Екатерина Михайлова: Партиите с електорална тежест и с присъствие в парламента застават зад г-н Неделчо Беронов

Водеща Анна Цолова: Без четене на вестници ще започнем разговора със заместник-председателя на “Демократи за силна България” Екатерина Михайлова. Добро утро.

Екатерина Михайлова:Добро утро.

Водеща: А я поканихме в студиото точно днес, защото точно днес, както разбрахте от времето, в горещия ден, летен ден на август, ще бъде издигната официално кандидатурата на Неделчо Беронов за кандидат-президент. Това ще се случи в 11.00 часа от един инициативен комитет. Ще присъства ли ръководството на партията на издигането и на официалното номиниране?

Ек. Михайлова: Разбира се, всички представители на партиите, четирите партии, които подкрепяме господин Неделчо Беронов, които имат възможност, тъй като има хора, които са в чужбина, например господин Петър Стоянов вчера трябваше да замине на един световен форум, единственият българин, който е поканен. И някак си има обективни причини човек да отсъства. Но всички, които могат, ще присъстват, разбира се. Но всъщност днес е нещо по-различно партийните лидери и партиите, разбира се, ще демонстрират своята подкрепа, но днес инициативен комитет, обществен съвет от хора, които познават господин Неделчо Беронов някои лично в годините, други са го наблюдавали като професионален и жизнен път малко по-отстрани, но всички те, които искат промяна в България, ще издигнат кандидатурата на господин Неделчо Беронов.

Водеща: Кои са тези хора?

Ек. Михайлова: Това са имена, които… много от тях познаваме. Господин Васил Чобанов, ваш колега журналист и юрист, ще бъде начело на този инициативен комитет. Има много юристи, което е съвсем обяснимо, бивши конституционни съдии ще присъстват в този инициативен съвет. Нели Огнянова, един много известен юрист, който работи и в областта на медиите и…

Водеща: И медиен експерт, да.

Ек. Михайлова: …преподава в университета, Васил Гарнизов, проф. Фотев, много професори, има много професори Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, трудно ще ми е да изброя всички, проф. Димитър Ненов, Кирил Маричков, когото пък добре познаваме, така, години наред ни е радвал с музиката си. Някои няма да могат да присъстват просто защото не са в България, например госпожа Александрина Пендачанска има ангажименти, които не й позволяват да е в наличност в днешния ден. Освен това по средата на август наистина не всички могат физически да присъстват, но те са застанали зад господин Беронов и са дали своите имена. Повечето ще бъдат тук.

Водеща: Ясен ли е вече човекът, който ще бъде кандидат-вицепрезидент в двойката Неделчо Беронов и…

Ек. Михайлова: Струва ми се, че е ясен, но все пак в 11.00 часа ще чуем последно от господин Неделчо Беронов кого номинира за кандидат за вицепрезидент.

Водеща: Чу се, че това е Юлияна Николова.

Ек. Михайлова: Да, аз няма да скрия, че също това е, което ми е известно. Но ние сме дали пълна свобода на господин Неделчо Беронов да посочи своя кандидат за вицепрезидент. Хубаво е, аз се зарадвах на името на госпожа Юлияна Николова, директора на Европейския институт, човек, когото познават много добре и посланиците в България, и хората в Брюксел, които работят с евроинтеграцията…

Водеща: Познават ли ги обаче хората и Неделчо Беронов, и Юлияна Николова?

Ек. Михайлова: Ето това, разбира се, разбира се, е проблем в една кампания, но кампанията сега започва. Кампанията е национална, това не е кампания, в която участват много лица, те ще са малко, хората, които участват. Има интерес към фигурата на господин Неделчо Беронов, виждам, че и към госпожа Юлияна Николова се проявява такъв интерес от страна на медиите, което дава възможност много бързо българските граждани да опознаят техните личностови характеристики.

