Екатерина Михайлова: Предлагаме договор с подписа на Иван Костов

– Г-жо Михайлова, как очаквате да бъде посрещнато предложението на партия “Демократи за силна България” (ДСБ) за съставяне на експертно дясно правителство след парламентарните избори през юни?
– Всъщност това е една идея, една възможност, която може да се реализира, но може и да не се реализира. Всичко зависи от това какво ще кажат българските граждани на 25 юни 2005 година.Това, което ние развихме като възможност, е в случай че се стигне до даване на мандат за съставяне на правителство на дясна или на дясноцентристка политическа сила. Според това, което сочат в момента социологическите резултати, представителите на дясното и дясноцентристкото пространство в България ще бъдат с малки разлики помежду си. Нашето предложение е да не започва едно партийно доминиране, а да се потърси решение, което е добро за България, без непременно политическите лидери да влизат в личностно съревнование. Сиреч, не лидерите да претендират за висшите постове, а за тях да бъдат поканени експерти. Смятаме, че по този начин предлагаме формула, която е възможно да се случи след изборите.Това е шанс да не се състави правителство на БСП и да няма втори мандат за Симеон Сакскобургготски.
– А ако все пак се оправдаят прогнозите, че БСП ще спечели мнозинство, ще бъде ли възможна идеята за дясно правителство? Очаквате ли евентуална подкрепа за тази идея от двете десни коалиции – ОДС и БНП?
– Такива разговори ще се водят истински след изборите. Ако разговаряме в момента, това означава да стъпваме само на хипотези и няма да стигнем до продуктивен резултат. Това, което по-скоро можем да видим, че се случва в политическия живот, е все по-голямото сближаване на БСП, НДСВ и ДПС. Един съвсем конкретен пример – с гласовете на НДСВ, БСП и ДПС беше избран подуправителят на БНБ Димитър Костов, който беше министър на финансите в правителството на Жан Виденов, когато се стигна до хиперинфлация, банкови фалити, пирамиди, в които изгоряха спестяванията на хиляди български граждани. Затова ми се струва, че е по-важно в този период да говорим за проблемите на българските граждани и начина на решаването им от политическите сили, отколкото да изграждаме хипотези, чието осъществяване в крайна сметка е в ръцете на избирателите.
– ДСБ реагира остро и на другите назначения в държавната администрация, дори пак заговорихте за “червена метла”. Не се ли опасявате, че някой ще припомни, че по време на управлението на Иван Костов на практика бе подменена цялата държавна администрация?
– Държавната администрация бе една от сферите, която трябваше да се реформира и преструктурира. По време на управлението на правителството на господин Костов бяха приети Закона за държавната администрация и Закона за държавния служител. Върху тяхната правна основа започна реформата в държавната администрация. Ако погледнем в момента изисванията на ЕС към България, те са основно в две сфери – едната е съдебната власт, а другага е администрацията. В тези сфери трябва още много да се направи. В това число и в административните процедури, и в качеството на държавните служители.Това, срещу което ние протестирахме, са политически назначения на места, които по принцип би трябвало да се заемат от професионалисти, които не са партийно оцветени. Омбудсманът например е една институция, която тепърва прохожда в България. Видяхме, че изборът на Гиньо Ганев беше сделка между НДСВ, БСП и ДПС. Той е отечественофронтовски герой от времето на социализма и неотменно присъстваше в листите на БСП и сред нейните депутати. За заместник на Гиньо Ганев бе избран представител на ДПС. Протестираме, че не беше подходено по друг начин, а именно – да има първо разговори между политическите сили, да се търси консенсус в избора, за да не бъдат политически оцветени институциите, за които говорим. Изборът стана в края на мандата на правителството, за някои институции със закъснение от една и дори от две години. Говоря за Комисията за защита от дискриминация. Порочен начин за действие е, че бяха раздадени постове предимно на народни представители от БСП, НДСВ и ДПС.
– Готови ли сте вече да обявите водачите на листи в големите градове като София, Пловдив и Варна?
– За разлика от другите политически сили, ние не редим листи. При нас кандидатите се издигат или сами, или от съответните органи и структури. На събрания на нашите членове и симпатизанти се решава кой къде ще бъде в тези листи. Така че все още не можем да дадем отговор за всички избирателни райони, тъй като последните събрания ще бъдат на 15 май 2005 година. Ние уважаваме демократичния вот на хората и те имат правото да кажат кои ще са техните представители в листите. Това беше едно от исканията при създаването на новата партия ДСБ. Ние няма да назначаваме депутати. Хората по места ще дадат своя глас за тях.
