Екатерина Михайлова: Това, което се случва, показа безсилието на управлението

Водещ Асен Григоров: …Добро утро на Екатерина Михайлова.

Екатерина Михайлова: Добро утро.

Водещ: Сега, аз не вярвам вие да разкриете дали да стане явно това, което е било тайно и което Ангел Александров…

Е. Михайлова: Няма как.

Водещ: …имаше предвид вчера в тези контекстуални изказвания, как гледате обаче на случващото се във Висшия съдебен съвет, следствието, то засяга много институции?

Е. Михайлова: Ами, вижте, г-н Григоров, това, което се случва вече в продължение на втори месец, показа безсилието на управлението в държавата, защото какво имаме – имаме едни грандиозни скандали между шефа на следствието и един от министрите, който беше доскоро заместник-председател на БСП, на управляващата партия. Имаме започнати разследвания недовършени, подадени оставки, но неясно защо и всеки, който подава оставка в този скандал, а и в други, които тресат държавата, не става ясно дали я подава, защото се поема някаква отговорност и има продължение на действията, а по-скоро става ясно, че това е част от… епизоди от дълъг сериал, в който основната цел е да бъдат замазани нещата. Същото бих казала, че се случва не само с тези герои в този скандал, двамата – Румен Овчаров и Ангел Александров, а по същия начин се замазаха нещата и с една от най-болезнените сфери, които имаме в обществения живот, а именно борбата с престъпността и корупцията. Това, което…

Водещ: То те са… нещата са свързани.

Е. Михайлова: Те са свързани, но имам предвид и работата в МВР. Министър Румен Петков, на който за пореден път поискахме оставката, ние от ДСБ вече в продължение близо на година време искаме оставката на този човек…

Водещ: Колко пъти точно я искате досега?

Е. Михайлова: Колко пъти не сме броили, но сега смятаме, че има и още нещо, което трябва да се предприеме, защото станаха ясни нови факти и обстоятелства. Спомняте си…

Водещ: Чакайте малко да свършим за следствието.

Е. Михайлова: Не, просто да кажа само за случая с Чората и това, че беше убит човек и министър Петков преди близо година каза, че полицаите са действали добре, в синхрон със закона и ги прикри, в крайна сметка се оказа във вчерашния ден, по-скоро онзи ден бяха повдигнати обвинения и бяха поискани наказания, които предвиждат доживотен затвор на тези полицаи за умишлено убийство на един човек. За това трябва да се носи отговорност според мен.

Водещ: Според вас това доказва… така.

Е. Михайлова: Ами, разбира се, това също е престъпление срещу правосъдието…

Водещ: Каква отговорност трябва да се носи съдебна или политическа?

Е. Михайлова: …а ако е вярно, че трябва…Вижте, и двете. За мен случаят е такъв, че трябва и двете в конкретния случай.

Водещ: Защото за случая Овчаров премиерът каза: съдебната отговорност е едно, политическата е друго, аз мога да взема решение по политическата.

Е. Михайлова: Политическата, така.

Водещ: Взе решение и прие оставката, но по съдебната…

Е. Михайлова: Но съдебната остава – както с Ангел Александров, както с Румен Овчаров, както и с Румен Петков. Не може да има случаи, в които се изнася от тези лица информация за това, че друг е извършил престъпление или се прикрива престъпление, и да няма реакция. Мен това, което ме тревожи, е и, че действията от страна на прокуратурата след встъпването на новия главен прокурор в длъжност, когато всички имахме надеждата, че нещо най-после ще се случи, са по-скоро действия, които като че ли стартират нещо, но нищо не се довежда до край. Това е, което виждаме в рамките на това време.

Водещ: Кажете политически какъв е смисълът от искането на поредната… т.е. от поредното искане на оставка на Румен Петков? Сега, след като 3-4 пъти нищо не се случи, защо очаквате, че петия път…

Е. Михайлова: След като предстои ремонт на кабинета, след като има заявка от министър-председателя, че ще има промени в кабинета, още повече, че самият министър-председател даде няколко поне знака за това, че не върви съвсем добре работата в Министерството на вътрешните работи, и то начело с Румен Петков.

Водещ: Къде ги видяхте тези знаци?

Е. Михайлова: В публичното пространство, дори и по темата, свързана с опазването на свидетел, който беше заведен и беше пазен повече, отколкото беше пазен американският президент, до Съдебната палата.

Водещ: За охраната на Маджо става въпрос, ако някой не се сеща.

Е. Михайлова: За охраната на Маджо, да. Ние си спомняме обаче или ако не си спомнят нашите зрители, нека им напомним, че министър-председателят Станишев имаше реплика по този въпрос, на която пък имаше дуплика от страна на Румен Петков, който не се съгласи с министър-председателя си. Второто нещо, което виждаме като знаци за недоволство от работата на Румен Петков от страна дори и на управляващите, са сигнали, които идват от министър-председателя за това, че ще се изземват част от функциите от страна на Министерството на вътрешните работи в създаването на тази бъдеща агенция.