Водеща: А дали е притеснително за вас последното проучване на НЦИОМ, мисля, около 10 процента даде одобрение за Неделчо Беронов? С 10 процента старт на кампания…

Ек. Михайлова: При положение че в много голяма степен бяха отговорили останалите участници в анкетата, че нямат представа, не познават добре господин Неделчо Беронов, тоест…

Водеща: Което, мисля, е проблем. Не е ли това проблемът?

Ек. Михайлова: Това е проблем, но искам да кажа, че 10 процента одобрение при един все още не много известен кандидат дава добра възможност за разгръщане на кампанията…

Водеща: Едно от обвиненията към вас…

Ек. Михайлова: …а тя сега ще стартира. Господин Беронов ще трябва да обиколи и цялата страна, да се срещне с много хора, да го видят не само през медиите, разбира се.

Водеща: Едно от обвиненията към “Демократи за силна България” беше, че именно номинирате човек, който е непознат на публиката и на избирателите.

Ек. Михайлова: Много хора, когато се тръгва към кампания, не са достатъчно познати. Аз пак ще се върна назад в миналото, много пъти, когато ми задават въпроси във връзка с предстоящата кампания, давам примери назад. Когато трябваше да се реши въпросът дали действащият президент д-р Желю Желев или номинираният млад юрист Петър Стоянов трябва да бъде кандидатът на десницата и започнахме да провеждаме предварителни избори, много малко хора в България познаваха г-н Петър Стоянов, всички познаваха действащия президент Желю Желев. На предварителните избори спечели Петър Стоянов, а след това спечели и самата кампания, тръгвайки в кампанията с един много нисък процент на известност.

Водеща: А защо сега не бяха направени предварителни избори?

Ек. Михайлова: Тоест това не е проблем, стига да можем да изградим една добра кампания. Аз се надявам, че това ще се случи.

Водеща: Защо, защо сега не го направихте?

Ек. Михайлова: Предложихме, но не се съгласиха с аргументи, че е късно, че така няма да може да се проведат технически. В крайна сметка едни консултации сред толкова много хора винаги създават проблеми до стигане на единно решение.

Водеща: Кандидатурата… лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че кандидатурата на Неделчо Беронов ще бъде успешна и това ще бъде следващият президент на България. Сега, след като част от партиите, които застанаха зад неговата кандидатура, се отказаха, част пък от тях изобщо не застанаха зад неговата кандидатура, продължавате ли да сте толкова уверени в тази победа?

Ек. Михайлова: Разбира се. Иначе нямаше да тръгваме в това начинание. Разбира се, че сме уверени, защото сме уверени в това, че българските граждани искат промяна. Това, което им се предлага на настоящите президентски избори е оставане на статуквото – управлението на тройната коалиция и президент, който създава тази коалиция, която днес, буквално днес се кани да подари царските имоти на Симеон Сакскобургготски, след като преди година в предизборните си обещания социалистите казваха, че те са върнати незаконно.

Водеща: Е, днес ще чуем как ще…

Ек. Михайлова: Промяна, промяна има…

Водеща: …протекат дебатите.

Ек. Михайлова: …нужда да се случи в България и това е огромното желание на българските граждани. Такава промяна може да бъде предложена от тази кандидатпрезидентска двойка.

Водеща: Какви са козовете на тази кандидатпрезидентска двойка, какви са плюсовете…

Ек. Михайлова: Ето това е…

Водеща: …какви са тезите, с които…

Ек. Михайлова: Това е едното.

Водеща: …ще спечели изборите?

Ек. Михайлова: Второто е… Вижте, всеки, който коментира личността на г-н Беронов, казва “той е един достоен човек”. Това е факт. Никой не е оспорил и професионалните, и личните качества. Човек с жизнен опит и с много добро познаване на законността и конституцията. Човек, който може да пази конституцията, но може да посочи и ново решение за това как да изглежда структурата на държавната власт в България така, че законността, върховенството на закона да е над всички. Това е, от което страдат българските граждани. Няма справедливост. Ето това, за което говорихте преди разговора с мен, това, което ви предстои по-нататък в предаването, е свързано с безобразни нарушения и престъпления и няма наказани. Всичките се измъкват, някак си всичко излиза извън закона. Необходимо е някой да застане и да може да принуди институциите да спазват закона и да не заобикалят закона заради политически интереси. Г-н Беронов е такъв човек.