– Вече сте определили водачите на листите в около 17 избирателни райони. Прави впечатление, че ДСБ заложи на напълно неизвестни в политиката имена. Смятате ли, че това е предимство?
– Наистина има неизвестни в София имена. Но те са добре известни в градовете, в които са издигнати. В нашите листи има нови хора и хора с политически и житейски опит. Смятам, че това е най-нормалното в една формация, която се обявява за политическа сила на традициите, на труда, на постоянството. В листите трябва да присъстват и опитни хора, и хора, които сега прохождат в политиката. Ако в София не е известен водачът на листа Емил Йорданов, то във Видин, където е издигнат, той е известен. В крайна сметка цялата организация на партията беше създадена на хоризонтален принцип, за да могат хората по места да взимат решения, а не центърът да казва кой да влезе и кой да не влезе в листите.
– Ще проверявате ли вашите кандидат-депутати за чисто минало? Ще има ли време, след като на 15 май са последните събрания за големите градове?
– Да, ще поискаме тази информация от ДКСИ. Няма никаква пречка да го направим и преди да са подредени листите. Ние вече имаме данните на всички кандидати за народни представители. Друг въпрос е кой къде ще бъде в листите.
– А ще огласите ли резултатите от проверката на комисията?
– Това зависи от действията на ДКСИ и кога и как ще излязат резултатите. Аз във вторник научих за намеренията на самата комисия публично да обяви резултатите. Това в голяма степен зависи от закона и от това, което ще зададе като условия комисията.
– Защо партиите вдясно не успяха да се обединят за общи предизборни действия? Късно ли е вече за такова обединение?
– Защото имаме сериозни различия в две посоки. Едната е в отношението към управлението на Иван Костов като министър-председател, а другата – в отношението към управлението на Симеон Сакскобургготски. Ние казваме, че управлението на г-н Костов е успешно и се гордеем с него, а не се извиняваме. Казваме, че управлението на Симеон Сакскобургготски е вредно за България. То унищожи политическите партии, развали политическия модел – вижте, това обещание отпреди четири години бе изпълнено от Симеон. Смятаме, че нещата се случват в България по-скоро по инерция, не на базата на решителност и компетентност, каквито трябва да има в едно управление. Освен това смятаме, че механичното събиране не води до най-добрия резултат. Наше убеждение е, че ако ние не отидем така, както сме тръгнали на избори, нашите поддръжници няма въобще да гласуват. В този смисъл ние виждаме явяването под собственото си име като начин да стимулираме и да дадем тласък на хиляди български граждани, които не разпознават своята партия, да направят своя избор.
– Смятате ли, че разцеплението и личностната война между лидерите вдясно няма да отблъснат избирателите и дори старите твърди седесари?
– Ние нямаме намерение да водим такава кампания и не се занимаваме с другите представители вдясно. Разбира се, за нас са странни комбинациите между Надежда Михайлова, Яни Янев и Любен Дилов-син. Странна е и комбинацията между Анастасия Мозер, Стефан Софиянски и Красимир Каракачанов, но това е техен избор. Ние сме избрали да излезем с ясна физиономия и с ясно послание на изборите.
– Какво според вас ще бъде присъствието на ДСБ с следващото Народно събрание?
– Трудно е да се направи прогноза в такъв момент, ние имаме висока амбиция да бъдем първи в дясното политическо пространство, но всичко е в ръцете на гражданите на България. На 25 юни те ще дадат своята оценка за всички нас.
– Вдясно се създава впечатление за вяла предизборна кампания. Какъв ще бъде следващият ход на ДСБ, с който очаквате да впечатлите избирателите?
– Ние вече обявихме предизборната си програма още на първото национално събрание в началото на март. Тя ще бъде изпратена на хора, които са с професионални знания и присъствие в определени области, за да се запознаят с нея по-подробно. В момента готвим и кратък вариант от около три страници, който по-лесно може да бъде популяризиран, защото дългите програми се четат от малко хора. На 14 май ние ще предложим договор с българските избиратели под наслов “За силна България”. В този договор ще бъдат включени най-силните ни политически послания и действия, които ще отстояваме в следващия 40-и парламент, независимо в каква позиция ще се намираме в него. Договорът ще може да бъде подписан от всеки, който споделя тези идеи. Ние търсим двустранна връзка, не искаме просто да заставаме и да говорим и това, което казваме, да не стига до никого. Ще поканим своите съмишленици в залата на ВИАС, където ще представим договора. Всеки, който иска да сключи договор с нас, може да постави подписа си срещу подписа на нашия лидер Иван Костов. Въз основа на тези договори всеки може да изисква от ДСБ изпълнение на поетите пред избирателите ангажименти.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...