Екатерина Михайлова: Стремежът да се харесваме на обществото не води до правосъдие

Г-жо Михайлова, доволна ли сте от работата по избирателния кодекс?

Върви трудно. Но нямаше как да не е трудно. Избирателният кодекс е сложна материя и в него има политически сблъсъци. Ние сме вече на финалната права за изработването на проект, който ще вкараме в парламента. Нямаме спор например изборите за НС и ЕП да се провеждат по пропорционална система с преференциално гласуване. Спорът е колко да е тази преференция. За европейските избори вероятно ще е около 10%. За националните обаче е различно. В малкия район ще са необходими по-малко гласове и прагът от 10% ще бъде лесно преодолим. Това отваря възможности пред купуването на гласове и контролирания вот. Ако направим промяна на избирателните райони, това отваря политически въпроси.

Получава се обаче един омагьосан кръг. На избори гласове се купуват от политиците. После същите тези политици отказват промени в избирателния закон с аргумента, че това отваря нови възможности за купуване на гласове.

Тези опасения са реални. Всички внимаваме какви хора слагаме в листите, но след това се сблъскваме с тези грозни явления. Законодателят трябва да сложи пречки, които обективно да са трудни за преодоляване.

Възможно ли е преференциите да бъдат различни в зависимост от големината на избирателния район?

Това би било доста несправедливо. Математиците все още не са ни предложили такъв вариант.

Казахте, че сте се обединили за 10% праг на европейските избори. Според експерти обаче, ако прагът е повече от 5%, той няма да има смисъл.

Не сме стигнали до гласуване. Прагът може да слезе още надолу.

“Синята коалиция” подкрепя ли идеята да се увеличи пределната сума, която партиите могат да харчат за предизборни кампании?

Това беше дискутирано. Рискът тук е не толкова в увеличаването, колкото в укриването на средствата. И е по-добре лимитът да бъде такъв, че тези средства да бъдат декларирани и да има контрол върху тях. Свидетели сме на поредица от кампании, в които видимо се харчат повече пари от тези, които се декларират. Ако има една постоянно действаща изборна администрация, тя може извън Сметната палата да контролира харченето по време на кампанията. Тогава се правят най-големите злоупотреби, а Сметната палата след това работи само по документи.

Няма ли да е лошо послание към обществото, ако точно във време на криза тези лимити се увеличат и се създаде нова администрация?

Постоянната администрация ще е от порядъка на 10 човека и те няма да са голям финансов проблем на държавата. По-голям финансов проблем се създава, когато се получава купуване на власт през избори. Нека да не сме толкова придирчиви за това, че ще похарчим малко пари за малко хора, които обаче могат да спрат големи безобразия.

Как върви подготовката на “Синята коалиция” за местни избори? Вие заявихте, че ще бъдете сериозен конкурент на вота, включително и на ГЕРБ.

В момента участваме на местните избори в Габрово. Надяваме се моделът, който там представяме, да е успешен. Ние от ДСБ желаем на следващите местни избори да излезем във формат “Синята коалиция плюс”. Очакваме решенията и от колегите си, най-вече от СДС. Вече имаме напредък във взаимодействията, защото сме провели поредица от съвместни заседания на националните ръководства. Това помага за пренасяне на тези отношения по места.

На местни избори местните ни организации ще намерят много по-лесно общи решения. Важното е да се търси разширяване на автентичната десница.

Дали местните организации ще имат пълна свобода? На последните частични избори в Разлог се оказа, че вие подкрепяте кандидат, който е бил съпричастен към ДС и това беше оправдано точно със свободата на местната организация.

По нашите устави местните организации имат тази свобода. Но аз мисля, че ние ще приемем политически критерии, по силата на които местните ни организации да търсят нашите кандидати. Вярно е, че в Разлог се получи малко неудобна ситуация.

Вие изразихте някои несъгласия с последните промени в НПК и специално към текста за резервния адвокат. Оказа се обаче, че по някои знакови дела като това за източването на САПАРД този текст ускори работата на съда.

Аргументите и в едната, и в другата посока бяха сериозни. В дебата се чуха доста от проблемите, които могат да възникнат. Разбира се, че трябва да се предотвратява шиканирането на процеса от страна на обвиняемия или неговата защита. От другата страна обаче е въпросът кой ще посочи един резервен защитник, който ще влезе в процеса. И редно ли е обвинението да може да посочва защитник в досъдебното производство. Възможно е и да има злоупотреби и мисля, че беше полезно да има такъв дебат.

Но едва ли ще има възражения, ако се забележи раздвижване по знаковите дела.

Да, така е. Въпросът е това да се прави по начин, по който да не се нарушават права. Стремежът да се харесваме на общественото мнение не води до правосъдие. Моята реакция срещу поправките не беше много остра. Имам своите притеснения как те ще се прилагат в не особено добре действащата ни съдебна власт. Делата трябва да се развиват бързо, но трябва и да са справедливи. Реформата в съдебната власт обаче е много по-голяма. Предстоят много решителни крачки, които няма как да се направят без промени в конституцията.

Дали в този парламент ще се събере достатъчно мнозинство за промени в основния закон?

В момента изглежда, че няма такова мнозинство. В началото на мандата имаше, но то се загуби след разпадането на РЗС. Но ако има диалог и се намерят допирни точки, такова мнозинство би могло да бъде намерено. Тук отговорността пада върху управляващите. Инициативата трябва да е тяхна. Ние от “Синята коалиция” сме говорили с ГЕРБ по тези въпроси, но не можем да бъдем водещите при такава промяна.

Кои са допирните ви точки с управляващите?

Някои от промените, които ние сме предлагали, се споделят от вътрешния министър Цветан Цветанов. Според нас трябва да се намалят мандатите на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища, както и във ВСС. Смятаме, че тези неща могат да станат в рамките на обикновено народно събрание. Освен това сме на мнение, че съставът на ВСС трябва да се намали и членовете му да се избират с квалифицирано мнозинство, а не обикновено, каквото е в момента. Най-радикалната ни идея, която едва ли ще намери подкрепа, е прокуратурата да мине към изпълнителната власт. За такава голяма промяна трябва да има много високо съгласие. Хубавото е, че се чуват гласове и от самата съдебна власт за конституционни промени. Аз искам да приветствам изявленията на главния прокурор, който също смята, че неговият мандат и този на ВСС трябва да се намалят.

Кое е по-важно – свободата или сигурността?

Истината е някъде по средата. Моята свобода свършва там, където започва вашата. Няма безкрайна свобода. Докъде свършва моята свобода е решение, което се взема от законодателя. Тези баланси трябва да се търсят много добре, за да не се залита в едната или другата посока. Според мен тези баланси не бяха много нарушени с последните промени на НПК.

———————–

Екатерина Михайлова е депутат шести мандат. В момента е зам.-председател на парламента от квотата на “Синята коалиция”. Михайлова е основен представител на коалицията в правната комисия и във временната комисия за изработване на изборен кодекс.

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...