Водеща: Споменахте името на Петър Стоянов. Защо около него пък да не се… не се случи обединението на десницата? И той е юрист, споменахте колко успешна и предварителна… кандидатпрезидентска кампания е имал. Защо сега не се обедините около неговото име?

Ек. Михайлова: Защото…

Водеща: За да се стигне дотам…

Ек. Михайлова: Защото проблемът…

Водеща: …че СДС с половин уста да подкрепя Неделчо Беронов.

Ек. Михайлова: Проблемът беше в това и ние го казахме от ДСБ много ясно, един партиен лидер, при положение че има няколко партии в дясното, създава проблем на избирателите на другата политическа сила. Ние се срещнахме с много наши членове и симпатизанти в тези месеци, когато бяха консултациите. Съветвахме се с тях. И чувахме еднозначен отговор няма как да накараме нашите симпатизанти да гласуват за тази кандидатура, на г-н Петър Стоянов, просто защото имат неща, които са се случили помежду ни. По същата причина и г-н Иван Костов не беше подходяща кандидатура за президент на десницата.

Водеща: Страхувате ли се, че като че ли Бойко Борисов привлича след себе си част от десните партии и се превръща в нещо като, как да кажа, неформален лидер? Канят го изключително много десни партии на свои събрания, имат срещи, молят го да се кандидатира за президентските избори. Това не е ли притеснително именно заради тези крамоли между вас да се появи едно друго лице, което да обедини дясното?

Ек. Михайлова: Знаете ли, в месеците в които водихме консултации, от тези партии, които сега тичат при Бойко Борисов, чувахме едно и също изречение разберете се СДС и ДСБ, застанете зад един кандидат и ние ще го подкрепим, вие се разберете, вие сте големите, вие имате тежестта, вие имате правото да посочите човека, а ние сме лесни. В момента, в който СДС и ДСБ се разбраха и застанаха зад един кандидат, точно тези формации изведнъж не видяха своя политически интерес в перспектива, изглежда, и започнаха едни много странни движения подкрепям, не подкрепям, тичам до Бойко Борисов, издигам се сам за кандидат за президент, имаме и такива случаи вече, които се появиха.

Водеща: Аз обаче…

Ек. Михайлова: Това говори за непоследователно политическо поведение и за други интереси, а не за интереса кой ще е следващият президент на България.

Водеща: Пак да ви попитам, нямате ли страх, че се появява един друг неформален лидер в дясното, защото имаше и намигване между СДС и Бойко Борисов през тези месеци?

Ек. Михайлова: Вижте, ако имаме страх, няма да участваме в политическия живот. Със страх не стават нещата. Аз бих казала, че в днешния ден очаквам хората, които са се явявали на избори и са печелили вота на избирателите, да останат верни към него. Такъв е случаят и със столичния кмет. Надявам се да се решават проблемите на София, защото за това гласуваха хората преди една година, а не да се използват политически престрелки.

Водеща: Няма ли обаче десните избиратели да го припознаят Бойко Борисов на едни следващи парламентарни избори, да кажем, ако той не се включи в тези?

Ек. Михайлова: Много зависи как ще се държи. От това, което виждаме до момента, много трудно може да се каже, че има дясно поведение г-н Бойко Борисов. Той напада основно десни лидери и десни партии. Аз не го чувам да напада Георги Първанов, не го чувам да напада БСП.

Водеща: Е, той напада…

Ек. Михайлова: Разбира се, с Румен Овчаров имат спор за “Топлофикация”, но оттам нататък политически колко пъти сме чули г-н Бойко Борисов да напада сегашния президент Георги Първанов и да казва за това, че той е агент Гоце например, че раздава ордени на бивши служители на Държавна сигурност, че присъства на места, където има сив бизнес. Спомняме си, на тържествата на Васил Божков беше президентът почетна фигура.

