Екатерина Михайлова: Поради некомпетентност и лошо управление се губи битката с организираната престъпност, а това има връзка и с Шенген

Водещ Владислав Прелезов: “Синята коалиция” сне доверието си от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и настоя министър-председателят да го извади от състава на Министерския съвет. Днес десните в парламента проведоха разширено заседание и единодушно решиха да искат оставката на силовия министър. Той е дясна ръка на премиера Бойко Борисов и държи контрола в партия ГЕРБ, както се изразиха от СДС и ДСБ. Те мотивираха искането си с аргумента, че вътрешният министър не обезвреди върховете на мафията, цитирам, и превърна противодействието на престъпността и корупцията в медийни акции. Сега наш гост в “Нещо повече” е заместник-председателят на ДСБ и заместник-председател на 41-ото Народно събрание Екатерина Михайлова. Здравейте, г-жо Михайлова.
Екатерина Михайлова: Здравейте.
Водещ: Изявлението на “Синята коалиция” става ден преди огласяването на резултатите от прокурорската проверка на скандала със СРС-тата. Както се казва, вие подклаждате огъня с вашето предложение за снемането на доверието или пък с това искате наистина да се разреши казусът СРС-та и как те да се упражняват върху хората, върху министрите, върху определени лица?
Ек. Михайлова: Ние искаме на първо място правителството да успее в борбата си срещу престъпността и именно затова се обръщаме към министър-председателя да предприеме тези действия за смяна на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Аргументите ни са базирани на следните факти, на това, което имаме като познания в година и половина управление на правителството на ГЕРБ. На първо място, наистина виждаме, че нямаме реални резултати в борбата с престъпността. Първоначално подкрепата, която давахме на правителството, и много силната подкрепа и на вътрешния министър беше именно за това, че заявиха воля за справяне с организираната престъпност и мафията, но виждаме поради некомпетентност и лошо управление, че практически се губи тази битка. Нищо не издържа почти пред съда. Променят се непрекъснато обвиненията поради това, че няма достатъчно събрани доказателства или са събрани доказателства по начин, който те са негодни. И върхът на всичко това, разбира се, е случаят със специалните разузнавателни средства чрез огласяването им, което е пробив в националната сигурност практически. Това са изключително тежки неща, които се случиха, и ние не можем да стоим безучастни в тази ситуация и да не реагираме, още повече че имаме една от институциите, а именно парламентът през нейната постоянна подкомисия към правни въпроси с контрол върху специалните разузнавателни средства, с много тежки констатации и търсене на отговорност за тези, които не са си свършили работата. Там има една точка десета в това становище на комисията, където се казва, че отговорност носят преките изпълнители по закон, а по закон това е министърът на вътрешните работи.
Водещ: Разбира се, позицията на “Синята коалиция” се видя още при гласуването на поискания от кабинета вот на доверие – вие гласувахте “въздържал се”. Става дума за ДСБ и СДС. Не смятате ли, че открито вече ставате опозиция на правителството на Бойко Борисов и ако той не смени Цветанов, при следващ вот на недоверие вие ще гласувате вече с положителен знак, това означава, че ще искате вот на недоверие на правителството?
Ек. Михайлова: Това, че гласувахме въздържали се за бюджета на вота на доверие, сега с тази позиция, означава следното: ние искаме това правителство да успее. Ние се държим с отворена ръка към тях, с желанието те да успеят. От тях зависи как ще постъпят оттук нататък. От тях зависи действията дали ще имаме истинска реформа и в системата на МВР, и в други сектори, за които настояваме от страна на “Синята коалиция”. От тях зависи дали ще искат подкрепа за действия, които според нас са изключително важни, за да може България да се движи напред. Винаги отговорността е много по-голяма при управляващите. Именно затова ние все още се надяваме, че те ще чуят нашия глас и няма да се настройват злонамерено, а по-скоро ще го чуят с доброто чувство, което ние влагаме, за да. . . казвайки своите критики и несъгласия там, където виждаме много сериозни нарушения.
Водещ: В същото време парламентарната група на ГЕРБ подкрепя Цветан Цветанов, то е ясно, на сто процента. Не се притесняват от вашите заплахи, както се изрази и новият шеф на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Но не смятате ли, че става една много сложна борба между опозиция, между управляващи, която така или иначе трябва да доведе до някакъв завършек, да се вземат компромиси? Как смятате, какво ще стане, ако наистина вътрешният министър не подаде оставка?
