Екатерина Михайлова: След днешното събитие в българския парламент вече имаме провален мандат /II част/

Ек.Михайлова: Предлага се на втората политическа сила и тя трябва да проведе консултации дали може да състави правителство или не. Тук нашата позиция е много ясна и много според нас актуална с оглед днешния ден дори. Възможностите да се направи правителство в България се свеждат до това да се направи експертно програмно правителство с определена задача за определен период от време. То е свързано и с необходимостите за България и, разбира се, ангажиментите, които трябва да се изпълняват към Европейския съюз. Това е съвсем реално, стига да има политическа воля и зрялост от останалите. Струва ми се, че това, което и в днешния ден се случи, показва, че това е реалният вариант.

Репортерка: Т.е. вие заявявате, че ако. . . с мандата на НДСВ вие бихте подкрепили само такъв вариант на правителство?

Водеща: Без Симеон. . .

Ек.Михайлова: Разбира се.

Водеща: . . . Сакскобургготски, трябва да уточним, като министър-председател.

Ек.Михайлова: Да, и те го знаят много добре, ние сме го заявявали не само. . .

Водеща: Още в изборната нощ.

Ек.Михайлова: . . . публично, а и при консултациите, които са се водили в този един месец. Вие знаете, че имахме няколко срещи, поискани от НДСВ. Съвсем ясно сме казали нашата позиция, за да няма илюзии за момента, в който ще се стигне, ако се стигне, до съставяне на друго правителство.

Водеща: Програмно правителство с определен срок?

Ек.Михайлова: Ами, може да е и с определен срок, въпрос на договореност.

Репортерка: Г-жо Михайлова, правилни ли останаха впечатленията ни от днес, те са по-скоро на базата на наблюдения, че сякаш депутатите от Българския народен съюз може би заради подозрения, че могат да се присъединят по някакъв начин към управляващото мнозинство, бяха в известна степен изолирани от общите действия, не бяха държани в течение на това, което е договорила обединената опозиция.

Ек.Михайлова: Не, не, никой не ги е държал в течение. . . настрани. . .

Водеща: В изолация, искате да кажете.

Ек.Михайлова: А по-скоро, по-скоро част от тях се. . .

Водеща: Няма случайни грешки.

Ек.Михайлова: . . . настрани. Напротив, всеки път сме се обръщали и към тях. Водеща: Сега, всъщност вие съзирате възможност за съставяне на програмно правителство, което да действа в определен срок с коалиция. . .

Ек.Михайлова: С определени ангажименти.

Водеща: . . . с определени ангажименти съвместно с коалиция “Атака”.

Ек.Михайлова: Вижте, това е нещо, което предстоят като разговори. В никакъв случай не мога да кажа с кой точно, защото ние сме казвали, че вдясно от БСП има възможност за водене на разговори и съставяне на такова правителство.

Репортерка: Никога досега обаче не сте казвали, че с “Атака” ще водите такива преговори. . .

Ек.Михайлова: Именно, казвали сме вдясно. . .

Репортерка: . . . изобщо ще единодействате.

Ек.Михайлова: . . . от БСП. Репортерка: А “Атака” е крайно лява, нали така или не е?

Ек.Михайлова: Според нас, да.

Репортерка: Според вас е крайно лява.

Ек.Михайлова: Да.

Репортерка: Т.е. с или без “Атака”?

Ек.Михайлова: Вижте, първо, на нас няма да ни се дава мандат, затова този въпрос ще трябва да го зададете на тези, които ще водят преговори.

Водеща: Защо да не ви се даде мандат, г-жо Михайлова. . .

Ек.Михайлова: Ами, защото ние не сме втората по големина. . .

Водеща: . . . ако НДСВ си провали мандата. . .

Ек.Михайлова: . . . парламентарна сила.

Водеща: Ами, ако НДСВ си провали мандата, президентът може да прецени точно на вас да го даде.

Ек.Михайлова: След това президентът ще реши на кой ще дава, няма да зависи от нас. Но това е вече хипотеза наистина за след. Ние сме все още на хипотезата, в която трябва да предотвратим опитите на БСП. Макар че, пак ще кажа, за мен това беше толкова ясен блам, че единственият изход на Сергей Станишев е да отиде и да върне мандата.

Репортерка: И само да кажете сега за това бламиране, както вие го наричате. Днес водихте ли предварителни преговори за единни действия и с “Атака” освен с другите десни партии?

Ек.Михайлова: “Атака” подкрепи и се включи в тези действия, в смисъл не влезе в парламента. . . Репортерка: Но това беше ли предварително съгласувано с тях? Водили ли. . .