Водеща: Е, сега никой не е доказал, да кажем, кой е сивият бизнес в България…

Ек. Михайлова: Да, добре, но не сме чули, а за други говори доста.

Водеща: А тези тези дали ще се появяват по време на предизборната кампания и дали ще бъдат изговорени от кандидатпрезидентската двойка Неделчо Беронов и Юлияна Николова?

Ек. Михайлова: О, аз не мога да говоря от тяхно име.

Водеща: Какви ще бъдат посланията, които…

Ек. Михайлова: Аз не съм техен говорител и не мога да говоря от тяхно име.

Водеща: Но така или иначе вашата партия…

Ек. Михайлова: Днес ще ги чуем. Аз се надявам днес да чуем първите отговори на това защо те се кандидатират.

Водеща: Много обвинения има към “Демократи за силна България” – вие сте разбили дясното и заради кандидатурата на Неделчо Беронов десните партии не се обединиха. Как ще им отговорите, отговаряли сте им, но дайте да отговорите отново и в деня, в който тази кандидатура вече ще бъде факт?

Ек. Михайлова: Двете най-големи политически формации вдясно застанаха зад общ кандидат. Радваме се, че вече са четири и това са предимно партиите от Европейската народна партия. Партиите с електорална тежест и с присъствие в парламента застават зад г-н Неделчо Беронов. Ние искаме промяна, ние искаме промяна в България и тя може да се случи на тези президентски избори. Искаме да зададем нов проект през тези избори и заставаме категорично зад тази кандидатпрезидентска двойка и призоваваме останалите да спрат действията, които разколебават и разделят десния избирател, защото всъщност посланията са към хората, е не към формалното събиране на няколко лидери.

Водеща: Някои казват, че хвърляте буквално в устата на лъва г-н Беронов, т.е. хвърляте го в една кандидатпрезидентска кампания, за която като че ли той не е подготвен.

Ек. Михайлова: Той е идвал във вашето студио. Г-н Беронов не е човек, който може да бъде хвърлен дори и в устата на лъва. Той е човек с много сериозен характер и мисля, че го е показал и в студиото, ще го покаже и по-нататък.

Водеща: Нали знаете за метафората синовете избутаха напред бащите си, защото не желаят да се справят със собствените си проблеми.

Ек. Михайлова: Не, напротив, те застанаха зад един човек и оттеглиха проблемите, които съществуваха със собствените им личности, ако някоя от тях беше кандидатура.

Водеща: Как точно СДС например, другата голяма партия в този четиристранен формат, който подкрепя Неделчо Беронов, ще участва в кампанията? Имате ли вече изградена структура кои партии как ще участват, къде ще участват…

Ек. Михайлова: Да, ние се срещаме вече втора седмица с представители на останалите партии, т.е. срещаме се СДС, ДСБ, Демократическа партия и Земеделският народен съюз с председател г-н Личев. Работим доста оперативно и нямаме сериозни проблеми. Разпределяме задачите, които имаме да свършим. Разбира се, от днешния ден нататък в голяма степен нещата ще са и в инициативния съвет и в предизборния щаб, който ние ще подпомагаме. Разбира се, ние ще участваме в тази кампания.

Водеща: Кой ще бъде начело на предизборния щаб, кой ще го ръководи?

Ек. Михайлова: Зная, че изборът на г-н Беронов е на г-н Стефан Попов, човек със сериозни умения и организаторски, познава много хора, бил е и ваш гост. Това е един политолог, човек, който беше начело на “Отворено общество” години наред и успя да направи от него една много добре работеща структура.

Водеща: Благодаря ви, г-жо Михайлова. Заместник-председателят на “Демократи за силна България” беше гост в нашето студио точно в деня, когато кандидатурата на г-н Неделчо Беронов ще бъде официално обявена от инициативен комитет от интелектуалци.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...