Ек. Михайлова: Това няма да е добро решение за страната. И тук аз искам да кажа, че не е въпросът дали се плашат и какво е казал председателя на парламентарната група на ГЕРБ в днешния ден, нормално е подобно изявление да дойде от него. Това не ме изненадва. По-важно е обаче дали се случват нещата, дали имаме надеждна национална сигурност, дали имаме ефективна борба с организираната престъпност. Всичко това е по-важното, а не точно размяната на едни или други думи. Затова именно обръщението, което ние правим в днешния ден, е към министър-председателя. Той е отговорният човек в държавата, в изпълнителната власт, който трябва да предприеме действия в интерес на страната, която управлява по силата на волята на хората.
Водещ: БСП, ДПС разсъждават днес дали Конституционният съд ще приеме да има преждевременен вот на недоверие. Знаете казуса, че при вот на доверие не се знае дали трябва да се изчака шест месеца, трябва да се произнесе съдът. Ще застанете ли зад тяхната кауза, не става ли много близка връзката БСП – СДС, сините – ДСБ и “Синята коалиция”?
Ек. Михайлова: Не, няма такава връзка. Това, че може да идват критики от различни страни, когато нещо не е добро, е нещо нормално и в демокрацията би трябвало точно така да се постъпва. Ако виждам, че някой прекрачва закона, би трябвало да кажа, че прекрачва закона, независимо от това дали са вляво или вдясно. Правовата държава е това, другото е да си затвориш очите и да играеш на партийно партизанстване. “Синята коалиция” няма да го направи. А относно казуса с вота на доверие в правилника за организация и дейност на Народното събрание, аз искам да кажа, че това е стар текст, той съществува и в предишни правилници. Не е въведен сега. Разбирам логиката защо е бил направен – за да не се злоупотребява с права в парламента. От друга страна, трябва да кажа, че текстовете в конституцията са различни, хипотезите са различни и само при хипотезата на вот на недоверие е казано, че не може в рамките на шест месеца да се иска наново по същия въпрос вот на недоверие. Докато нещата, както са уредени в конституцията относно вота на доверие, между другото в две различни глави дори на конституцията, не показват никакви срокове. И в този смисъл наистина правилникът си е позволил да допише конституцията. Но тук искам да кажа, че просто не мога да виня никой защо го има този текст, защото той го е имало и в предишни парламенти.
Водещ: Да, да, разбирам.
Ек. Михайлова: Явно поради липсата на достатъчно много вотове на доверие в българската парламентарна история някак си той е минавал без замисляне. Но наистина е спорен текстът в правилника.
Водещ: Трябва да ви попитам и за Шенген. Става все по-ясно, че 2011 година ще бъде много трудно нашето приемане. Това означава едно-единствено нещо – че борбата срещу престъпността или пък по-точно затварянето на престъпниците в България се отлага. Като че ли последните решения на. . . така, за Алексей Петров, дори го пуснаха вече окончателно. Трудно се събират доказателства или пък има неефективност в съдебната система. Дори днес ГЕРБ ви. . . едва ли не предложиха Алексей Петров да е вътрешен министър.
Ек. Михайлова: Ама тук. . . а може ли в техния дух да отговоря – това означава министър-председателят Бойко Борисов да предложи Алексей Петров за вътрешен министър.
Водещ: Ясно. Но все пак коментарът ви?
Ек. Михайлова: Ако в ГЕРБ мислят такива неща, да си го кажат овреме. Проблемът, знаете ли, за Шенген и това, което е и днешната ни позиция, наистина поради некомпетентност и лошо управление се губи битката с организираната престъпност, а това има връзка и с Шенген. Защото нашите граници трябва да са осигурени, трябва да може да се гарантира да не изтича класифицирана информация, защото утре ще започне през всичките ни системи да тече информация, която не е само вътре в страната, ами и от страните на Европейския съюз.
Водещ: Благодаря ви за това интервю. Екатерина Михайлова, заместник-председател на ДСБ и заместник-председател на 41-ото Народно събрание, в “Нещо повече”.

“Хоризонт”, “Нещо повече”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...