Водещ: Става дума за агенцията за национална сигурност.

Е. Михайлова: Да. Третото, което се чува, е много остри думи, които се разменят между хора от управляващото мнозинство и министър Петков, в това число и от Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание. Това говори, че наистина действията на министър Петков са минали определени граници, за които трябва да се предприеме действие. И след като…

Водещ: Смятате вие, че той е на…

Е. Михайлова: …министър-председателят Станишев ще предприема действия, крайно време е да ги предприеме тези действия и да направи промени в правителството, но тези промени да не свършват само с промяна на двамата души, които си дадоха оставки, и то в сферата, разбира се, на работа с… борба с престъпност и корупция трябва да има много по-ясни действия. Предстои и доклад на Европейската комисия. Там не очаквам също да има розови неща в тази посока.

Водещ: Днес има публикации, че няма да са розови, ама няма и да е предпазна клауза, което беше…

Е. Михайлова: Е, да, това мисля, че се знае вече, че няма да има предпазна клауза, по куп причини няма да има, но това не успокоява българските граждани и не трябва да успокоява и българските институции.

Водещ: Вие като политическа партия и група в Народното събрание ще подкрепите ли създаването на агенцията, за която министър-председателят говори?

Е. Михайлова: Трябва да я видим какво все пак ще представлява във вид на проект за закон, защото иначе просто говорим за нещо, което може да е едно, може да е друго, много зависи точно как ще изглежда, дали има възможностите за контролните механизми, да не се превърне в един друг орган, който…

Водещ: Вие сте политик с достатъчно опит и вие…

Е. Михайлова: …който да промени функциите си и да се занимава с политическа дейност, а не с…

Водещ: Вие сте политик с достатъчно опит и със сигурност разбирате сигнала, който дава министър-председателят…

Е. Михайлова: Да, стига това да бъде добре подготвено и предложено и да има добрите връзки, няма причина да не подкрепим, в случай че наистина тя ще бъде нещо, което ще се справя с престъпността, с корупцията. Но нека да видим, някак си иначе говорим всичко хипотетично.

Водещ: Кажете сега как гледате на… понеже вчера оставката на Ангел Александров беше подкрепена с едно говорене от страна на прокуратурата около това, че 560 следователи стоят без работа и всъщност трябва да се влеят или в прокуратурата, или в МВР, за да вършат нещо, този тип идеи как ви се виждат?

Е. Михайлова: “Демократи за силна България” отдавна сме заявили, че трябва да има много по-сериозна промяна в конституцията в частта “Съдебна власт” и че мястото и на следствието, и на прокуратурата, това е нашата позиция, не е в съдебната власт, а е към изпълнителната. Още когато се правиха тези промени, когато остана и дознание, и Национална следствена служба, предупреждавахме, че…

Водещ: Ама, то стана, защото никой не посмя да закрие следствието.

Е. Михайлова: …практически, да, практически ще останат хора без работа. Това, което им беше дадено на Националната следствена служба, са изключително малко на брой дела, които практически са за престъпления, които почти не се извършват в България и по света. Те са толкова малко на брой, че няма как тези хора да могат да уплътнят своята работа.

Водещ: Ние сега какво…

Е. Михайлова: Аз съм за това да премине следствието към изпълнителната власт и да има парламентарен контрол.

Водещ: Следствието, каквото е – към изпълнителната власт.

Е. Михайлова: Цялото.

Водещ: Е, какво ще стане с дознанието? Те тогава ще се дублират…

Е. Михайлова: Не, това не е проблем, въпросът е да се направят и да може да минат към следствието и да… къмизпълнителната власт и да се реализира парламентарен контрол. И още нещо тук добавям. Ние сме и за това и прокуратурата да е по същия начин, за да може да се извършва контрол върху дейността й.

Водещ: И за да има отговорност политическа от страна на управляващото мнозинство, което и да е то.

Е. Михайлова: Разбира се, разбира се. В крайна сметка и в конституцията ни е записано, че правителството е това, което осигурява вътрешния ред и сигурност на страната. Как да го осигурява, ако няма механизми. И това сме го предлагали независимо от това в каква позиция сме се намирали, дали в управление или опозиция. Просто сме видели, че по този начин ще може едно управление да се справя много по-ефективно с проблемите, които има в държавата. Иначе може да има дори желание, а да няма механизми, с които да го направи. Практически следствие и прокуратура, като се намират изолирано, извън контрол в рамките на съдебната власт няма начин да се извършва нормалния контрол над дейността им. Сега направиха някакви опити с последната промяна в конституцията за някакъв супер инспекторат. Аз съм много скептична…

Водещ: Ще се види, ще се види.

Е. Михайлова: Аз съм много скептична за това, че ще проработи.

Водещ: Добре. Така свършваме. Благодаря ви за участието в нашето предаване.

Е. Михайлова: Благодаря ви и аз.

Водещ: Екатерина Михайлова с аргументацията около поредното искане на оставка на вътрешния министър и коментар на случилото се вчера на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...