Екатерина Михайлова: Правителството не се справи с бедността и задуши икономическия растеж

Водещ: Г-жо Михайлова, как оценявате едногодишното управление на БСП, ДПС и НДСВ?

Това, което стана ясно за една година управление на тристранната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ оправда прогнозите ни, че управлението ще създава хаос, няма да може да създаде условия за подготовката необходима на България за членството й в ЕС. Правителството не се справи с бедността и задуши икономическия растеж. Най-вярната оценка за дейността на правителството е мнението на българските граждани – високи цени, ниски доходи, лоша инфраструктура, скандали, хаос. Това е едно безпомощно и ароганттно управление. Питам се, дали по случай годишнината си, управляващото мнозинство няма да направи подарък с царските имоти на Симеон Сакскобургготски. Това е илюстрация какво представлява управлението на тройната коалиция – власт в името на облагодетелстване на лица от най-високи нива.

Водещ: Очертахте доста апокалиптична картина, какво все пак крепи това управление?

Властта и икономическите интереси са спойката, която крепи тройната коалиция.

Водещ: Има ли области, в които правителството еотбелязва вапредък?

Трудно бих могла да кажа, че някъде има напредък. По-скоро, в някои области става въпрос за управление по инерция. В условията на пазарна икономика, вече много голяма част от българските граждани и бизнеса успяват сами да преодоляват трудностите на прехода. Няма действия от страна на правитлеството, които да подпомагат и бизнеса и гражданите. Ако се чува нещо добро то е само като заявки за бъдещето. Например в областта на инфраструктурата всички обещания продължават да са само в бъдеще време. Нищо не е изпълнено досега.

Водещ: И все пак има ли области, в коитио оценката да е повече от “слаб” – 2?

Е, може някъде да отиде към три. Но нека погледнем в икономиката например – Как да кажем, че икономическата политика заслужава по-висока оценка, след като хората обедняват, цените растат, доходите намаляват? Или пък в областта, която е най-много критикувана и от ЕК и от българските граждани – правосъдие и вътрешен ред. Тук управелнието е абсолютно безпомощно и произвежда законодателство, което създава проблеми, вместо да ги решава. Третата поправка в конституцията например, уж трябваше да направи съдебната власт много по-ефективна и да удовлетвори изискванията на ЕС. Резултатът от нея обаче беше печален. Липсваше желание да се чуят аргументите на квалифицирани юристи и в крайна сметка поправките поставиха под съмнение независимостта на съдебната власт. На бързо, по стаханолски беше приет изцяло нов НПК. Дни след приемането му минисрите на правосъдието и на вътрешните работи настояха за спешни промени, за да не се блокира разследването. Не можем да дадем по-високи оценки, след като и самото правителство и управляващото мнозинство само много често, след като на бързо е свършило нещо го критикува и поправя.

Разбира се, приеха се много закони, свързани с евроинтеграцията. Много сериозни обаче са критиките ни към изпълнителната власт, която не предприема ефективни действия на базата на тези закони.

Водещ: Нека обобщим най-слабите области. Спеменахте правосъдието и инфраструктурата…

Ще прибавя и здравеопазването. То се тресе от скандали, от слаби управленски решения, които създадоха изключително напрежение в болниците много ниско качество на обслужването на моменти дори и отказ от обслужване. От медиите научихме и за скандални случаи, които за съжаление доведоха до печален край.

Водещ: Успя ли тройната коалиция да изпълни някои от предизборните си обещания?

Нито една от трите партии не изпълнява своите предизборни обещания. Тази оценка се чува и от представителите на тройната коалиция, не само от опозицията. БСП обещаваше социална политика – няма такава. НДСВ обещаваше стопанско развитие и повишаване на реалните доходи – случва се точно обратното.

Водещ:Една обобщена оценка на правитлеството по шестобалната система.

Около три. Три минус.

Водещ: Благодаря

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...