Екатерина Михайлова: Управляващите си парцелират властта

Водещ Николай Бареков: Добро утро казвам на Екатерина Михайлова, която е един от лидерите на другата дясна опозиция в българския парламент. Добро утро и честит имен ден.

Екатерина Михайлова: Добро утро. Благодаря и на всички…

Водещ: Днес е Света Екатерина, светъл християнски празник.

Ек.Михайлова: Да, и на всички Екатерини искам да пожелая здраве и късмет, и на всички около тях, разбира се, хубав празник е днешният.

Водещ: Успех на всички, на тези, които подкрепят и на тези, които не подкрепят българското правителство. Така да започнем нашия разговор и като оставим настрана метафорите, които сипе дясното пространство в българския парламент, вие вчера също направихте едно много метафорично изказване по повод 100 дни на кабинета. То се съдържаше в оценката на “Демократи за силна България”, която според вестник “Стандарт”, аз съм си взел тук само за да бъда точен в цитата, вие казвате така: “Социалистическото правителство е кабинет на управленския хаос и некомпетентност, на нерешителност и безсилие.” Като оставим настрана неопитността и безсилието, защо точно това правителство е социалистическо, защо избрахте така да го наречете?

Ек.Михайлова: Г-н Бареков, затова защото това правителство и с програмата, която произведе на стотния ден, е точно социалистическо по манталитет и по програма, което ни се предлага.

Водещ: Имате предвид програмата, която написаха.

Ек.Михайлова: Програмата, която вчера беше приета от Министерския съвет, преди това беше написана, гледана на икономически и социален съвет. Дори и прегледът на вестниците, който направихте, и това, което съобщавате, че ще има лимит в болниците, веднага ми направи реминисценцията в миналото, когато всичко беше лимитирано, за всичко се чакаше ред и сега вече и за здравето по същия начин да се подхожда.

Водещ: Добре де, но в това правителство има опитни партии като НДСВ и ДПС как може едно правителство, в което макар и косвено личности като г-н Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски участват, да бъде социалистическо?

Ек.Михайлова: Още миналото правителство на Симеон Сакскобургготски пусна бившите комунисти във властта, има много доказателства в тази посока. Сега вече имаме правителство, което ние наричаме социалистическо, но се състои, разбира се, от БСП, НДСВ и ДПС, което обаче бяга от отговорности. За нас това правителство плюс всичко друго е правителство на политическата измама. Вчера, слушайки премиера Станишев…

Водещ: Защо, защо на политическата измама?

Ек.Михайлова: …по всички въпроси, които му бяха задавани от медиите – и за доходите на хората, и за икономическия растеж, и за Ирак, и за Либия, и за който и да е въпрос, който беше поставян, той отговаряше “ами, това са възможностите, ами, какво да правим, нямаме друг избор”. Практически всички обещания, които бяха поети пред българските граждани и от БСП, и от НДСВ, и от ДПС, не се изпълняват. Аз го чух снощи например от човек…

Водещ: Между другото вие, предполагам, сте чели тази програма.

Ек.Михайлова: …гласувал за…

Водещ: За кого?

Ек.Михайлова: Предполагам, че за БСП, в Радомир бях…

Водещ: Какво ви каза този човек, гласувал за БСП?

Ек.Михайлова: …и този човек ми каза “аз гласувах за една от партиите в тройната коалиция и искам да ви кажа, и намерете начин да го кажете – излъгаха ни, че ще има 20-процентно увеличение на доходите”.

Водещ: Между другото част от БСП казва, че въобще такова обещание не е давано с изключение на няколко документа, които примерно съдържат информацията, че г-н Станишев даде такова обещание на 45-ия конгрес на партията.

Ек.Михайлова: Четири години управлението на Сакскобургготски и Ахмед Доган беше същото – не сме обещали точно това, а всички помним, че беше казано “незабавно и несимволично увеличение на доходите”.

Водещ: Между другото вие сте чели програмата на това правителство, вие сте човек, който обича да чете политически документи и да ги анализира, как в тази програма са отразени предизборните обещания на БСП и на НДСВ?