Ек.Михайлова: . . . вие видяхте. Моля?

Репортерка: Беше ли това предварително съгласувано с тях? Водили ли сте такива разговори?

Ек.Михайлова: Не, не, искам да ви кажа, че всичките тези неща, които се случиха в парламента, не бяха до такава степен синхронизирани или съгласувани. Ние имахме принципните позиции, които и пред вас сме ги заявявали, а именно, че сме за явно гласуване, че ще искаме такова, че ще подкрепяме явно гласуване. Това бяха нещата, които бяха водени като разговори.

Водеща: Утре ще предложите ли да се гласува отново начинът, по който да се гласува на заседанието?

Ек.Михайлова: Ако се стигне до заседание, да видим какво ще има утре.

Водеща: Още не сте взели решение дали изобщо да отидете в пленарната зала, така ли?

Ек.Михайлова: Утре сутринта, първо, ще отидем на председателски съвет, преди това ще разберем какво има като дневен ред, защото се очаква от БСП да постъпят предложения. Така че всичко това предстои утре.

Водеща: Нощта е ваша.

Ек.Михайлова: Да. Нали знаете – сутринта е по-мъдра от вечерта. И затова е хубаво човек да премерва приказките си и да наблюдава точно какво се случва, и да преценява трезво нещата. . .

Водеща: Да сте чули. . .

Ек.Михайлова: . . . а да не бърза да се изхвърля с говорене повече, отколкото трябва.

Водеща: А да сте чули едни слухове, които бродят из парламента, че няколко депутати ще си признаят за натиск, оказан върху тях?

Ек.Михайлова: Ами, редно е да си признаят. Редно е да си признаят, защото това, което се опитва БСП да направи, а именно да прокара кабинета си с натиск или под други форми, както чух във вчерашния ден, че е имало опити да се предлагат и пари, е нещо изключително срамно. Не стига, че станахме свидетели по време на изборите да се купуват гласове, а сега виждаме, че това купуване на гласове започва да се прави и вътре в българския парламент. Аз се обръщам към всички народни представители, които са били подложени на подобни манипулации, да имат куража да, така. . . или на натиск, да кажат, защото това е начина да се спрат.

Водеща: Да, то това е така. Ама това е все едно да призовете ченгетата от политическата полиция да си кажат, за да излязат извън сферата на шантажа.

Ек.Михайлова: Ами, вижте, ние нямаме други възможности освен публично да се обръщаме към съвестта на хората, които, да не забравяме, са народни представители, да не забравят какво означава това да си народен представител, че това е огромна отговорност. Отговорност в повече от това за себе си, а просто отговаряш и за съдбата на страната, и на толкова много хора, които са ти се доверили.

Водеща: Хайде, аз, да ви кажа честно, ви предлагам да не говорим за съвест и за отговорност на народни представители, защото знаете ли колко много хора се дразнят в момента, като ни слушат.

Ек.Михайлова: Ето това е лошото, че наистина се получи нещо изключително срамно, и точно за това ние сме категорично против тайното гласуване. Тайното гласуване, както от времето на Русо и Монтескьо, се знае, че е начин да се корумпира.

Водеща: Е, от другата страна стои пък аргументът за свобода на действие.

Ек.Михайлова: В крайна сметка свободата на действие е свързана и с носене на отговорност и прозрачност. Трябва да се знае, ако ще се управлява, кой е подкрепил. Нека да подкрепят, няма лошо. Всеки, който иска да подкрепи това правителство, да застане, да каже, да гласува, а не да се крие.

Водеща: Горката електронна система, пак до нея опряхме.

Ек.Михайлова: Ами, не е виновна електронната система. Аз още нещо искам да кажа за парламента. Известно е едно друго определение за парламента, че е къща от стъкло, това е най-публичната институция. И депутатите са длъжни да предоставят информация за това кой как гласува и защо гласува, може да има сериозни мотиви, нека да ги чуем.

Водеща: В България има голям принос и към къщата от стъкло, хотел “Радисън” срещу парламента, и той е от стъкло, и да ви кажа – всичко се вижда.

Ек.Михайлова: Ами, вижда се. И ако не започнат да се държат депутатите като депутати, няма защо да се учудваме, че все по-малко стават хората, които гласуват на избори.

Водеща: Благодаря ви. Няма да ви отнемаме повече от времето за размисъл. Стана пет и половина, даже минава следобед, нощта наистина е ваша, но, както се казва, какво беше, какво ще се случи нататък ще разберем при следващата ни среща. Екатерина Михайлова, ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...