Екатерина Михайлова: Поведението на президента Първанов говори за една демонстрация, че неговото его трябва да е на първо място (+ВИДЕО)

Екатерина Михайлова, зам.-председател на парламента от ДСБ, Любен Корнезов, Коалиция за България

Водещ: Новата гласовита кавга между институциите, както се казва, върви по план. Вчера бе ден за контранастъпление на президента Първанов и докато чакаме да разберем как ще отиграе топката управляващото мнозинство, имаме време да погадаем ще се насладим ли и на това зрелище, опит за отстраняване на държавния глава, няма ли то да ни дойде малко в повече в условията на разрастваща се икономическа и социална криза и крие се под повърхността на скандала нещо по-различно от и не така извисено като накърнената чест на институциите и олицетворяващите ги хора? Според Георги Първанов ключът за разбирането на конфликта е идеята му да се отворят икономическите досиета на прехода. Кой се страхува от това, кои са олигарсите у нас и възможна ли е с днешна дата ревизия на някои от икономическите несправедливости на последните 20 години. И този пласт на разразилата се политическа свада ще разровим днес в “Сеизмограф”. При това с двама от най-атрактивните и настъпателни коментатори по темата – неформалният съветник на премиера Кольо Парамов и лидера на Новото време Емил Кошлуков. Преди тях обаче ще видите словесния сблъсък на двама именити партийни полемисти по най-изявеното събитие на седмицата – зам.-председателката на парламент от ДСБ г-жа Екатерина Михайлова и пребивавалия на този пост в състава на предишното Народно събрание г-н Любен Корнезов от Коалиция за България. По време на диспута си те ще имат подкреплението, подкрепата на хора от появилите се във “Фейсбук” групи “За Дянков” и “За Първанов”.

Водещ: Приветствам в студиото на “Сеизмограф” авторитетните парламентаристи, юристи, г-жа Екатерина Михайлова и г-н Любен Корнезов. Здравейте. Един мой познат, като разбра кои са участниците в “Сеизмограф” днес, каза това ще бъде като сблъсък на танкови дивизии. Висока оценка за вашите полемични способности. Ще станем ли свидетели на процедурата по отстраняване на президента Първанов към края на втория му мандат? Това съм ви поканила да коментираме днес, след като ето това пък се случи през седмицата.
Репортер: В сряда от ГЕРБ официално обявиха, че започват процедура за отстраняването на президента заради нарушение на Конституцията. Тъй като Симеон Дянков не знаел, че срещата му с държавния глава се записва и не бил информиран за огласяването на стенограмата. Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска да хаби енергия за битки между институциите, но партията била категорична, че подобно поведение не може да се търпи. Според публикации в пресата Борисов предложил да подаде оставка, ако и Първанов го направи и да се върви към предсрочни избори. На пресконференция вчера държавният глава отказа да участва в подобен сценарий и беше категоричен, че под сатъра на импийчмънта не може да има диалог. Той няколко пъти нападна бившия премиер Иван Костов, като подчерта, че Борисов и ГЕРБ стават заложници на костовизацията. Часове преди изявлението от БСП обвиниха Синята коалиция, че е подела тази кампания, за да отмъсти на президента, тъй като два пъти е спечелил доверието на българските граждани. Според социалистите атаката отклонява общественото внимание от важните проблеми. През седмицата десните и “Атака” застанаха зад управляващите. Мартин Димитров поиска да се публикуват стенограмите от преговорите по енергийни проекти и от създаването на тройната коалиция. Иван Костов обясни, че трябва да се защити достойнството на финансовия министър и да се вземат политически мерки срещу нарушението на Конституцията. От РЗС, чиито гласове са важни за събиране на нужното за процедурата мнозинство, отначало бяха против, после обявиха подкрепата си, при условие, че ще се работи за нов основен закон и предсрочни избори.
Водещ: Може би за ваше учудване аз бих искала да започна с въпроса що за държава сме, не сме ли една глупава държава, след като една непремерена реплика, макар на финансовия министър, в едно шоу предаване може да разпали такава институционална война, та да се стигне чак до искане за отстраняване на президента. Г-жо Михайлова.
