Елиана Масева: България е единствената държава от бившия Източен блок, която не е разкрила все още досиетата

Водеща Силвия Великова: “Демократи за силна България” имат законопроект, свързан с механизма за отварянето на документите на бившата Държавна сигурност и разузнавателната служба… разузнавателните служби у нас. За това сега ще говорим с депутата от партията Елиана Масева – за шансовете такъв законопроект да стане обединителен за политическите сили, които наистина искат да приключи решаването и изчистването на този въпрос. Добър ден, госпожо Масева.

Елиана Масева: Добър ден. Здравейте.

Водеща: Сега, след толкова много идеи и различни предложения за това какво да се направи, след като стигнахме дотук, смятате ли, че има някакъв шанс политическите сили, забравяйки партиите си, да се обединят в търсенето на един механизъм, за да се приключи с този въпрос веднъж завинаги?

Е. Масева: Повече от очевидно е, че това е проблем, който касае българските граждани, и че интересът, който се проявява към него, е основание за това политиците и особено законодателният орган да имат адекватно поведение. Рефлексът на всеки политик и народен представител в момента е да отговори на този интерес. В Народното събрание ние сме внесли един законопроект, който повтаря добрите практики и на Унгария, и на Чехия, и на Полша, и най-вече румънския проект, който беше приветстван и от европейските експерти като модерен проект, който има за цел да разкрие тайните и да послужи като поука за бъдещите поколения, да не се случват неща, които исторически са останали зад гърба ни. Ето защо нашият проект считаме, че отговаря на тези модерни условия и най-вече на това, че България трябва да скъса веднъж завинаги с тайнството около досиетата, с манипулацията, зависимостта и всякакви спекулации, да започне период, в който да се направи анализ и исторически преглед на това как именно от службите на Държавна сигурност се е родила организираната и криминалната престъпност в България, което ще бъде в полза и на борбата с престъпността – основен прицел на атаките на Европейския съюз и основна пречка за приемането ни в Европейския съюз. Този закон предвижда правила, защото практиката, която министърът на вътрешните работи демонстрира, е напълно погрешна. Селекцията, която се осъществява, изнасянето на имена, след това писането на извинителни писма, се превръща във фарс. Но по-лошото е, че вредите са много по-дълбоки, защото това ражда бездуховност в българското общество и в никакъв случай не допринася за модерността на нашата държава, която има претенции да бъде пълноправен член в Европейския съюз.

Водеща: Как този законопроект обаче, госпожо Масева, решава големия проблем с изчезналите, откраднатите, изгорените досиета, които също са част от тази пълна истина, която всички искаме да научим?

Е. Масева: Веднага бих искала да кажа, че законопроектът предвижда, освен достъп на всички български граждани до личните им досиета, и достъп до досиетата на всички хора, които заемат важни обществени, държавнически, изборни или назначаеми постове. И освен това този законопроект предвижда един независим орган да направи пълен исторически преглед на всичко, което е било прошнуровано, тъй като системата в МВР е била доста стриктна, и да направи анализ на това кои и колко досиета са изчезнали, унищожени, като по този начин, чрез тази ретроспекция, осветли целия процес, който се е развивал в периода след закриване на службите и преди, разбира се, това, на тайните служби в България.

Водеща: Ще отговори ли той на онова, което беше формулирано като страхове от страна на и вътрешния министър, и на представители на службите, че чрез един подобен законопроект и разкриването на истината толкова, колкото е останала, може сериозно да бъде застрашена националната сигурност на страната ни? Как се решава при вас въпросът за добрите и за лошите доносници?

Е. Масева: Това, че разкриването на досиетата, осигуряването на достъп, нарушавало националната сигурност, всъщност е един мит, който се повтаря от тези, които се страхуват, че този процес може да се случи и в България. Междувпрочем ние сме единствената държава от посттоталитарните, която не довърши процеса с разкриване на досиетата на тайните служби. Гаранциите в нашия законопроект са за запазване на доброто име на хората, които са станали жертва и са били манипулирани, но освен това…

Водеща: Заради някакъв личен проблем, който е бил използван, предполагам, това имате предвид…

Е. Масева: Да, да, разбира се. Освен това ние сме предвидили и съдебен контрол, когато се изнасят манипулативно факти и те не се свързват с документи и доказателства, които се намират в архивите. Освен това ние не правим разлика между участниците в този процес – дали те са били в Първо или в Шесто управление. Въпросът е, че те са се включили в една тоталитарна машина, която е потискала и е манипулирала българските граждани. Така че за нас разлика между доносник, по-доносник, и по-малко доносник няма. И тази истина трябва да бъде оповестена. Когато тя бъде оповестена, българските граждани сами могат да направят този извод.

Водеща: Най-атакуеми изглеждате от “Демократи за силна България” с това, че всичко това, което сега говорим, не направихте в четирите години, в които имахте мнозинство, заедно с, разбира се, другите партии от десницата. Как отговаряте на тази критика, че е много удобно като опозиция да предлагаш подобни радикални решения?

Е. Масева: Тези, които твърдят това, че за четири години ОДС не е направило нищо, всъщност твърдят, че не е трябвало нищо да се прави, че не трябва да се отварят досиетата. Искам да ви кажа, че законът, който беше приет през 1997 година, в началото на управлението на Иван Костов, има своите постижения – 78 хиляди досиета бяха открити. Разбира се, имаше периоди, в които действията по разкриването бяха спирани, включително и от Конституционния съд. По искане на депутати, предимно от левицата…

Водеща: От левицата, да…

Е. Масева: …Конституционният съд се произнесе, че определени текстове не могат да действат. Ставаше дума и за картончета, и за някои други, препоръчваше се независим орган, а не министърът и началниците на служби да се занимават с тази дейност. Всичко това беше коригирано законодателно в резултат на препоръките на Конституционния съд с нов законопроект. Но през 2001 година всъщност управлението на Симеон Сакскобургготски спря действието по тези закони, а през 2002 година законът беше окончателно променен със Закона за класифицираната информация. Така че и това е една спекула, за която ние имаме своето обяснение и своите доказателства.

Водеща: Последен въпрос, госпожо Масева, тъй като вчера възбуди вашият лидер любопитството със споменаването на поредното агентурно име. Кой се крие зад псевдонима агент Гоце?

Е. Масева: Ами, знаете ли, това, че ние внасяме законопроект, е точно отговор на този въпрос. Не може да се посочват имена, без това да е станало в резултат на преглед, в резултат на доказателства и изнасяне на факти. Точно затова искаме досиетата да бъдат разкрити.

Водеща: Благодаря ви за този разговор. Ще видим по какъв начин ще реагират и останалите политически сили. Елиана Масева от “Демократи за силна България”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...