ЕК вдигна ръце от българското правителството

Позиция на Синята коалиция по повод на Мониторинговия доклад на Европейската комисия от 18.07.2012г.

1. Пет години след влизането на България в ЕС, мониторинговият доклад на ЕК подлага на съмнение основни демократични принципи в страната.

ЕК констатира нарушаване на принципа за разделение на властите; накърнена независимост на институциите, липса на прозрачност и обективност при редица съдебни назначенията, уволненията и решения.

2. Оценката за политическата воля в петгодишния период на мониторига е еднакво незадоволителна както за Тройната коалиция, така и за ГЕРБ.

3. В доклада се говори за хронична липса на реформа в съдебната система; системност на слабите резултати на полицията, прокуратурата и съда; “дълбоко влияние” на “уникалната” по рода си организирана престъпност в страната върху икономиката, политическите процеси и държавните институции.

4. Най-тежките удари върху управленските и реформаторски претенции на ГЕРБ са нанесени с констатации като: “има липса на посока в политиката, което задържа реформите”, “много от важните стъпки в реформата са направени само заради външния натиск, което поставя под въпрос необратимостта на промените”, “няма политическа настойчивост за идентифициране и отстраняване на причините за този голям провал на системата”- бягството на братя Галеви.

5. ЕК очевидно не храни надежди, че правителството на ГЕРБ в оставащата година от мандата си ще постигне напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред и затова предвижда следващият доклад на ЕК да е в края на 2013 г. – шест месеца след встъпване в длъжност на следващото правителство.

6. Докладът дава и ясна оценка за деструктивната роля на вътрешния министър Цветанов в борбата му с престъпността, корупцията и във войната му със съдебната система в България. Министърът е визиран директно в констатацията, че “независимостта на съдебната система е поставена под въпрос от серия директни политически критики към определени съдии”.

7. Докладът води до извода, че сме свидетели на провал за европейското развитие на България.

Иван Костов: Уважаеми колеги, СК е готова с позицията, която ще Ви раздадем. Аз върху нея няма да се спирам, защото Вие ще си я прочетете. Ще видите, че всички констатации, които бяха направени в медиите са останали във финалния доклад. Това, което аз искам да цитирам на вашето внимание не е забелязано досега от никой, и то се състои в края на доклада, а именно: България престава да бъде наблюдавана в следващата година и половина. Чак в края на 2013 година, ако тя направи реформи, ако получи енергия от тези реформи, за да застане на правия път, тогава, след година и половина ще има реакция на ЕС, като обаче забележете най-лошата част от доклада – през това време редовно ще бъде проверявана, и това не само от комисия, поставена от експерти на ЕС, на европейската комисия, а и от заинтересовани страни членки. Това означава, че всяка страна, която е критично настроена към България може на тези проверки да изпрати свои наблюдатели. По- лош извод от този доклад аз никога не съм си представял. Представях си, че ще има мониторинг, че той ще продължи, че ще бъде раздаван, че ще ни се даде шанс. На това правителство този мониторинг не дава никакъв шанс! Искам това да е абсолютно ясно, това е следната констатация от следния доклад. Това правителство в някакъв смисъл е отписано и се очаква в някакъв следващ период, някое следващо правителство. И аз искам да направя един единствен извод от това и той е: Заслужава ли управляващата партия да се нарича Граждани за европейско развитие на България, след като е Граждани за европейски провал на България?

Мартин Димитров: Добър ден и от мен. Възможно най-грешната позиция на правителството е това, което направи Цветан Цветанов – да оспорва констатацията на доклада и да каже, че всъшност всичко е наред. Не, не е наред. И ако някой се опитва да замаже очите на българските граждани и на европейските институции и не признае сега проблемите, нещата ще станат по-лоши. Нужни са няколко много важни мерки, които трябва да бъдат взети с консенсус от основните политически сили в българския парламент. Едната такава мярка е реформа в съдебната система включително промяна на българската конституция. Включително по отношение на избора на ВСС и на главния прокурор. Така че, ако тези четири пет ключови мерки не бъдат сложени сега на масата за обсъждане, правителството не признае проблемите, това е най-важния въпрос, премиерът и правителството да признаят проблемите и да поискат консенсусни четири-пет мерки, по които да работи българският парламент оттук нататък, положението само ще се влошава. Основен акцент на тези четири – пет мерки, трябва да бъде оттук нататък гаранции, че ВСС не може да бъде обект на политически натиск и на политически решения, да отпадне и политическата квота, което беше казано от колеги преди няколко дни. Но ако не се тръгне в тази посока и доклада бъде съпроводен от дебат между различни политици, опозицията да казва – не, има проблеми, управляващите да казват – ние като четеме всъщност ни хвалят и всичко е наред, и България се развива добре, това ще бъде възможно най-неправилното и грешно решение в тази ситуация. Ако имате въпроси, заповядайте.