Екатерина Михайлова: Държавата не можем да я виним, можем да виним представители на институциите. Защото държавата все пак сме всички ние. И в този смисъл аз бих казала…
Водещ: Да, да, да. Всички ние, и ние от медиите включително.
Екатерина Михайлова: …че много важно е, когато имаме избори, да мислим, отколкото повече с емоция да гласуваме, за да изпращаме хора, които да заемат позиции в институциите и които да не слагат своето его над държавните интереси, защото за мен поведение на президента Първанов в цялата тази история, от самото й начало, до вчерашния ден говори за една демонстрация, че неговото его трябва да е на първо място и всичко друго няма никакво значение. Което не бива да се прави от държавния глава и тогава няма да си задаваме този въпрос, който вие отправихте към мен.
Водещ: А дали само за егото на президента става дума или за нещо по-сериозно, по-дълбоко, което всъщност не е така видимо и медиите биват използвани за размяна на крошета.
Екатерина Михайлова: Разбира се, във вчерашния ден аз разчетох още неща. Атаката конкретно срещу хора в правителството, срещу двамата вицепремиери, това, което ми направи впечатление. Първанов атакува вицепремиерите Дянков и Цветанов, атакува парламентарното мнозинство или части от него – директно към Иван Костов, като че ли той иска, ако може, и в днешния момент така, както играеше роля в тройната коалиция, да разруши това, което има в момента, и той да почне да диктува кое да правителството, кои да са министрите. Виждам това на втори план. Третото нещо, което видях вчера, е, че вместо наистина както беше заявено, че ще има заявления по тема: “антикризисна политика”, това беше някак си изоставено, формално споменато, всичко друго беше някаква караница за някакви хора, за отношението към тях. Което не може да прави български президент и не бива да прави по-скоро. Независимо кой е, дали го харесваме, дали не го харесваме. Той е държавен глава, трябва да е много над нещата и трябва да брани институциите и да се държи като такъв, като институционалист.
Водещ: Г-н Корнезов, вашата версия на отговора.
Любен Корнезов: Няма версия, има истина. Вие започнахте, че вчера Първанов е контраатакувал, президентът е контраатакувал. Напротив, президентът подаде ръка, каза да спрем войната между институциите, да обявим война на кризата.
Водещ: С един обаче доста категоричен и настъпателен тон я подаде ръката. Ако трябва да бъдем честни.
Любен Корнезов: Ами, разбира се, така трябва да бъде. Така че президентът не търси конфронтация, търси съгласие на институциите. И правителството или пък негови представители трябва да чуят този глас на нашия държавен глава. Защото конфликтът и скандалът, за който всъщност сме се събрали, този държавен скандал, тръгне буквално не от непремерени думи, а от буквални обвинения на вицепремиера Дянков. Той обвини държавния глава, че е милионер, милиардер, че има пари в някакви швейцарски, в някакви други чужди банки, за имоти. Ама това е престъпление
Водещ: Ако трябва да бъдем честни…
Любен Корнезов: Това беше внушението, това беше внушението, аз съм го гледал. Следователно г-н Дянков трябва да си понесе наказателната отговорност. Това е престъпление по член 148 от НК…
Водещ: Той неколкократно заяви, че не е произнасял такова твърдение.
Любен Корнезов: … и ако имаме прокуратура, трябва да образува дело срещу Симеон Дянков, а не да търси защо президентът реагирал. Ами ще реагира, разбира се.
Водещ: Да, между другото това е един добър подход в случая. Защо той не тръгне да търси като гражданин правата си в случая? Да заведе един граждански иск срещу Симеон Дянков.
Любен Корнезов: Няма граждански, с наказателна дело, казах ви, член 148 от НК. Това е клевета.
Водещ: За клевета?
Любен Корнезов: Ами, разбира се.
Водещ: Добре, може и по това. Само че той избра друго поведение в случая президентът, избра тази пресконференция, избра формата на политическото изявление.
Любен Корнезов: Първо, от юридическа гледна точка. Няма абсолютно никакво нарушение на Конституцията. И не го казва само Любен Корнезов, казват го всички, които разбират от конституционно право, включително бивши конституционни съдии и народни представители от СДС. Да не изброявам имената, вижте даже вчерашния вестник “Стандарт”. Които имат неприязън към президента, но казват тука няма нарушение на Конституцията.
