Екатерина Михайлова: Първанов не даде заявки по сериозните теми на обществото

Водеща Йовка Йовчева: Сега вече имаме връзка и със заместник-председателя на “Демократи за силна България” г-жа Екатерина Михайлова. Добър вечер, г-жо Михайлова.

Екатерина Михайлова: Добър вечер.

Водеща: Констатирахте днес, че сте чули свои тези в речта на президента при старта на неговия втори мандат. Не може да не сте останали доволни от критиките му към управляващите.

Е. Михайлова: Разбира се, критиките, които бяха отправени към управляващите, са неща, които ние много пъти сме повтаряли, а именно, че важните решения за държавата се взимат в един нелегитимен от конституцията орган, който се нарича съвет на тройната коалиция, между тримата лидери на трите политически формации – БСП, НДСВ и ДПС.

Чухме и част от тезите, които са залегнали в програмните документи на “Демократи за силна България”. В същото време не чухме позиции, които очаквахме да бъдат заявени от държавния глава при встъпването му във втория мандат, а именно реалните предизвикателства пред България с оглед това, че вече е член и на НАТО, и на Европейския съюз, не чухме как ще се реагира от страна на президента и как ще предизвика институциите да защитят енергийната независимост на България, защото в момента от геополитическа българската зависимост от Русия се превръща в енергийна.

Не чухме един изключително важен въпрос за България с оглед това, че ставаме член на Европейския съюз, което впрочем се коментира вече от други политици или като позиции на други страни в Европейския съюз, а именно отношението на България за членството на Турция в Европейския съюз.

Аз бих направила един паралел. В неделя присъствах на конгреса на Саркози, когато беше издигнат за кандидат за президент, и макар и само кандидат той заяви позицията, която би имал спрямо членството на Турция в Европейския съюз, заяви

позиции, които са трудни, може би и не най-популярни, но които

задължително трябва да се дискутират, например за образованието – доколко може със забрадки и с религиозни символи да се напълва едно образование.

Очаквахме да чуем от президента много по-сериозни заявки по трудните теми, които предстоят за България, за съжаление не ги чухме.

Водеща: Казахте какво не сте чули, но да се върнем към онова, което чухме. Как си обяснявате факта, че човекът, когото вие наричате архитект на тройната коалиция, публично негодува срещу органа и начина, по който се взимат решения в тази тройна коалиция? Говоря за съвета на коалицията.

Е. Михайлова: Крайно време беше да се чуят тези думи и от държавния глава, след като са чувани вече много пъти от политици, пак ще кажа, специално от ДСБ сме го казвали нееднократно. Това беше заявявано и не само от политици, а от анализатори на политическия процес. А още повече ако държавният глава във втория си мандат реши наистина да играе това, което е записано в конституцията, държавен глава и обединител на нацията, ще трябва първо да гледа какво пише в конституцията, а там такъв орган за вземане на решения в парламентарната държава няма.

Водеща: А виждате ли в тази критика възможност и може би желание от страна на държавния глава мнението му да бъде взимано предвид, когато се решават важни за властта въпроси?

Е. Михайлова: Той направи заявки и още в една посока, и донякъде кореспондира с въпроса, който вие зададохте – за увеличаване на президентските правомощия. Практически заявката Консултативният съвет за национална сигурност, която по закон в момента към президента има само съвещателни функции, да се превърне в нещо друго и да взима решения, е опит да се променят властовите позиции на президента в структурата на държавната власт. Заявката за това президентът да може да насрочва сам референдуми е изключително голямо увеличаване на правомощия на държавен глава, ако бъде това прието. Това означава, че президентът ще влезе в законодателните решения на държавата, и то не като финална част, каквато е в момента президентското вето, а като начин за стартиране дори на една законодателна инициатива.

Също така заявката да има специална служба за борба с корупцията, която да бъде под шапката на президента, е заявка за увеличаване на президентска власт. Аз мога да споделя…

Водеща: Той не каза…

Е. Михайлова: …нашите виждания, че ние сме против разширяване на правомощията, при положение че конструкцията, която имаме в държавата, е направена като за парламентарна република.

Водеща: Георги Първанов между другото не каза къде да бъде мястото на тази…

Е. Михайлова: Той го е казвал…

Водеща: …независима служба.

Е. Михайлова: …преди това, преди това е заявявал, в други изявления, и явно повтаря тази своя идея. Затова посочвам, че я виждаме така, както той я беше казал в предишни изявления, той я вижда към себе си.

Водеща: Не виждате ли рационален елемент обаче, ако мястото не бъде президентската институция, да се помисли за съществуването на подобна служба?

Е. Михайлова: Знаете ли, в момента, в който я чух тази заявка, се сетих, че приехме закон, който носи името “Петканов”, който е за борба с незаконно придобитите имущества на лица, които са на високите етажи във властта. Това е пък комисията, която сега знаем с името “Кушлев” и стартира за съжаление по много лош начин, не искам да се спирам в момента в конкретика.

Малко се притеснявам, когато чувам само да се създават нови органи и тези нови органи в крайна сметка да виждаме, че не си вършат работата. Важно е това, което съществува като институции в държавата, да доведе до ефективност, защото, ако говорим за борба с корупцията и борба с организираната престъпност, има достатъчно органи и институции, които биха могли да се справят. Проблем обаче явно се явява и политическа воля, и достатъчно компетентност, и достатъчно организационен ресурс, за да се постигнат необходимите цели. Едва ли липсата на достатъчно институции не е довела до резултатна разкриваемост на толкова много тежки престъпления, които се случват в България. Последните примери най-драстични са и примерът с убийството на кмета в Елин Пелин, и неразкриването вече повече от една година на убийството на двете момичета от Пазарджик, сестрите Белнейски. Не е, защото няма орган. Органи вече доста има изградени. Така че аз по-скоро бих погледнала към това те да бъдат ефективни.

Водеща: Разбрах ви, благодаря ви за това интервю. Екатерина Михайлова, заместник-председателят на “Демократи за силна България”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанасов: Да се надяваме в началото на другата...
Ние се превърнахме в държава на изтеклите мандати. Да се надяваме в началото на...
Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...