Екатерина Михайлова: Терористите имат политически цели

Би Ти Ви, “Тази сутрин”

Водещ Николай Бареков: Тримата държавни мъже вчера, първи държавни мъже – президентът, председателят на Народното събрание и премиерът, излязоха със съвместна декларация за трагедията, която сполетя България предвид това, което се тиражира като новина за екзекуцията на единия от българските заложници. Народното събрание прие своя декларация. Тя бе предложена от депутат от българската опозиция, но самите управляващи в парламента в интерес на истината препоръчаха именно този депутат да говори днес и неговата дума да бъде чута. Депутатът е от парламентарната група на ОДС Екатерина Михайлова, гост в нашето студио. Добро утро.

Екатерина Михайлова: Добро утро.

Водещ: Защо се наложи Народното събрание да приеме тази декларация? Стана ли тя израз за това, че българското общество остава единно в този момент?

Е. Михайлова: Господин Бареков, терористите имат политически цели. Това, което днес се лансира, че може да се реши проблемът с пари не е вярно. Това, което се прави в случая, е да се постигнат няколко неща. Първо, разбира се, да се разколебае иракското правителство или най-малкото да му се създадат сериозни пречки. Също така да бъде ударена антитерористичната коалиция, като се вкара разкол вътре в нея. Видяхме вече случая с Испания, сега виждаме и Филипините как реагират.

Водещ: Случаят с Филипините е показателен.

Е. Михайлова: Трета цел, политическа, която имат терористите, е да вкарат по толкова важен въпрос разкол между управляващи и опозиция, разкол между политици и граждани, разкол вътре в обществото, противопоставяне и създаване на напрежение и остър политически сблъсък на темата кой е прав и защо сме в Ирак. В Ирак сме, защото там е необходимо да има демокрация, мир, сигурност, затова сме в Ирак…

Водещ: Случи ли се това, което…

Е. Михайлова: …и палачите са там, терористите, и тук, в България, когато трябва да реагираме на тази трагедия, трябва да демонстрираме и парламентът, в т.ч. и всички институции, единство, а не противопоставяне. Това би било много страшно, ако го бяхме допуснали.

Водещ: Постигнаха ли терористите или похитителите, както ги нарича все още българската държава, своята цел – да разединят българския политически елит?

Е. Михайлова: Не са. Не са го постигнали. Поне това, което се вижда в днешния, във вчерашния ден. Разбира се, една от целите е тази. Друга цел е да се всява страх, да се всява обърканост, т.е. това е трайна задача, която те си поставят. То не е еднократен акт. И в тази посока, смятам, и ДСБ ще поставят утре въпроса на консултативния съвет за национална сигурност да се разработи национална концепция за това как се държи България, как участва България в мироопазващи операции. Изключително важно е да не решаваме нещата на парче, да не решаваме тези толкова тежки въпроси постфактум. Днес разбирам, че правителството ще приема закона за кризите. Този закон отдавна трябваше да е приет.

Водещ: А в момента е съвсем актуален.

Е. Михайлова: В момента е актуален, но не трябва да го решаваме, след като са станали трагедии, след като сме изправени пред рисковете. Трябва да сме наясно доколко сме подготвени и доколко сме адекватни. Разбира се, трябва да сме член на НАТО, разбира се – член на антитерористичната коалиция, но в същото време да отчитаме рисковете.

Водещ: Да ви върна към момента с, така, вашата оценка за действията на управляващите в България в рамките на тази криза. Според вас бе ли направено всичко възможно от страна на правителството най-вече и службите, които работят към него, за да се реши тази криза в някакъв благоприятен изход?

Е. Михайлова: Кризата не е приключила и ми се струва, че в днешния ден да даваме оценки би било неточно. В днешния ден трябва да се координират усилията, да има синхрон и единодействие между институции и политически сили. Има време да се дават оценки, и то оценки на всички, които са участвали, защото, първо, ние като опозиция нямаме пълната информация. Например не знаем какво е правил ген. Борисов.

Водещ: А интересно ли ви е какво е правил ген. Борисов при цялата тази тайнственост, която има около тази визита и всичко това, което се случва?

Е. Михайлова: Разбира се, би трябвало да се знае, но не само това. Трябва да се знае точно всичко дали е било добре синхронизирано, дали е било добре премерено, но, пак ще кажа, не е днешният ден. Независимо че сме опозиция, категорична опозиция, ние съзнаваме, че националните интереси са нещо надпартийно, и в този момент смятам, че трябва да имаме друг тип поведение, поведение, което да не слага водораздел и противопоставяне в името на възможността да бъде спасен българинът между вас и опозицията.

Водещ: Смятате ли, че българският политически елит се оказа на нивото на подобни ситуации? Тук става въпрос и за опозиция, и за управляващи. Едно много важно изпитание за вас.

Е. Михайлова: Вчерашният ден беше добър показател за това, че предложение, дошло от опозиция най-крайната, най-категоричната, ДСБ, беше прието от управляващите, беше прието дори и от мнозинството от БСП. Там останаха само два гласа въздържали се при гласуването на декларацията, която приехме във вчерашния ден.

Водещ: Показателно, тук може би ще издам някаква малка тайна, но ние разговаряхме с председателя на парламентарната група на НДСВ г-н Станимир Илчев, който има, така, общо взето и ореола на един много консенсусен политик, но самият той, как да ви кажа, се отказа от участие в това предаване в името на това да участвате вие в студиото.

Е. Михайлова: Благодаря много за това, че е оценено усилието на ДСБ да бъдат с една сериозна позиция.

Водещ: Да ви върна към темата от, вие сама споменахте, за участието на вашата партия на съвета при президента г-н Първанов, Консултативния съвет за национална сигурност, ще поставите ли там въпроса за направеното от българските служби до момента?

Е. Михайлова: Да, разбира се, ще поставя въпроса, но…

Водещ: Те също участват в рамките на този съвет.

Е. Михайлова: …и още нещо, още веднъж ще го кажа, но ще поставя въпроса за изработване на цялостна концепция за нашето поведение извън граница, а и тук, разбира се, защото случващото се, в последните месеци особено, показва един диссинхрон между институциите. Например относно стратегическия план за отбраната, прегледа за отбраната. Ние видяхме престрелки между военно и цивилно ръководство, оказа се, че докладът дойде в парламента, той не е познат на президента, не е познат на Генералния щаб. Няма да можем да бъдем силни, авторитетни, ефективни, ако няма синхрон, ако няма общи позиции. Единствено с такава обща позиция, с една цялостна концепция, изработена от правителството, съгласувана с президента и приета от парламента, можем да гледаме по-спокойно напред в смисъл да може да предвиждаме рисковете.

Водещ: Благодаря. Екатерина Михайлова, гост в предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...