Ек.Михайлова: Ами няма ги, няма 20-процентното увеличение на доходите, няма конкретика. А това, което прави впечатление в тази програма, е, че няма конкретни ангажименти, което дава възможност след време управляващите да казват, че са изпълнили програмата. Защото няма показатели извън едни 240 хиляди работни места.

Водещ: Между другото ето това е най-атрактивната част от програмата – социалната част на програмата, където е записано в самата титулна страница – разкриване на 240 хиляди работни места и намаляване на безработицата под 10 процента.

Ек.Михайлова: Но как не се казва.

Водещ: Наистина няма план как да бъдат изпълнени.

Ек.Михайлова: Но как? Защото това са лозунги, това са пожелания, а те трябва да бъдат подплатени с конкретните мерки.

Водещ: По-високи пенсии, пише тук на първата страница.

Ек.Михайлова: По-високи пенсии, добре – колко, кога, с какви механизми?

Водещ: Между другото знаете ли, че това е един голям капан за вас, вие сега няма как да критикувате това правителство, че не си изпълнява правителствената програма. При по-високи пенсии и с два лева да ги увеличат, то си е увеличение.

Ек.Михайлова: Знаете ли, г-н Бареков… Г-н Бареков, вие произведохте новина…

Водещ: Е, как?

Ек.Михайлова: …във вашето студио. Как? Всъщност вие сам казвате – това правителство няма програма. То ни предложи едни листове хартия…

Водещ: Има програма, ето я.

Ек.Михайлова: …на които има добри пожелания, но това не е програма управленска. Там има няколко само конкретни неща, всичко друго е пожелание…

Водещ: Е как вие тогава ще критикувате като опозиция това правителство, при положение че няма за какво да се хванете?

Ек.Михайлова: Всичко ще бъде… ами, знаете ли, както правим и досега. “Демократи за силна Бългаиря” за разлика от други, които дали са опозиция или не това е техен проблем, но ние влязохме в този парламент с ясни ангажименти, които изпълняваме. Поставяме болезнените темина деня, поставяме темите, които не изпълнява правителството като ангажименти. По време на приемането на бюджета бяхме изключително активни и на базата на това, което се приема в данъчна политика, в бюджет, бюджет на НОИ, на здравната каса ние имаме активно участие не само в дебата, но ще продължим и нататък.

Водещ: Между другото победи ли либералната идея в този бюджет?

Ек.Михайлова: Ще продължаваме да поставяме актуални въпроси и питания. Тоест ние въпреки този куп хартия, който ни се представи във вчерашния ден, увенчано и с това, което се случва наистина в мина Чукурово, което е изключително тревожно, на стотния ден като поведение от страна на управляващите.

Водещ: Там боят започна всъщност вчера на обед.

Ек.Михайлова: Да, на стотния ден, пак с решение на правителството. И ето тук искам да отворя една скоба защо това е актуален въпрос, който разискваме и ме питате как ще реагираме. Вчера ние поискахме да влезе в дневния ред един проектозакон, който внесохме с г-жа Манева и с Антонела Бонева, по силата на който, ако бъде приет от управляващите, това не би могло да се случи, което е станало вчера. Защото, за да се вземе едно решение, трябва да има преди това екологична експертиза, съгласие на населението, т.е. обсъждане и доверие.

Водещ: Според закона обаче такава екологична експертиза не е необходима вече.

Ек.Михайлова: Вече ние внесохме този проектозакон, предлагаме го…

Водещ: Така нареченият ОВОС, да даде да бъде по-валидно.

Ек.Михайлова: Вчера обаче управляващите го отхвърлиха. Ето по този начин ДСБ, първо, ще поставят въпросите пред управляващите, второ, ще ги критикуват, и то наистина нещата, които засягат живота на хората.

Водещ: Между другото сте постъпили правилно, защото това не е тема на кмета Бойко Борисов и на Столичния общински съвет. Мина Чукурово беше избрана за новата боклукчийница на София с решение на правителството.

Ек.Михайлова: Много спорна собственост между другото, г-н Бареков, за което ние също поставихме и писмени и устни въпроси към министрите.

