Екатерина Михайлова: Упражнението на е безсмислено

Екатерина Михайлова е председател на Парламентарната група на ОДС. Завършила е право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Била е депутат в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание. Заместник-председател на Демократи за силна България.
– Г-жо Михайлова, когато преговаряхте за вота на недоверие, мислехте ли, че има политици, които могат да ви поведат и ще влезете в капан?
– Участниците в политическите преговори за вот на недоверие, както и за свалянето на председателя на парламента, бяха много разнородни. Въпреки това се надявахме, че в труден момент, когато трябва да се разбере кой кой е, ще издържат. Но не издържаха.
“Новото време” повече от половин година гласува много шарено. Обявяват се за опозиция, а в решаващи моменти спасяват управляващите. Видяхме как се пазариха и при приемането на държавния бюджет. Така че явно става въпрос за хора, които преследват лични икономически интереси.
Не бих пропуснала и ролята на ДПС, което според мен е инкубаторът на “Новото време”. Случаят с “Булгартабак” е показателен. Никога досега едно мнозинство не е унижавало така публично свой вицепремиер.
От страна на НДСВ беше грешка, че избягаха от парламентарния контрол, защото явно са се страхували от своя коалиционен партньор. А те можеха да получат подкрепа от други политически сили.
– Вотът на недоверие явно няма да мине, какви ще са следващите ви ходове?
– Това, което ще правим, е да показваме дефектите на управлението и да сочим алтернативи. Изборите наближават, всяка политическа сила се готви за тях. На 5 и 6 март ще приемем и предизборната си програма. Смятаме, че паралелът между сегашното управление и ОДС ще е достатъчно убедителен аргумент, за да се променят нещата след изборите. Хаосът, липсата на политическа воля, невъзможността да се преследват високи политически цели, не са полезни за България. Ние влязохме в НАТО и сме на прага на Европейския съюз. Въпросът е как ще стоим там, доколко ще можем да защитаваме националните си интереси, доколко ще можем да правим гражданите си заможни. Управляващите изпуснаха времето, за да се подготвят гражданите за предизвикателството – членство в ЕС.
– Това, че не сте готови за изборите ли ви накара да предпочетете програмно правителство пред предсрочни избори и служебен кабинет?
– Не. Два са агументите. Първият е свързан с националните стратегически интереси на България и членсвото в ЕС. Без парламент не могат да се приемат поправките в конституцията. Без парламент не може да бъде ратифициран договорът за присъединяването към ЕС.
Вторият аргумент е, че ние сме категорично против служебно правителство на Георги Първанов, който доскоро беше лидер на БСП. Едно правителство, назначено от него, щеше да е пускане на власт на БСП без избори. Самата БСП каза, че не иска служебна победа.
Затова приехме, че ако успее вотът на недоверие, трябва да се състави правителство без политически сили в него и то да бъде с ограничен мандат.
– Но това ви приближи до БСП и даде повод да ви свързват със социалистите?
– Всички би трябвало да имат това притеснение. Странно ми е сега СДС да говори тези неща по наш адрес, след като и той участва в искането на вот на недоверие и първоначално също заяви, че е за експертно правителство. След това изведнъж публично промени позииците си. Това е опит еднопосочно да се атакува ДСБ. Нашият основен политически опонент е БСП.
– Как коментирате излизането на БЗНС-НС и Анастасия Мозер от преговорите със СДС и другите десни?
– Това е потвърждение на тезата защо ние не участваме в тези преговори. Може би те са се опитали да повлияят на тези процеси. Те са се убедили, че това е безсмислено упражнение, една PR акция на Надежда Михайлова. Събирането на несъвместими неща не може да се случи.
– ДСБ и БЗНС-НС ще се коалират ли предизборно?
– Не мога да кажа, защото това зависи от тяхното решение. Ние сме отправили своята оферта. Има време. Ние отправихме своето предложение за възстановяване на коалицията ОДС, защото имат еднозначно отношение към управлението на ОДС с Иван Костов.
– След изборите ще участвате ли и с другите партии в десноцентристко управление?
– Много е възможно. В крайна сметка зависи от българския гражданин кого ще избере.
– Това означава управление заедно със СДС?
– Ние можем да участваме в едно десноцентристко управление след изборите. Не смятаме, че предизборните пазарлъци ще помогнат на гражданите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...