирам.
Фокус: Дали е искана разпечатка на Вашите телефони?
Елиана Масева: Ние с ген. Атанасов на този етап не сме си дали телефоните, за да проверим дали са искани разпечатки, защото не знам какво би могло да докаже това. За нас същественият проблем е не, че депутати се слушат. Когато тази дейност е правомерна, тя трябва да се осъществява. Въпросът е, че 7 млн. българи не могат да постъпят като нас. И това, че се подслушват телефони, че се извършват подобни оперативно-технически мероприятия, е и законосъобразно. Въпросът е каква е процедурата. От това, което проследихме, мога да Ви кажа, че има съществени пропуски.
Фокус: Бихте ли конкретизирали за какви пропуски става въпрос?
Елиана Масева: Тази дейност трябва да почива на основанията на съответни актове, да не бъде устна, за да не може да се доказва как точно се осъществява и да има все пак някакви мотиви и аргументи в преписките, за да е ясно защо се разпечатват телефони, защо се засичат разговори, тъй като при липсата на такава обосновка, може да се стигне и до произвол.
Фокус: Вярно ли е, че са разработвани журналисти? Това обяви днес председателят на Вътрешната комисия Минчо Спасов.
Елиана Масева: Вярно е.
Фокус: Г-н Сертов ли ви е съобщил това? Откъде имате такава информация?
Елиана Масева: Ние бяхме на място и се запознахме и с документацията.

Фокус: Колко са били разработваните журналисти? От кои медии?
Елиана Масева: Не мога да Ви кажа повече по никакъв повод.
Фокус: Вашият колега депутат Атанас Атанасов спомена за отговорността на Румен Петков за случващото се в ДАНС? Какво е Вашето мнение?
Елиана Масева: Моето мнение е, че в ДАНС се осъществява скандал, аналогичен на този в МВР и даже още по-страшен. Разграждането на институциите и на държавността е процес, който се намира в развитие. Кризата не е приключила, тя се задълбочава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...