Водещ: Защо, не е ли собственост на г-н Ковачев?

Ек.Михайлова: Защото там има едни сделки, които са въртени през времето, и като че ли министрите леко бягат от конкретика на отговора.

Водещ: А между другото мините не се ли дават на концесия?

Ек.Михайлова: По принцип да.

Водещ: Е как може да вземеш нещо на концесия, след това да го дадеш отново под наем на държавата?

Ек.Михайлова: Аз затова ви казвам, че има доста спорни въпроси около мина Чукурово и относно собствеността и решението, което е взето от Министерския съвет.

Водещ: Ще поставите ли този въпрос.

Ек.Михайлова: Поставяме го.

Водещ: Как може да бъде давано под наем нещо, което би могло да е взето на концесия?

Ек.Михайлова: Той е поставян, от нас е поставян имам предвид.

Водещ: Сега, аз знам, че вие все пак не сте човек, който трябва да разбира от икономика така, както един истински икономист, както и аз, но ще ви прочета част от правителствената програма в най-атрактивната й част, частта за доходите и заплатите, за да ми разтълкувате какво точно ще се случи от ваша гледна точка. Ето тук пише, че правителството ще работи за: “Ще работим за създаване на условия за повишаване на работната заплата в реалната икономика, включително чрез въвеждане на ставки за минимално почасово заплащане, ще работим, казва правителството, и за увеличаване на минималната работна заплата за страната веднъж годишно.” Как така хем почасово заплащане и негово въвеждане, хем борба за минималната работна заплата и нейното увеличаване? Не е ли всъщност това сблъсък на две отделни икономически теории?

Ек.Михайлова: Да така е, има, има доста пунктове, в които програмата си противоречи.

Водещ: Или поне почасовото заплащане ще бъде кратно на минималната заплата и няма смисъл да пише за нея нищо.

Ек.Михайлова: Така би трябвало. Но това и в момента, като го четяхте, ми прозвуча “ще работим за светло бъдеще”. Това не върши работата, тази така добре, да я наречем условно програма, така са си я кръстили. Няма да свърши работа и няма да даде яснота. Необходими са на България наистина много смели и решителни стъпки в момента и в посока на европейско членство, но най-вече за това българските граждани и българските фирми да бъдат, първо, българските граждани с по-високи доходи, второ, българските фирми – конкурентоспособни. С тези облаци, с тези общи пожелания нищо няма да може да се постигне. Всъщност имаме един бюджет и една програма, която е много инерционна. Всеки, ако може нещо да направи, да се оправя. Това не е политика. Аз искам да ви кажа нещо, което също силно ме впечатли в тази програма.

Водещ: Значи вие ще използвате тази програма като сериозен документ…

Ек.Михайлова: Поглеждайки в частта, в която най-много работя, все пак това е в частта Правосъдие, вътрешен ред, съдебна…

Водещ: Тъкмо щях да подхвана темата за съдебната реформа. Смятам, че вие нямате право да критикувате това правителство, защото то, преди да е написало програмата, приключи със съдебната реформа. Те казаха, че след като са приели НПК, на практика съдебната реформа вече завърши.

Ек.Михайлова: Интересно защо тогава днес се събират трите групи управляващи да обсъждат промяна на конституцията. Преди три месеца им казахме, че първо правят закон, който нарушава конституцията, практически НПК новият е така, и сега искат да се опитат да го оправят. Предлагахме им и в тази седмица, и в миналата да се направи конституционна комисия, да започне работа. Ако всичко е наред, едва ли щяха да правят днешната среща. Но искам нещо да ви кажа, което видях много любопитно в програмата. Защото това е един от въпросите, който ние поставяме вече години, а именно изграждането на единната информационна система за противодействие на престъпността и корупцията. Това, което видях в тази програма, срокът посочен е краят на 2009 година…

Водещ: Ето, че има срок посочен и вие го критикувате срока.

Ек.Михайлова: Краят на 2009. Ние поставяме…

Водещ: Това е краят на мандата на правителството?

Ек.Михайлова: Ако има пълен мандат.

Водещ: Ако има пълен мандат, ще стане въпрос и за това след малко.

