Ексобластният управител на Пловдив Андон Андонов: руснаците няма да простят на Костов, че докара тук НАТО и ЕС!

Костов набира сили за бляскавото си бъдеще като Командира, Първанов се прави на Путин и така създаде нашенските олигарси. Това казва в интервю за “Шоу” бившият областен управител на Пловдив Андон Андонов. Той властва над тепетата при служебното правителство на Стефан Софиянски, при Иван Костов и в началото на управлението на Симеон. Прадядото на Андонов е съратник на Захари Стоянов и Стефан Стамболов. Родът Андонови е сред най-известните у нас. Чичото Иван Андонов е бил пилот, цар Борис го праща военно аташе в Берлин. Бащата на ексобластния е бил шеф на легионерите в Пловдив, лежал е в повечето комунистически затвори, накрая в Белене. С режисьора Иван Андонов са братовчеди.

– Г-н Андонов, не симпатизирате на Желю Желев, защото е марксист. Но останахте верен на Иван Костов, който е преподавал политикономия на социализма?!

– Желю може и да е бил добър президент, но аз не приемам неговите компромиси и марксистките му идеи. Той гледаше да се нагажда. Не можем с него да сме от едната страна на барикадата. Иван Костов може и да е преподавал нещо, но той е изграден демократ. Откакто го познавам, е много последователен и никога не се е измятал. Защо Костов е толкова атакуван и мразен от опозицията?! Защото е много опасен за враговете си! Той премести границата на Евросъюза и НАТО до Черно море и това никога няма да му бъде простено от руснаците. Навремето всички, които не играят по свирката на Москва, бяха ликвидирани физически, но него решиха да го ликвидират политически. Те и техните мекерета от БКП-БСП са в основата на политическата изолация на Костов. Те разбраха колко умен и опасен е той и решиха никога да не го допуснат до власт.

– Кога се разбра, че Костов застрашава руските интереси и е опасен за Русия?

– Още от самото начало. Руснаците имат добре развита мрежа на службите в нашата страна. Всичко се разбира.

– А как приемате факта, че Георги Гергов е консул на Русия в Пловдив?

– Гергов си е техен. Комунист. Обаче се правеше, че не се интересува от политиката и си гледа само бизнеса. Каза ми го лично! Даже споделяше как е помагал на всички партии. Но миналата година облече униформата, сложи каскета /влезе във ВС на БСП/. Аз смятам, че това не е по негова воля, принудиха го. Той е типичен пример на олигарх от групата на президента Първанов.

Защото Първанов като всички руски гъзомийници твърдо имитира руския модел – модела Путин. Точно Путин създаде олигарсите и, подражавайки му, Първанов създаде свои. Във всяка една област на страната има олигарси – да вземем Гриша Ганчев, братя Диневи, Гущеров, Валентин Златев…

 

– Помним обаче как Гергов се кле във вярност на синята идея, после беше издиган за кмет на Пловдив от НДСВ?!

– Гергов може да е получил задача да развращава партиите – защото даването на пари е развращаване. И резултатът е налице – разлагане на тези политически сили и тяхното съсипване – идеологически и морално. Гергов е голям хитрец. Като бях общински съветник, един ден предстоеше да се гласува за неговото дружество “Пълдин”. Той ми се обади по телефона и казва: Андоне, утре ще гласуваш ли за мен? Казвам: Георги, изключено! Ама аз ще се обадя на Иван, вика той. Под Иван се разбира Иван Костов. На другия ден идва в общинския съвет и казва: аз говорих с Иван. Казвам: ти си говорил с Иван, но Иван не е говорил с мен. Няма да стане работата.

Аз работих с Костов. За толкова години той нито един път не ми се обади да ми каже да лобирам за някого. Костов е принципен и си пази името.

– Ще му вземат ли на Гергов панаира?

– Само Господ знае. Защо да няма такава възможност?!

– Защо му е на Първанов да си създава олигарси по “модела Путин”?

– Ролята на олигарсите е да заместват партийните секретари от соца. Тогава те решаваха проблемите на партията по места. Нали трябва някой да ги замести сега. Хората с най-много пари и влияние сега са новите партийни секретари. Олигархът е човекът, който има пари, може да подкупи когото трябва, да организира “безплатна” изборна кампания, да пречука или да заплаши някого, да помогне да се обогати неговата партия.

– Вие бяхте областен и по времето на царя?

– През 1996 г. му организирахме много добро посрещане. Спас Гърневски искаше да го прави почетен гражданин на Пловдив. А като дойде на власт, той уволни Гърневски като директор на летище Пловдив. В Кричим Симеон ни говори с един архаичен език. Например на хладилника казва ледник. Казва: донеси от ледника това и това. НДСВ ще загине, ще изчезне. На мен ми се повръща от Милен Велчев и грозната му жена. Казаха, че за да оцелеят в кризата, правели по-малко екскурзии в чужбина. Представяте ли си?! Да говорят за това на фона на цялата беднотия на народа!