Въпрос: След тези тежки констатации в доклада трябва ли правителството според вас да продължи да управлява. Вчера от БСП изразиха намерение да инициират консултации за вот на недоверие. Дали бихте участвали в такива преговори.

Иван Костов: Най-неуместното нещо в момента е правителството на БСП да иска от правителството на ГЕРБ вот на недоверие. Защото 40% от констатациите от този доклад се отнасят за управлението на БСП, ДПС и НДСВ. В този смисъл по-погрешна, по- неуместна политическа стъпка ние не можем да си представим. Най-честно, най-почтено е в момента БСП да не си мие ръцете, а да признае всички свои грешки, които са довели до пълната изолация от ЕС и от парите на Европа, до които доведоха България И след това да седне на преговори. Това, което каза Мартин Димитров – да се търси национален консенсус, за да се стартира силна оздравителна съдебна реформа. Нищо друго не ни спасява. Но това става след като те си признаят защо са стигнали до това управление. Защо 40% от доклада е опрян на техния провал.

Въпрос: Има ли основание на вот на доверие да бъде искан от премиера Бойко Борисов, ако след като Европа казва, че не се е справил в основните си обещания, за което това правителство спечели изборите.

Иван Костов: вие ме изненадвате с въпроса. Аз ще кажа следното, без да съм се консултирал с Мартин Димитров и с колегите. Аз ще вдигна ръце така, както ЕС вдига ръце от нашата страна. Аз бих бил пасивен в момента. Никакви шансове, само внимателна проверка на това, което се случва. Но какво ще прави Бойко Борисов, кого ще арестува, при положение, че на практика му обявяват абсолютен провал в политиката, няма никакво значение в момента изобщо какво ще предприеме, някак си остава встрани. Има един фокус и този фокус не може да бъде изместен от никакъв вот на доверие или на недоверие или каквото и да било. Та България е изключително зле в сферата на правораздаването, нуждае се от спешна реформа в съдебната система изобщо, за да се покаже, в сферата на интереса на ЕС и това е всичко. Няма друго. Всичко друго са ПР, акции, покриване на този, на онзи, преждевременни отчети и всевъзможни такива неща, нямащи отношение към това, което се казва. Аз Ви призовавам да се фокусирате към най-важното нещо, което казва ЕС – бихме застанали на пътя на реформите, ако направиме съдебната реформа. Това е цялата работа.

Мартин Димитров: Нека само по този въпрос, който е важен, защото ще ни питате пак за вотове на доверие, недоверие. Нека да бъдем честни. ГЕРБ има 130 гласа в този парламент и ако решат могат да получат вот на доверие, вот на недоверие. Така че тези въпроси не са съществени за този парламент. Да бъдем честни и да си кажем истината в очите- дори и един вот на доверие би бил замазване на проблемите, тъй като след този доклад какво според Вас очакват европейските институции,а и българските граждани. Очакват план за действие. Кои са четирите неща или няколкото неща, които предприема консенсусно България? Защото се вижда, че без промяна в конституцията, правораздавателна система не може да има. И ако вместо решения утре се види единствено дебат между БСП и ГЕРБ кой е виновен, защото натам отиват нещата, БСП ще обвини ГЕРБ, а ГЕРБ ще обвини БСП, защото ГЕРБ обвиняват всички в последните двайсет години за всичко, което се е случило в България. Но ако само това е продукта на дебата, той ще бъде тотално неадекватен.

Въпрос: Възможна ли е такава сериозна реформа с промени в конституцията да се направи в оставащата една година до следващите избори? И каква според Вас трябва да е политическата отговорност, която да поемат управляващите?