Ек.Михайлова: Но това означава, че първо предишното правителство нищо не е свършило, защото ние 4 години поставяме въпроса за изграждане на единната информационна система и непрекъснато ни се казва “ей сега ще стане, почти е готова”. Оказва се, че, първо, нищо не е свършено щом е заложен такъв срок. Второ, след 4 години е страшно късно и означава, че не е подсигурено материално и техническо обезпечение за борба с престъпността.

Водещ: Какво означава това, как правителството ще се пребори с престъпността, при положение че такъв срок е поставило за единната информационна система.

Ек.Михайлова: Ами няма да може ефективно да се пребори.

Водещ: Знаем, че това е едно огромно усилие в момента на сегашния министър, и за това са срещите му със съдебната власт.

Ек.Михайлова: Няма да може ефективно да се пребори защото това е въпрос, който отдавна е изяснен, има различни информационни системи в различните части, които се борят с престъпността, всяка по различен начин структурирана и несъвпадаща с другата. Всеки отчита различна статистика и не се стиковат и координират нещата.

Водещ: Докъде стигна съдебната реформа, с едно изречение, според вас като човек, който се занимава с този проблем на най-високо политическо ниво?

Ек.Михайлова: Това, което виждам от страна на управляващите, стигна дотам в момента да водят помежду си пазарлъци кой да е бъдещият главен прокурор. Това, което се случва с днешната среща по инициатива на НДСВ, за мен и като наблюдател, а и като човек, който все пак чува и други неща освен официалните…

Водещ: Слухове да ги наречем.

Ек.Михайлова: …да ги наречем така, е свързано с това кой ще овладее позицията на главен прокурор. Тоест съдебната…

Водещ: Тоест днес НДСВ, БСП и ДПС ще разпределят главния прокурор.

Ек.Михайлова: …реформа е свързана с това кадрови въпроси помежду им да бъдат решавани.

Водещ: Вместо за конституцията те ще говорят за главния прокурор?

Ек.Михайлова: Не, те ще говорят за конституцията, но покрай конституцията и за това как да стане така, че да бъде техен човек.

Водещ: На кого човек, защото те са три партии?

Ек.Михайлова: Ами всеки си иска негов човек.

Водещ: Кой според вас ще надделее в този политически спор?

Ек.Михайлова:Ами, вижте, това са много сложни взаимоотношения помежду им. Те си парцелират властта виждаме го и от споразумението, и от поведението, така че предстои да видим какво ще направят. По-важно е обаче нещо друго, не тези пазарлъци, по-важно е наистина ще има ли истинска съдебна реформа с контрол върху действията върху следствие и прокуратура. Това трябва да се случи.

Водещ: Може ли това правителство да постигне този приоритет според вас?

Ек.Михайлова: Поне до този момент виждам нерешителност от тяхна страна.

Водещ: А може ли това правителство да завърши успешно мандата си?

Ек.Михайлова: От това, което видяхме в първите 100 дни – не.

Водещ: А защо тогава “Демократи за силна България” направиха чрез лидера си Иван Костов тази преценка, че правителството ще завърши мандата си?

Ек.Михайлова: Това е правителството с най-голямото мнозинство…

Водещ: Парламентарно.

Ек.Михайлова: …което имаме от демократичните промени в България. В същото време това мнозинство една от съставките, ако се оттегли, нещата ще станат непредсказуеми и още нещо…

Водещ: НДСВ заплаши да го направи вече, ако има драма с влизането в ЕС.

Ек.Михайлова:Да, те се опитват да бягат от това, че управлението явно не върви добре, отсега се опитват да се разграничават, но те са част от това управление…

Водещ: Ето примерно Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган не присъстват в политическото пространство, те не дават своите коментари с изключение на лидера Сергей Станишев, който наистина активно участие.

