Екатерина Михайлова: Предлаганият инспекторат в съдебната власт ще я направи свръхнедосегаема

Водещ: Да чуем сега мнение на г-жа Екатерина Михайлова, също член на тази комисия от “Демократи за силна България”. Добро утро, г-жо Михайлова.

Екатерина Михайлова: Добро утро.

Водещ: Сега, доколкото разбирам, чисто като политическа позиция вие ще подкрепите на първо четене закона за промени в конституцията.

Ек. Михайлова: Точно така, заради четири основни аргумента. Първо е, че се въвежда финансова децентрализация на общините, нещо, за което ДСБ отдавна настоява. Че отпадат имунитети на магистратите, че отпада задължителната военна служба. И последно – тази промяна на конституцията поправя сериозните грешки в третата поправка, за които “Демократи за силна България” говорихме при приемането на тези поправки и сега, след като те отпадат…

Водещ: Да припомним за зрителите само…

Ек. Михайлова: …т.е. нашите възражения нормално е да подкрепим законопроекта. Имаме, разбира се, и резерви към него.

Водещ: Къде са нюансите във вашата позиция?

Ек. Михайлова: Къде са нашите съмнения или повдигнати въпроси. Първият е относно това, което коментирахте до този момент с г-н Корнезов. Създаването на този инспекторат към Висшия съдебен съвет повдига много въпроси. Първо, разбира се, това, което говорихте, въобще такъв орган не е имало нито в България, нито в Европа. Това е един експеримент, който в крайна сметка, ако бъде направен, трябва да се дава сметка, че може да се окаже неуспешен. И трябва да бъде много внимателно разгледан и преценен къде да бъде, как да бъде конструиран и с какви правомощия, защото сега, така както е предложен, има много неясноти. Първо, например с две трети се избира само главният инспектор, а другите инспектори – с обикновено мнозинство. Защо? Има въпрос, на който няма отговор от вносителите. Второ, защо членовете на този инспекторат по никакъв начин не могат да бъдат прекратени пълномощията им, дори на членовете на Конституционния съд, на президента при определени условия могат да бъдат прекратявани. Този инспекторат, който бъде избран, той е недосегаем, свръхнедосегаем. Ако говорехме, че съдебната система е капсулирана и толкова независима, че никой не може някаква форма на контрол да приложи, то сега се създава един орган, който е пък съвсем недосегаем.

Водещ: Добре, вие ще имате…

Ек. Михайлова: В крайна сметка пълно е…

Водещ: Тоест…

Ек. Михайлова: …с живи хора вътре.

Водещ: Вие ще имате…

Ек. Михайлова: Има рискове.

Водещ: … някакви предложения, корекции между първо и второ четене…

Ек. Михайлова: Разбира се, между първо и второ четене…

Водещ: … по отношение на инспектората.

Ек. Михайлова: …ние ще внесем своите предложения, ще дискутираме с колегите, защото промяната на конституцията е нещо изключително отговорно и трябва да бъдат видени…

Водещ: Добре…

Ек. Михайлова: …всички аспекти. Аз разбирам логиката, логиката е да не се самозатваря съдебната система и да се търсят форми на контрол, но не виждам това решение, така както е дадено, да произведе ефект. Трябва да се дискутира и да се търсят корекции на текста.

Водещ: Добре. Благодаря ви, г-жо Михайлова. Това беше, нали, позицията на “Демократи за силна България” с определените нюанси.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...