Екатерина Михайлова: След днешното събитие в българския парламент вече имаме провален мандат /I част/

Водеща Катя Лещанска: Продължаваме да търсим коментари и да се опитваме да правим прогнози какво ще се случи оттук нататък след днешното провалено заседание на парламента. На днешното заседание, припомням, трябваше да се гласува съставът на Министерския съвет, предложен от лидера на Българската социалистическа партия Сергей Станишев. Имаме връзка с г-жа Екатерина Михайлова от “Демократи за силна България”. Здравейте.

Екатерина Михайлова: Здравейте.

Водеща: Разговорът ще водим заедно с Даниела Късовска. Здравей, Дани.

Репортерка Даниела Късовска: Здравей, Катя. Здравейте, г-жо Михайлова.

Ек.Михайлова: Здравейте.

Репортерка: Има повече от половин час до 18 часа когато изтича времето да се правят предложения за дневния ред на заседанието утре. Имате ли информация дали от “Коалиция за България” и ДПС отново ще внесат искането за дебати за гласуване на кандидатурата на Сергей Станишев за министър-председател на страната и за предложения от него кабинет? За какво се готвите утре?

Ек.Михайлова: Нямаме информация. Очакваме да прочетем дневния ред. Предполагам, че това ще стане ясно малко след шест часа. Но предполагам, че ще има в дневния ред точка първа това, което е от днес, а именно опит наново от страна на БСП да се гласува правителството.

Репортерка: Моля ви да отговорите по-категорично, защото всъщност днес не получихме ние, журналистите, отговор на един важен според мен въпрос, много важен. Оказа се, че обединената усилия на опоз ицията, вие го показахте, са достатъчни, за да бламират кандидатурата на кандидата за премиер и предложения от него състав на правителство. Защо не стигнахте до края, защо не го направихте днес, а просто прекратихте заседанието и на практика отложихте обсъждането на този въпрос?

Ек.Михайлова: Въпросът е много хубав, който задавате, защото всъщност днес това, което се случи в българския парламент, показа нещо, което и в предишните дни се знаеше и се коментираше, но се опредмети, а именно, че БСП с ДПС нямат политическа възможност и подкрепа да съставят правителство, което да управлява България и да изпълнява много сериозните ангажименти, които има и към българските граждани, а и към предстоящото ни членство в Европейския съюз. При това положение единственото достойно поведение е връщане на мандата, защото практически това, което днес се случи, е блам на кандидата за министър-председател Сергей Станишев и подкрепящия го Ахмед Доган. Това е политическият. . .

Репортерка: А защо просто. . .

Ек.Михайлова: . . . прочит на нещата, които днес се случиха.

Репортерка: Защо просто не гласувахте против?

Ек.Михайлова: Ние държим и ще продължим да държим да се гласува явно, и то с поименно изчитане на имената на народните представители. Категорично сме против да се гласува тайно с пазаруване на народни представители – нещо, което е крайно недостойно и много лошо за българската демокрация. Тъй като днес беше нарушен правилникът, не беше направено прегласуване така, както трябваше да се направи и имаше искане от страна на една от политическите сили, ние в знак на протест напуснахме залата, след което не се върнахме и на заседанието. Резултатът, който видяхме, беше, че няма подкрепа за едно такова управление. И ако то бъде прокарано, то ще бъде прокарано само с пазаруване на народни представители. Всъщност днес това беше една проверка за това има ли мнозинство, което да управлява България, или няма. Видя се, че няма мнозинство, което да може да предложи едно сериозно, стабилно управление за България.

Репортерка: Всъщност, доколкото разбирам, драмата е била в това, че Георги Пирински не подложи на прегласуване начина, по който трябва да се гласува на днешното заседание, а не толкова съмненията ви, че някой от опозицията може да подкрепи правителството на Станишев?

Ек.Михайлова: Това беше формалният повод, а освен това, разбира се, да видим кой къде стои.

Водеща: Да направите една проверка на гласовете.

Ек.Михайлова: Да, и това. . .

Водеща: Всъщност. . .

Ек.Михайлова: И това е нещо, което е важно, защото не бива да се поверява управлението на България в ръцете на хора, които не могат да гарантират изпълнението на законодателна програма, въобще да могат да предприемат адекватни политически действия.

Репортерка: Ще предприемете ли, г-жо Михайлова, същата тактика и утре, ако бъде внесена същата точка за разглеждане в парламента, т.е. обединената опозиция да не влезе в пленарната зала и отново да бъде прекратено заседанието?

Ек.Михайлова: До утре има време.

Водеща: Тоест?

Ек.Михайлова: Т.е. утре ще мога да дам точен отговор.

Водеща: Дали имате готовност вече да стигнете до края, да се стигне до гласуване на кандидатурата за премиер?

Ек.Михайлова: Според мен вече трябва да има връщане на мандата. И тук бих се обърнала към президента на България да изпълни конституционното си задължение да обяви, че мандатът е бил неуспешен. Фактически това, което той направи – да връчи мандат на БСП, е било едно прибързано действие. В крайна сметка виждаме, че няма подкрепа за съставяне на правителство. Крайно време е да се разбере, че България е парламентарна република, и за да управляваш, трябва да имаш ресурса да управляваш като парламентарна подкрепа, а не само дали имаш желание това да го направиш.

Репортерка: Извинявайте, г-жо Михайлова, може би ние не разбираме, но не става достатъчно ясно защо вие искате да принудите Сергей Станишев да върне мандата, а не направите това чрез гласуване и директно да се мине към даването на втори мандат на втората по големина политическа сила – НДСВ? Няма ли. . .

Ек.Михайлова: Ще се стигне. . .

Репортерка: . . . да е по-лесно така?