Е.Михайлова: Вижте, дори и да не присъстват, те присъстват. И аз тук искам да напомня още едно обещание, което имаше по време на изборите, и което се забрави от управляващите в момента и снощи го чух от премиера Станишев, забравиха обещанията си относно проверка на имотите на Симеон Сакскобургготски, забравиха обещанието си относно автомагистрала “Тракия”, забравиха обещанията си относно сделките с външния дълг, забравиха обещанията си относно проблемите с митниците и отдаването им на “Краун ейджънс”. В момента водят битки кой да овладява митниците и да събира информацията, за да тероризира фирмите и предприемчивите хора.

Водещ: Станишев каза вчера и пред камерите на Би Ти Ви, че този проблем лично за него не е забравен и лично той се интересува от това коя част от имотите на Сакскобургготски са били негова лична собственост и коя – на интендантството, което е действало по времето на неговия баща.

Ек.Михайлова: Всичко беше казано толкова обтегаемо и не беше заявено никакво желание за действие. Защото ние поставяме тези въпроси в залата за гласуване и виждаме как се гласуват.

Водещ: А помните ли, че БСП, когато се гласуваше това правителство, внесе в парламента проекторешение за запор на царските имоти?

Ек.Михайлова: Помня.

Водещ: Е какво стана с това проекторешение?

Ек.Михайлова: Ами, забравиха го.

Водещ: Мисля, че Георги Божинов го внесе?

Ек.Михайлова: Забравиха го БСП това предложение, ето затова казвам, че те не изпълняват поетите ангажименти пред своите избиратели.

Водещ: Помните ли, ако не се лъжа така по памет, може би в края на 2001 година в първия вот на недоверие към предишното правителство на НДСВ и ДПС вие призовахте тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски да се върне в Мадрид. Какво бихте призовали сегашния премиер на това правителство и неговите коалиционни партньори?

Ек.Михайлова: Бих го призовала, на този етап говоря, защото наистина до април месец, когато чакаме доклада от ЕС, всички ще насочим усилията си, макар и виждайки…

Водещ: Все пак е само 101-вия ден.

Ек.Михайлова: …слабостта на правителството, ще насочим усилията си към постигане на тази стратегическа цел. Бих го призовала да бъде наистина премиер, който е много по-решителен в това българските граждани да живеят по-добре, това българските фирми да се чувстват по-свободни и по- да успяват. Това, което обаче ни се предлага в момента, е обратното. Бих го призовала да изпълнява обещанията, които е поел пред българските граждани.

Водещ: Като лидер на БСП?

Ек.Михайлова: Като лидер на БСП, но той и като лидер на БСП е излъчен за премиер на България.

Водещ: А какво бихте призовали Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, коалиционните му партньори?

Ек.Михайлова: Бих призовала г-н Симеон Сакскобургготски наистина да не сковава своите депутати и да се потърси отговорност за всичките неща, които са направени и с имотите и да им позволи да гласуват и за проверките и за автомагистрала “Тракия”, а също така и за създаването на временната комисия за “Петролгейт”. Да не им забранява, те имат желание да гласуват за това да се провери мазното петно върху България, но нямат куража да го направят. Ето това го призовавам в днешния ден, за да сме актуални, а не за общи неща.

Водещ: На 101 ден от това правителство. Между другото от вашите думи като че ли надуших политическата новина в нашето студио, че вие като опозиция нямате намерение да внасяте вот на недоверие към това правителство до април месец, за да не клатите лодката?

Ек.Михайлова: Първо, ние сами не можем, г-н Бареков…

Водещ: То е ясно, трябват ви, колко, 48 гласа.

Ек.Михайлова: Четиридесет и осем гласа, това означава да постигнем съгласие с поне още две опозиционни…

Водещ: Въпросът е дали ще инициирате до април месец подобни парламентарни действия?

Ек.Михайлова: Това е разговор, който ще проведем с останалите, но, разбира се, ние се съобразяваме с приоритетите на България.

Водещ: Няма да внасяте, дайте му шанс, дайте до април месец само, моля ви се, за именния ви ден.

Ек.Михайлова: Ами, ако направи голяма дивотия, няма как ние да седим и да не реагираме, г-н Бареков. Опозицията е за това да сочи грешките, да търси механизмите, през които да го прави и, разбира се, да сочи алтернативи.

Водещ: Няма да има пощада за това правителство от опозицията?

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...