Екатерина Михайлова: Трябва да знаем кои са кредитните милионери

Водещ: Парламентът прие законови поправки днес, според които комисията по досиетата ще може да провери кредитните милионери. Без нито един глас против депутатите приеха на първо четене предложените от “Синята коалиция” промени в закона за досиетата. Формален пропуск в закона не разрешаваше имената на кредитните милионери, агенти на Държавна сигурност, да бъдат осветени. Те могат да бъдат проверени, което комисията по досиетата извършва и в момента, но не могат да бъдат огласени, защото в закона не е уточнено дали те са публични личности, или не са. Остават наистина неясни част от въпросите, които стояха във времето на прехода – къде изчезнаха голяма част от парите, кой и как направи това възможно. Това каза днес Екатерина Михайлова, заместник-председател на парламента и заместник-председател на ДСБ. Здравейте, г-жо Михайлова.

Екатерина Михайлова: Здравейте.

Водещ: Наистина важен въпрос, който години наред чака своя отговор. Дали ДС има участие в трансформацията на икономиката на страната наистина ще разберем, но не е ли кратък периодът, или в какъв период ще разберем за съдбата на тези близо 50 хиляди души, които са едва ли не замесени в тази икономическа ситуация, която едва ли не постави във фалит през 1997 г., 1996 г. България?

Ек. Михайлова: Да, наистина това е назад във времето, за което говорим. Нека да напомня, че 1997 – 1998 г. беше приет и закон, по силата, на който се осветиха имената на кредитните милионери и по този начин се успя да се върне част от парите обратно в държавата, но днес се поставиха и въпроси съвсем с основание от колеги от различни парламентарни групи, че най-вероятно част от тези хора или са знаели, или са участвали в това, което стана и като хиперинфлация, която даде възможност да се изплатят милиони за жълти стотинки буквално, банковите банкрути, въпроси, на които няма все още отговор кой, докъде, колко е участвал и тайните служби докъде са дирижирали тези неща. Това е причината, заради която направихме промяната в закона. Вие бяхте коректен и казахте, че формална причина е да не се разкрият. Дори парламентът доскоро смяташе, че няма пречка това да се случи. Оказа се обаче от страна на комисията, че има проблем, и всъщност инициативата, която направихме с мои колеги, беше върху текстове, които дори са изработени от комисията, за да бъдем сигурни, че те ще проработят, а не да подготвим нещо, което след това да се окаже, че е затрудняващо да получим информация. Трябва да знаем и там какво са правили тайните служби, защото ето, повече от 20 години минаха след 1989 г. и има някои въпроси, и то най-вече финансови и икономически, забулени в мъгла…

Водещ: Да, и трябва да разберем дали…

Ек. Михайлова: …изнасянето на парите…

Водещ: …тайните служби не са ръководили целия този процес, както се говори под сурдинка, както се казва…

Ек. Михайлова: Точно така.

Водещ: …и много българи си мислят, че това е нарочно организирано. Имаше днес в дебатите като че ли един интересен казус – Законът за конфискуване на незаконно придобитото имущество така да се свърже, че като се разбере кредитните милионери дали са виновни, да влезе и този закон, за да има някакво възмездие, защото в противен случай като повечето неща в България и този процес на връщане на финансови средства може да се размие.

Ек. Михайлова: Предстои гледането на закона за гражданската конфискация на второ четене, което означава, че тези въпроси, които бяха повдигнати днес в дискусията, са възможни да бъдат решени. Сега започва гледането му вкомисията и аз много се надявам, че колегите, които поставиха този въпрос, ще предложат и конкретни текстове. Аз смятам, че ще има съгласие сред народните представители. За мен беше изключително удовлетворяващо това, което се случи с този проектозакон и във вътрешната комисия, и днес в Народното събрание – той беше подкрепен от всички политически сили, с един глас въздържал се. Чак да не повярва човек, но, изглежда, след 20 години започнахме да осъзнаваме, че има неща, които трябва да научим и да знаем не за да се противопоставяме едни на други, а за да може да гледаме напред. Тоест този закон не ни е нужен само за миналото, за да го изясним, а за да знаем тези хора, които и сега може би са на определени позиции, поне се видя в други сфери на проверката на комисията по досиетата, къде са, къде дърпат сега те конците.

Водещ: Но като че ли българското общество…

Ек. Михайлова: Което е въпрос на настоящето и бъдещето.

Водещ: …се е успокоило по време на прехода и много хора, които се осветиха като бивши агенти, си стоят на местата и никой не смее…

Ек. Михайлова: Но поне да знаем кои са местата.

Водещ: Да. Поне да знаем, но пък в крайна сметка…

Ек. Михайлова Поне да знаем кои са местата.

Водещ: …и освен да знаем трябва да има в крайна сметка някакъв, да не го казваме със силната дума катарзис, но пък да има някаква пречистване на обществото, за да бъдат…

Ек. Михайлова: Точно така.

Водещ: …едните доволни, а пък другите да си получат заслуженото, ако така можем да обобщим темата.

Ек. Михайлова: Така е. Така е, и не може да има лустрация, има поредица решения на Конституционния съд, затова ние през истината смятаме, че ще се постигне поне частично справедливост.

Водещ: Вие дали сте оптимист, дали след като разберем, разбира се, хората, те са много – 50 хиляди души, казва председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов, който след малко ще бъде наш събеседник, смятате ли, че наистина на някои ще бъде отнето поне малко от това, което е взел, или пък само…

Ек. Михайлова: Това вече е въпрос на…

Водещ: …само моралната награда ще ни остане?

Ек. Михайлова: Това вече е въпрос на друг закон и затова не случайно беше казано за закона за гражданската конфискация. Законът за разкриване на досиетата на бившите в Държавна сигурност и останалите служби не може да направи това. Но ето пред нас предстои законът за гражданската конфискация. Там този въпрос може да бъде решен и през това, за което вие говорите. Една част от парите бяха върнати, обаче още навремето, искам да кажа, с един закон, който беше приет още по времето на ОДС.

Водещ: Благодаря ви за това интервю. Екатерина Михайлова, заместник-председател на парламента и заместник-председател на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...