Ек.Михайлова: Може би ще се стигне и до това.

Репортерка: Защо вие предпочитате първия вариант?

Ек.Михайлова: Защото искаме. . . Днес искахме явно гласуване и беше нарушен правилникът.

Водеща: Сега, за какво говорим, говорим за съмнения вътре в рамките на самата опозиция. Т.е. вътре. . .

Ек.Михайлова: Да, има, разбира се, такива съмнения и всички днес бяхме свидетели на част от тези съмнения, които бяха опредметени.

Водеща: Така. Хвърлянето на вината върху електронната система няма да го коментираме, защото горката електронна система няма да може да отговори, нали така. . .

Ек.Михайлова: Да, така е и от мен няма да чуете подобно нещо. . .

Водеща: Надявам се, надявам се.

Ек.Михайлова: . . . не съм го казала и днес.

Водеща: Не би било сериозно. Съмненията вътре в самата опозиция и тези взаимни подозрения – а-ха, значи от Народен съюз може да има предатели или от “Атака” може би са купени още няколко извън Петър Манолов и така, стоят от едната страна. От другата страна стоят клетвите на лидерите, че нито един няма да предаде четата, както се казва. Вие си имате едно наум. Прилагате съвсем нормални парламентарни лостове, да се изразим по-любезно. . .

Ек.Михайлова: Освен това ние имаме ангажимента, “Демократи за силна България”, да положим всички усилия, за да. . .

Водеща: Не се случи този мандат.

Ек.Михайлова: . . . не може да се реализира мандат на БСП.

Водеща: Така, обаче в началото на предаването говорихме с двама юристи – с Димитър Гочев и Александър Джеров, които тълкуват по различен начин конституцията между другото. Единият казва, че в конституцията има пробойна, тя не определя срока, в който парламентът трябва да гласува един проектокабинет. Другият твърди, че този седемдневен срок вече тече и че, ако до края на месеца не се гласува за или против проекта на Станишев, той трябва да. . . да се завърти рулетката и мандатът да отиде при Симеон Сакскобургготски. Вие между другото какво мислите по въпроса?

Ек.Михайлова: . . . едно уточнение, а не при Симеон Сакскобургготски. . .

Водеща: При НДСВ.

Ек.Михайлова: . . . при втората по големина група.

Водеща: Да. Ек.Михайлова: Той дори не е и депутат.

Водеща: Е, така да е, знам за какво говорим.

Ек.Михайлова: Така е, важно е.

Водеща: Вие какво мислите, тече ли седемдневния срок или не?

Ек.Михайлова: Според мен след днешното събитие в българския парламент вече имаме провален мандат.

Водеща: Не, аз ви питам от правна гледна точка.

Ек.Михайлова: Точно, от правна гледна точка смятам, че имаме провален мандат.

Репортерка: Вие казвате това и като юрист?

Ек.Михайлова: Да, аз смятам, че щом не се е реализирало. . . Разбира се, може да се води спор тук дали това, че е прекратено заседанието, не дава възможност за друго тълкуване. Разбира се, конституцията ни е такава и ние много пъти сме я критикували, че създава доста неясноти. Но ако трябва да следваме политическата логика на това какво е един мандат да се реализира, то е да имаш мнозинство, за да можеш да прокараш определено решение, а именно в случая толкова важното решение да бъде избран министър-председател. След като не можеш да го направиш, според мен това е провален мандат.

Водеща: Всъщност това бламиране на днешното заседание вие го тълкувате като гласуване против проекта на Станишев?

Ек.Михайлова: Да.

Водеща: Въпреки че не се е състоял актът на самото гласуване.

Ек.Михайлова: Точно така.

Репортерка: Понеже казахте преди малко. . .

Ек.Михайлова: Защото то е. . . В крайна сметка гласуването е един политически акт в случая, специално гласуването за правителство. Няма по-политическо гласуване от това.

Репортерка: Да, но сякаш. . .

Ек.Михайлова: И всъщност, ако днес се провали заседанието, то беше, за да се покаже, че няма мнозинство.

Репортерка: Да, но сякаш този вариант не е достатъчно чист, т.е. ето той поражда различни тълкувания, аз затова исках категорично да заявите. . .

Ек.Михайлова: Така е. Репортерка: . . . защо. . .

Ек.Михайлова: Така е.

Репортерка: . . . избирате него, а не се стигна до гласуване и до отхвърляне на кандидатурата.

Ек.Михайлова: Може да се говорят и да се тълкува, затова има Конституционен съд в България, имало е и други казуси, различни от този, които след това са били подлагани на тълкуване от Конституционният съд, който е давал крайното решение. Възникват такива спорове, защото в крайна сметка процедурите и политическите събития се градят и на прецеденти. Т.е. веднъж се случва при един едно, при друг – друго. Но при всички положения това, което се случи днес, е нестабилност в позициите на БСП.

Репортерка: Г-жо Михайлова, вие от ДСБ обичате да казвате, че решавате задачите една по една, след като решите едната, минавате към другата.

Ек.Михайлова: Така е.

Репортерка: След като решите въпроса за правителството ли ще преминете към въпроса за оставката на Георги Пирински, защото днес прозвучаха и такива намерения, или едновременно ще решавате тези задачи?

Ек.Михайлова: Едновременно. Остана да продължим консултациите си в утрешния ден.

Водеща: Сергей Станишев според вас се провали като. . .

Ек.Михайлова: Провали ли се. Единственият. . .

Водеща: . . . как беше онази вкусна дума – мандатоносител.

Ек.Михайлова: Единственият му ход в момента е да върне мандата.

Водеща: Оттук нататък какво – Симеон. . .

Ек.Михайлова: Нататък следва конституционната процедура.

Водеща: Така, НДСВ получава. . .

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...