Водещ: Да ни каже само и г-жа Михайова какво мисли, и тя е юрист.
Любен Корнезов: Няма член….
Водещ: Има ли нарушение на Конституцията?
Екатерина Михайлова: Аз смятам, че има. Но знаете ли, тук бих казала следното. Дали има нарушение на Конституцията или не, ще каже Конституционният съд. Ние можем много да спорим с г-н Корнезов. И не само с него. Можем да спорим много. Аз ще твърдя, че има, той ще твърди, че няма. Накрая отсъжда Конституционният съд. Именно заради това ние смятаме да стартираме процедура тези, които смятаме, че има нарушение на Конституцията, независимо от това какъв ще е крайният резултат. Смятаме, че трябва да се предприемат тези действия, трябва да се покаже сериозно отношение, институциите трябва да реагират. Ако има някакво престъпление, това, което каза г-н Корнезов за наказателната отговорност, за първи път го чувам. Явно, че дори на президентът, който се опита да се направи на обиден, не му е минало през ум да сезира прокуратурата. Нека да сезират и прокуратурата, да видим, да видим. Но нека по институционалния път да се върви. А то се тръгна по съвсем друга линия.
Любен Корнезов: Тази среща беше поискана от Дянков, а не…
Екатерина Михайлова: Да, министър Дянков отиде като един възпитан човек да поднесе своите извинения, макар че самият той да казва, че не е сигурен дали има за какво.
Любен Корнезов: Извини ли се?
Екатерина Михайлова: В момента, в който влиза, започва срещу него една атака без добър ден, без дори опит да започне нормална комуникация. “Слушам ви.” Това ми напомня едни други години като поведение.
Любен Корнезов: Напротив, президентът каза, така започна, не искам да ми се извинявате, а кажете истината. А Дянков и досега не е казал истината откъде има той информация за това, че президентът е милионер или милиардер.
Водещ: Той твърди, че не е казвал такова нещо.
Любен Корнезов: Ама аз го гледах, недейте така, милиони хора са го гледали, това беше внушението.
Водещ: Но че имаше внушение, имаше.
Любен Корнезов: Има внушение, нали?
Водещ: Но той твърди, че не е казвал такова нещо. И действително никъде черно на бяло не може да се докаже, че той е казал такова нещо.
Любен Корнезов: От юридическа гледна точка искам още нещо да ви кажа. Член 32 не е нарушен, член 32, отворете всеки един учебник, учи се първи курс в Юридическия факултет, че член 32, за който се говори, има две алинеи и член 32 има предвид “личния живот на гражданите е неприкосновен”, личният живот. Когато отива при президента, държавния глава, той отива като вицепремиер, и то по давление и ходатайство на премиера. Изрично премиерът е помолил президентът да го приеме. Второ, имаме ли записване? Ами има. Аз съм ходил в тази зала многократно, десетократно, убеден съм, че и г-жа Михайлова е влизала в тази зала, тя е всъщност официалната зала на Президентството. Там има микрофон и за да искаш да говориш, трябва сам да натиснеш копчето.
Екатерина Михайлова: На официални срещи, г-н Корнезов, когато сме ходили, по тоя начин е било.
Любен Корнезов: Аз ви слушах, моите уважения. На два метра и половина от Дянков, ама точно срещу него, даже е по-малко разстоянието, отколкото сме ние с г-жа Михайлова, стои протоколчика, стенографка. Е как да не я види?
Водещ: Не, това е точно така, г-н Корнезов, но знаете ли кое е укоримото в случая, знаете ли кое е укоримото?
Любен Корнезов: Кое е укоримото?
Водещ: Липсваше едно-единствено изречение от страна на президента или на някого от неговата администрация. Г-н Дянков, разговорът ни се стенографира, записва и да знаете, че той ще бъде огласен след това, независимо какво мнение имате по въпроса. Дори да възрази Дянков. Просто липсваше едно такова предупредително изречение, за да бъде …
Любен Корнезов: Е това нарушение на Конституцията ли е?
Водещ: Не. Може би това е морално укоримо.
Екатерина Михайлова:Но моля ви се, хайде да не се правим ние на Конституционен съд.