– А СДС защо се разпадна, г-н Андонов?

– Някои хора осребриха сините идеи. За Петър Стоянов какво да кажа?! Ако той не е осребрил идеята, то това е брат му Емил, едно голямо разочарование. Със семейство Стоянови ни свързват много неща, бяхме много близки с баща им Стефан. Той беше областен управител при Филип Димитров. Много уважаван и свестен човек. А Емил Стоянов си купи една палата в панаира за без пари и сетне я продаде за милиони.

– Спомняте ли си как по това време в. “Труд” смазваше Костов с нелицеприятни репортажи?

– Не му прави чест на Тошо Тошев, защото Костов му намери средства за операцията в Париж. Говоря за трансплантацията. Но какво може да се очаква от човек, който се отказва от баща си?!

– Сега обаче Костов е шеф на комисията за контрол на ДАНС?

– Ала-бала, това е временно, за шест месеца, колкото да не е без хич. Бойко не дава нищо. Бих го посъветвал повече да слуша Костов. Все ще научи нещо.

– Каква мислите за Надежда Михайлова?

– Нея вятър я вее на бял кон. Тя е любовчийка парекселанс. Авантюрите й са много. Не е лошо нещо любовта – аз не съм против. Но трябва политикът да внимава. Познавам добре възможностите й. Речите й ги пишеше Иван Костов, тя няма нищо самостоятелно. Много случайни хора влязоха в политиката – включително и тази местна неблагодарница Мария Капон, много съм разочарован от нея. Като стана депутатка, се лепна за Костов, цяла година той я учи на парламентаризъм и после тя започна да го плюе. Казах й: колкото повече плюеш Костов, толкова повече дебелееш. Станала е прасе. И сега, като не е избрана за депутат – не може да го преживее. Ходи, навира се, на някаква партия е председател. Тя отвсякъде е изпъдена.

– Жените в политиката – сладка тема. Говореше се, че Надка Михайлова е любовница на Иван Костов?

– Не на Костов, а на Петър Стоянов. Иван е морален и религиозен човек – никакви цинизми пред него не се говорят, клюки – изключено. И оттам някои остават с впечатление, че той е темерут. Той не е човек за маса, държи се на положение. Когато сме били някъде заедно, той даже е казвал – тръгвам си, защото преча на компанията. Аз бях единственият областен управител, изкарал пълен мандат при Костов. Подмени всички, защото се издънваха, крадяха. Ще ти дам пример с колегата ми от Варна – Добрин Митев – страхотен разбойник. Той се ожени за актриса от варненския театър и избяга в Нова Зеландия. Сега е осъден задочно и го търсят, за да го върнат в България. Той опорочи идеята. Пак във Варна областния лидер на СДС – Янко Станков, беше пълен мафиот. Носеше огромен пръстен и караше да му целуват пръстена, изживяваше се като Дон Корлеоне. В крайна сметка това лице днес е областен лидер на ДПС във Варна?!, същият този Станков, но който Костов имаше доверие.

– Една от дъщерите на Костов му е казвала, че не е добър кадровик. Щом най-верните му хора като Евгени Бакърджиев, Йордан Цонев, Валентин Василев го предадоха…

Спомням си какво правеше и Христо Бисеров, човек, оставил в Пловдив неприятно впечатление. Той държеше тук едни координатори. Беше ги пуснал в цялата област, те се месеха в назначенията. Тогава Бисеров беше главен секретар на СДС и вероятно като такъв беше създал една неясна, тъмна структура от хора. Те идваха и тропаха по масите – в този борд ще бъде назначен този и този. Какво да направиш?! Аз не мога за всяко нещо да звъня на Костов. Имах един много интересен случай, като смениха Богомил Бонев като министър на вътрешните работи. На мястото на Бонев сложихме Емануил Йорданов – Мими. Първата работа на тоя Мими беше да уволни пловдивския шеф на полицията, но без да ме уведоми, а аз съм областен управител. Случайно разбирам това на път към София. Отидох в парламента и за късмет намерих Иван Костов. Казах му: без мое знание не може да се уволняват шефовете на полицията в Пловдив. Толкова. Костов вдигна телефона на Мими и се разбра, че вече всичко е свършено. Костов обаче каза: ще го върнеш. Върнаха тогава Илиян Йорданов. Той си изкара целия мандат. След това дойде Валентин Петров, него Данчо Бакалов го издигна. После Петров пък стана близък с Румен Петков и накрая го изгониха.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...