Екатерина Михайлова: СДС пръв покани Беронов

– Изтъркаля се една година от управлението на БСП, НДСВ и ДПС, г-жо Михайлова, и десницата е единодушна, че кабинетът е вреден за България. Смяната на властта минава ли през победа на президентския вот?
– Една година стига да се види доколко това правителство може да се справи с големите предизвикателства пред България да влезе силна в обединена Европа.
Днес е ясно, че България може и да влезе в Евро съюза, но слаба, със слаба икономика, с неподготвени граждани и бизнес, с раздори в институциите и скандали в коалицията. И с грозни сделки между БСП, НДСВ и ДПС за опазване на икономическите интереси на различните й съставки. За годишнината се прави и подарък на един от лидерите на коалицията – Симеон Сакскобургготски, с т. нар. царски имоти. Докладът на комисията е подарък за Симеон и бягство на БСП от предизборните обещания, с които подведоха гражданите. Влизаме в Европа с емблемата на обръча от фирми на Ахмед Доган, ДПС носи мандата на правителството, конструирано от “архитекта” – президента Първанов. Нов президент ще повлияе на политическата ситуация. Смяната на Първанов и успех на десния кандидат Неделчо Беронов ще разклати тройната коалиция.
– Но според социолозите Беронов е познат на една трета от десните избиратели и това го превръща в “подарък” от десницата за БСП и ДПС?
– Г-н Беронов е човек, срещу когото никога не съм чула и един укор. Ползва се с аваторитет и сред колегите си, и от институциите. Той може да е обединител на нацията – познава добре конституцията и недъзите й и ще се справи с баланса между властите. Може да изиграе ролята на човек, който няма да партизира, а ще пази единството на нацията и закона. И ще помогне за нещо много важно – установяване на върховенството на закона. Тази тема вълнува гражданите, а недоволството срещу газенето на закона и поставянето на разни хора над него заради политически чадъри или влиянието им в икономическите процеси, расте. Кампанията на Беронов тепърва предстои. Настроенията и оценките ще започнат скоро да се променят. Много рано е за категорични прогнози. Спомнете си какво стана преди 5 г. Беронов има сериозен шанс на този вот.
– Но той не успя да обедини дори всички десни сили, ССД и ВМРО обвиняват ДСБ, че “праща баща си на избори”. Как Беронов ще е обединител на нацията?
– Най-важното е, че зад него застанаха най-влиятелните десни формации -СДС и ДСБ, които имат реален електорален ресурс. Важно е и че партиите членки на Европейската народна партия го подкрепиха.
– ДСБ предложи Беронов. Кой ще носи отговорността, ако десницата загуби шестите поред избори от 2001 г. насам?
– Ние се готвим за битка и хората, които ще работят за Неделчо Беронов, в голямата си част са безпартийни, но желаят промяна! Ние от ДСБ ще им помогнем.
– Според социолозите 14% от хората виждали по-скоро Петър Стоянов като обединител на десните.
Защо не го подкрепихте, а избрахте непопулярен кандидат?
– Разпознаваем човек не значи избираем. И аз съм разпознаваема, но не мога да обединя хората.
В историята на десницата и Петър Стоянов, и много други лица сме влизали в конфликти помежду си.
Разцепихме се… Това стана пред очите на гражданите и всеки един от лидерите вдясно е натрупал негативи. Възраженията ни за кандидатурата на Стоянов бяха принципни. Няма нищо лично.
Просто част от десните избиратели нямаше да гласуват заради случилото се през годините помежду ни. Проведохме срещи с нашите симпатизанти, а отговорите бяха еднозначни – че няма да бъдат мотивирани да подкрепят партиен лидер, който и да е той. За това отговорност на останалите десни партии извън ДСБ и СДС е да решат дали ще застанат с нас срещу Първанов, или ще разцепят вота с нови номинации.
– Намеквате, че някой в десницата има интерес от разцепление?
– Имат интерес бившите ченгета, хората на Георги Първанов, БСП, тройната коалиция.
– А Бойко Борисов има ли интерес от това?
– Оценката за Борисов зависи от това, как ще се прояви в оставащия месец
до вота. Дали кметът ще си спази ангажимента към гражданите на София и ще решава проблемите с боклука, дупките, кучетата и всичко останало, или ще се тласне към поредни избори. Тогава ще мога да кажа какъв интерес има той.
– Има ли напрежение в ДСБ? Например депутатът Димитър Абаджиев заяви, че атаката срещу Борисов не е уместна?
– Не съм усетила. Имам предвид извън напрежението от многото работа.
– Но критиките на Абаджиев и това, че ръководството на ДСБ се разграничи от думите му, са сигнал за появата на т. нар. вътрешна опозиция?
– факт е, че между Абаджиев и столичната организация има въпроси за изчистване. Но те имат желание да изяснят нещата и вероятно са го направили.
– Какви ще са посланията на Беронов?
– Президентът трябва да е олицетворение на нацията. Георги Първанов олицетворява само партийни кръгове. Радвам се, че чух от г-н Беронов, че иска промяна, че според него държавният глава трябва да е дистанциран от партийните интереси, да бъде арбитър в обществения живот и да вижда цялата картина, а не отделна партийна гледна точка.
– Как Беронов ще “разтури” коалицията, ако стане президент?
– Има неща, които наистина ме разсмиват! Не може бивш конституционен съдия като Георги Марков да говори, че като стане президент, ще наруши конституцията. Държавният глава може да бъде отзован за две неща -държавна измяна и нарушение на основния закон. Жалко звучи кандидат-президент да се обяви за нарушение на конституцията, пък било то и за каузата да се махне това вредно управление. Не очаквам да чуя от Беронов подобно нещо! Но ако той стане президент, политическата картина у нас ще е различна. Това отваря нови пътища на десницата.

– Мислите ли, че Стоянов се оттегли, за да търси отговорност от ДСБ при загуба на вота?
– Първият разговор с Беронов за кандидатирането му за президент е воден първо от СДС. И това не го казвам, за да си прехвърляме топката, а да е ясно, че всички търсихме авторитетен човек. Кой каква съдба ще има като партиен лидер си е партиен въпрос и е редно да се решава на такова ниво. Това не е темата на кампанията. Това не е мястото за състезание в десницата – кой колко тежи. Това състезание няма да избяга, ще дойде парламентарен вот. Сега избираме президент, няма да и мерим рейтингите. Иначе резултатът ще е плачевен за всички.
***
Стефан Софиянски и Красимир Каракачанов, за когото се разбра, че принадлежи към Държавна сигурност, променят позициите си през ден. И вместо да атакуват Първанов и БСП, атакуват десницата! С тази непоследователност те правят услуга на Първанов. Не харесвали инициативния комитет, а именно те първи предложиха тази процедура за издигане на общ кандидат. Беронов безспорно принадлежи към дясното мислене и политика, но не е партиен човек, затова най-нормалното нещо е да бъде издигнат от граждански съвет.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...