Мартин Димитров: Напълно е възможно да бъде направена необходимата промяна в конституцията при широк консенсус. Всяка парламентарно представена партия да поеме своята отговорност. Винаги има някакви избори и приближаващите избори не могат да бъдат причина тези реформа да не бъде направена.

Иван Костов: Наистина има риск, има риск да се случи това, което се случва в Румъния. Но и дълбока и силна реформа в съдебната система, без промяна в конституцията или заедно с промяна в конституцията. Толкова убедителни действия трябва да предприемат българските политици, че да докажат, че заслужават да бъдат наблюдавани. Разбирате ли докъде сме го докарали? Че заслужаваме да бъдем наблюдавани отговорно, че все пак можем да направиме нещо в оставащите до следващия доклад месеци. А те не са толкова много всъщност- 18 месеца.

Въпрос: Г-н Костов, има ли начин министър Цветан Цветанов да бъде отстранен от Бойко Борисов след този доклад? И един въпрос към Мартин Димитров- Вие говорите в качеството си на съпрецедател на СК, това ли е официалната позиция на СДС обаче, в контекста на това, че имате нов лидер?

Мартин Димитров: Това е позицията на СК, ако новия председател на СДС има нещо да добави, ние ще бъдем радостни да чуеме повече факти и обстоятелства. Но вижте, искам да повторя още веднъж новия акцент. За първи път ЕК казва, че не очаква прогрес от това правителство по ключовите въпроси. И казва косвено, че ако не дойде ново управление и нова линия на поведение няма да има напредък. Никога досега такава констатация не е правена в мандата на този кабинет.

Иван Костов: Цветанов е епизод. Нямаше отношение за това, за което говорехме. Пак да кажа. Какво трябва да се направи според нас е извън рамките и възможностите на действие на самия ГЕРБ. ГЕРБ не е в състояние да извади страната от тази глуха линия, от този провал, в който е изпаднал. Единственото нещо, което може да направи е да покаже, че България заслужава европейското си членство, и че се движим в правилната посока е съвместни усилия, пълен консенсус, силни стъпки напред в съдебната реформа. Дали тези стъпки ще включват изгонването на един или друг министър един, защото се върти непрекъснато на 360 градуса като развален компас друг, защото си позволява да съсипва човешки съдби от трибуната това няма никакво значение в случая. Въпросът е, че ГЕРБ сам не е в състояние да създаде тяга и да изкара страната от блатото, в което я вкара. Това искам хубаво да се разбере. Всички останали въпроси дали ще се правят пълномощия на президент, на премиер и т.н. И заради това Синята коалиция на заседанието на президента, на Консултативния съвет най-отговорно ще постави този точно въпрос и ще заяви готовност, че сме в състояние за изработване на точна концепция, имаме ясни идеи, те са от 7 години как да се направи съдебната реформа. За 7 години все някой ги е чул, все някой ги е разбрал. Готови сме да участваме в такава концепция, да има реализация, това ще бъде нашата позиция в Консултативния съвет. Благодарим Ви!

Въпрос: Г-н Костов, правилно ли разбрах, че ареста на Борис Аврамов е с цел разсейване на вниманието днес и все пак не може ли да коментирате и това? Това е голям скандал.

Иван Костов: Чудесно за хората, много хубаво за хората, но българите трябва да знаят, че в момента гласуваме доверие в началото на управление, в началото на политика на Народното ни събрание, на държавата ни, а не на някакъв депутат, на който да кажа тук, Синята коалиция иска проверки и го обвинява в конфликт на интереси. Той беше осъден от комисията и сега го връщат претоплен ние му искаме отговорност от колко години? От 2 години и сега изведнъж ни го сервират изведнъж като претоплена вчерашна манджа. Това за нас, специално не е отговор, разбираме, че иначе ПР-ски е кризисен ПР.

Въпрос: Става дума за сигнал от Синята коалиция или?

Мартин Димитров: Сигналът е за един законопроект, в който ние виждахме сериозен проблем. Но това е друга ситуация. Този сигнал е вече подаден. Вижте винаги, когато има проблеми, ГЕРБ организира зрелище за българските граждани или показен арест, или нещо друго, някаква показна ситуация. Това не може да реши проблемите, които са записани в този доклад и ако не решат да предприемат сериозна реформа с широката парламентарната подкрепа на основните партии, нищо няма да бъде постигнато. Благодарим Ви!

Иван Костов: Благодарим Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...