Любен Корнезов: Защо да не се включа, аз съм бивш конституционен съдия и ви го казвам.
Екатерина Михайлова: Ама това, че сте бивш не означава, че сте настоящ.
Любен Корнезов: Държавният глава може да бъде отстранен само при държавна измяна. Има ли държавна измяна? Няма. Нарушение на Конституцията има ли? Няма.
Екатерина Михайлова: И нека да не се правим ние двамата с вас. Предлагам това да го свърши Конституционният съд, а ние с вас да защитаваме позициите си.
Любен Корнезов: Абе ваши юристи казват, че няма да спечелите делото, бе, вашите юристи го казват.
Екатерина Михайлова: Оставете вашите юристи, нашите юристи…
Любен Корнезов: Джеров, да споменавам ли по-нататък? Георги Марков, да споменавам ли по-нататък?
Екатерина Михайлова: Г-н Корнезов, моля ви да се държите поне джентълменски, недейте като президента непрекъснато да нападате. Аз имам други мнение за вас, затова се обръщам да не се държите като него.
Водещ: Аз съм сигурна, че вие двамата може да изведете докрай тази битка, но нека да пуснем в боя и подкрепленията. Заповядайте. Фейсбукска общност в подкрепа на президента Първанов. Моля ви само да се представяте.
Зрител: Боян Балев се казвам. Очевидно няма никакви правни основания за искане на импийчмънт и включително управляващото парламентарно мнозинство не вярва, че Конституционният съд може да свали президента. Но те вкарват тази тема, за да отклонят вниманието, общественото внимание от основната теза на президента за провала на икономическата политика на ГЕРБ, за което Симеон Дянков е основният виновник.
Водещ: Реплика от тази страна, вече това е общността в подкрепа на Симеон Дянков.
Зрител: Здравейте, аз съм Виктор Лилов от фейсбук страницата “Да подкрепим Дянков”. Когато направих тази страница, ставаше въпрос за нещо лично.
Водещ: Вие всъщност сте създателят на тази страница?
Зрител: Да, аз я направих, да, бях първият член. До мене седи вторият член Йордан. Когато направихме тази страница, я направихме с една-единствена идея и тя беше свързана с морални и етически въпроси. Нищо друго. За мен лично, когато я направих, това беше недопустимо да се използва такава висока институция, най-високата в страната, президентството, с някакви лични цели, или ако щете дори, с политически цели. Но ако говорим за партийни или политически цели, те не са съвместими с институцията президент. Аз лично се почувствах засегнат. Оказа се, че засегнати се чувстват в момента 8200-8300 човека, които са се присъединили.
Водещ: Да, между другото имаме данни към този момент или към началото на предаването – 8307 почитатели и фенове на Симеон Дянков.
Зрител: Само днес са се увеличили с 1200 души, така че ако продължаваме по този начин, мисля, че ще бъдем повече. В случая обаче става въпрос за нещо друго. В нашата група няма нищо лично. Президентът на Републиката той също атакува Дянков не по някакви лични съображения. В случая става дума за това, че той е министър, който очевидно не си върши добре работата, десетки хиляди българи губят своите работни места заради неговата политика. Това е основната теза на Първанов. Оттам идва атаката. Не става дума за някакви други неща. Това е големият проблем и това е проблемът, който вълнува всички български граждани.
Водещ: Нека да чуем и другата поддръжница на президента Първанов.
Зрителка: Десислава съм аз.
Водещ: Десислава?
Десислава: Най-интересното и нещо, което ме накара да се включа в тази група беше това, че един вицепремиер, финансов министър, може да си позволи да се шегува с една институция като президента и да нарече Георги Първанов, ами, определено не е млад. За мен мълчанието, аз съм учила право в университета, мълчаливото съгласие не отричането на определен факт означава, че ти си съгласен с него. Симеон Дянков не отрече, не каза – не знам, нямам данни дали президентът е милиардер или не. Това е истината. Каза ли го? Не го каза. За мен, да си позволиш от тази позиция да отправяш такива, как да кажа, недвусмислени твърдения, е недопустимо.
Водещ: По-скоро внушения. Да чуем и втория човек от подписката в подкрепа на Симеон Дянков.
