Екатерина Михайлова: Трябва да се предприемат действия за разпускането на ВСС

Водещ: Партия “Демократи за силна България” настояват членовете на Висшия съдебен съвет да се оттеглят, да се намери политическо съгласие за временно решение след това и да се направят промени в Конституцията с цел да се подобри кардинално неговата работа. Така партията се присъедини към призивите на Съюза на съдиите и на граждански организации Висшият съдебен съвет да се саморазпусне. Михайлова напомни, че изтича срокът, в който могат да се правят предложения за членове на съдебния съвет от квотата на парламента според последните промени в Закона за съдебната власт. В момента в Съдебния съвет има четири вакантни места – две от квотата на съдиите и две от парламента. По повод предстоящото гледане на докладите на Висшия съдебен съвет и прокуратурата в пленарна зала от “Демократи за силна България” посочиха, че ще настояват политическите сили да предприемат действия за утвърждаване на независимостта на съдебната власт. Г-жо Михайлова, вие сте първата партия, която отправя призив за разпускане на Висшия съдебен съвет заради многобройните скандали. Защо сега?
Екатерина Михайлова: Искам да напомня, че преди може би година време също отправихме доста сериозни критики към Висшия съдебен съвет, защото тогава излезе наяве един от много скандалните случаи, а именно случая с Краси Черния, и тогава също казвахме, че той се компрометира по начин, по който не може да изпълнява задълженията си. Аз зная, че това доста разстрои някои от членовете на Висшия съдебен съвет, но тук не говорим за конкретни хора, говорим, че наистина Висшият съдебен съвет в този си вид и последните неща, които се случват, наистина, вече е компрометиран в очите и на самата съдебна власт, а и на българското общество и не виждам как ще може да изпълнява своите функции. Нещо повече, ние казваме, че решението минава през съгласие и промяна на конституционния модел. Аз съм много доволна, че днес това, което излезе в медиите, е не само нашият призив, а и призивът на министърът на правосъдието г-жа Маргарита Попова за това да се стартират консултации за преформулиране на конституционния модел на устройство и управление на съдебната система. Това е станало на свикан обществен съвет, на който е присъствал и представител на Европейската комисия. Тоест, в един и същи ден ние от “Демократи за силна България” отправяме призив за незабавно започване на консултации и се радвам, че човекът, който отговаря в правителството именно за съдебната власт, е направил подобен призив и се надявам най-после да започнем един такъв дебат, дай боже, да стигнем и до резултат.
Водещ: Нека да кажем как може да случи конкретно това преформулиране в основния закон. Какви трябва да бъдат промените в Конституцията, за да заработи по-добре правителството на съдебната власт?
Екатерина Михайлова: Разбира се, това може да стане със съгласие на политическите сили и институциите, така че аз не бих желала да бъдем монополисти в тази тема, но ние сме имали предложения и аз ще спомена за тези предложения – промяна на начина на избор на Висшия съдебен съвет в частта му от парламента като смятам, че през едно ново решение на Конституционния съд, където могат да се зададат конкретни въпроси, ще се отвори пътя. Имам предвид това, че имаме едно Решение Номер 3 от 2003 година, което създава доста голям проблем за предприемане на сериозни мерки. Другото, което смятаме, че може да бъде направено е промяна на мандатите, въобще, на мандатите на тримата големи, имам предвид главен прокурор, председателите на върховните съдилища, разбира се, и във функциите и задачите, които би имал Висшия съдебен съвет като висш кадрови орган. Разбира се, това са идеи, които са само като начало, които сме поставили на обсъждане, имаме и още предложения. Очаквам такива предложения да дойдат и от другите политически сили и институции. Важното в случая е, че близо две седмици може би гласовете в посока на това, че трябва да започне много сериозно работа за промяна на конституционния модел за устройството и функциониране, и управление на съдебната власт вече идват не само от политици. Аз наблюдавам активност и от граждански организации, от неправителствен сектор, от журналисти. А и не по-малко важно е, че тези гласове все повече се чуват вътре от самата съдебна власт. Ако искаме да запазим независимостта на съдебната власт и да я укрепим, трябва да предприемем такива мерки. Иначе, е компрометиране непрекъснато и тя самата със свои представители.
Водещ: Ако излезем от тезата за разпускане на съдебния съвет, очаквате ли оставки на негови настоящи членове?
Екатерина Михайлова: Не мога да кажа. Не зная, какво ще се случи. Това, което видях, например, в деловодството на Народното събрание е, че единствените предложения за попълване на състава на Висшия съдебен съвет са дошли от независимите депутати, което също е много лош знак.
Водещ: Стана ясно, че няма конкретна проверка на Сметната палата за имотното състояние на новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, а данните са от януари 2009 година. Членовете на Етичната комисия бяха обвинени, че си измислят. Докъде може да се стигне в тази посока?
Екатерина Михайлова: То вече стана толкова грозно, че не знам дали може и по-грозно да стане. Това, което се създава като усещане е, че институциите не си вършат работата, прехвърлят си отговорностите една на друга. В крайна сметка всеки има задължения в държавата на определени места и трябва бързо и адекватно да реагира и да дава отговори, а всъщност, всеки ден имаме нещо като замитане под килима и прехвърляне на друг. Аз затова казвам, че не въпросът да коментираме конкретен човек или група хора, или който и да е от Висшия съдебен съвет. Просто наистина стана компрометиращо поведението, което има и което се излъчва и към обществото, и към вътре в самата съдебна власт.
Водещ: Може ли по някакъв начин да бъде търсена отговорност на настоящите членове на Висшия съдебен съвет за техни решения след евентуално разпускане на този орган?
Екатерина Михайлова: Не е въпросът в това да им се търси отговорност и това не е задачата, която седи пред съдебната власт. Това са решения, тези решения са произвели своето действие, ако някои има да ги обжалва, има си законов ред и тук не става въпрос нито за реванш, нито за реваншизъм, нито за нещо друго, а за действия, които биха могли да укрепят съдебната система. Трябва да има решение. Аз много се надявам след днешното изявление то Министерството на правосъдието, че наистина г-жа Попова ще инициира по ай-бързия начин консултации и да се намери решение. Другото просто е нещо, което не е добре за никого.
Водещ: Какви биха били мотивите ви за радикалното предложение прокуратурата да мине към изпълнителната власт?
Екатерина Михайлова: Ние имаме тези предложения години наред. Това са възможностите за контрол върху действията на прокуратурата, нещо, което го има в много страни. Зная, че не среща голяма подкрепа сред другите политически сили и едва ли точно това ще можем да намерим като съгласие. Затова казвам нека всеки да даде своите идеи и предложения, нека започне диалога, за да можем да стигнем до решения каквито са необходими за независимата съдебна власт такава каквато ни е необходима на страната. Ние от “Демократи за силна България” сме отворени, не само, настояваме за това. В първите дни на 41-вия парламент поискахме среща с ръководството на парламентарната група на политическа партия ГЕРБ и има казахме, че ние искаме, предлагаме, ще участваме в една такава промяна, защото според нас това е важно, наложително, видели сме в годините дефектите, с които се сблъсква всяко едно управление, изкушенията на всяко едно управление, което не е подминало никого. Тогава не срещнахме разбиране, сега чувам гласове из техните редици, дано, дано да стане.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...