Зрител: Искам да кажа защо се присъединих и защо станах част от тази страница. В анонса Вие казахте “за Дянков”. Искам да кажа, да добавя думичката, която всъщност докара всички тези 8 хиляди човека – “да подкрепим Дянков”. Защото тук …
Водещ: Да, аз с цел пестене на секунди, не за друго.
Зрител: Тук хората, членовете на тази страница са точно, защото ги води точно този морален и етичен проблем, който съществува. И имам чувството, че президентът Първанов бърка президентска и парламентарна република. Да сте чули някъде в съседна Гърция да се изказва президентът за проблемите на икономическата криза в момента в Гърция? Или, да речем германският президент да се изказва, по този начин да се отнася към …
Водещ: Е, не е ли добре активно да се отнася президентската институция в случаи, че действително не вървят добре нещата в държавата в икономически и социален план?
Зрител: Тя би трябвало да бъде активна в прерогативите и функциите, които тя представлява. Не да насочва общественото мнение към онези министри, които в случая, всъщност, са най-активните, и които режат корените, режат пипалата на “Октопода” и изваждат на бял свят всичко онова, което се е извършвало през всичките тези години, през които президентът Първанов беше на власт.
Водещ: Това ще бъде акцентът на разговора ни във втората част на предаването днес. Между другото, знаете ли за мен кое е много насърчителното в случая? Че, ето, поддръжниците на Георги Първанов и на Симеон Дянков спорят по един изключително цивилизован начин. Всеки със своята аргументация. Няма значение, че те не се срещат. Докато там, на политическата сцена, на политическото равнище, някой път се стига до размяна на такива реплики и на такива крошета, че просто да те хване срам.
Екатерина Михайлова: Че чак и сатър чухме вчера от устата на държавния глава.
Водещ: Госпожо Михайлова, стои ли ДСБ зад тази атака към президента, ако формулираме така случващото се, доколкото вчера президентът Първанов най-често споменаваше името на Вашия лидер Иван Костов и то в един негативен контекст, много по-малко, да кажем, на президента г-н Бойко Борисов?
Екатерина Михайлова: Явно има комплекс г-н президентът. Това е негов личен проблем. Погледнато от друга страна това е комплимент за ДСБ. Значи, ние сме толкова силна и мощна политическа сила, че можем, едва ли не, всичко да направим. Не е сериозно това, което се прави. За мен, това е опит да се създадат вътре напрежения в парламентарната подкрепа към правителството, както и нападките срещу двамата вицепремиери, което ми направи впечатление във вчерашния ден. Не е работа тук, вече да кажа, и по конституцията, не е работа на президента да казва кой да е министър и кой да не е. Той може да подпомага дейността на институциите, особено в една икономическа криза, затова с какви мерки да се справя държавата, но да казва кой да е в правителството и кой да не е, не е негова работа.
Водещ: Благодаря. Тъй като текат секундите, Вашата дума ще е последна, г-н Корнезов.
Любен Корнезов: Така, като слушам, едва ли не ще забраните на президента да говори. Ами, че той си е държавен глава. Ами, разбира се, че и предните президенти, междувпрочем, и Петър Стоянов, и Жельо Желев са вземали отношение по един или друг въпрос – и икономически, и политически, това е естествено. Президентът е избран пряко.
Водещ: Как ще приключи процедурата, защото, очевидно, тя ще бъде задействана, тази процедура?
Любен Корнезов: Междувпрочем ДСБ, Иван Костов, са в …, така, подбутнаха ГЕРБ. Те бяха първите, които поискаха импийчмънт.
Водещ: Знаете ли какво Ви предлагам? Предлагам Ви да останете и за втората част на разговора на предаването, защото така или иначе пак за това ще говорим, но вече, може би, в най-загадъчния аспект на целия този … Г-жо Михайлова, г-н Корнезов, призовавам Ви да останете тук, да седнете сред нашата публика, а след малко, след кратка пауза за смяна на отборите тук ще дойдат икономическият съветник, неформалният, на премиера Кольо Парамов и лидерът на “Новото време” Емил Кошлуков, за да поговорим, всъщност, кой се страхува от отварянето на икономическите досиета.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...