Екатерина Михайлова: От вчера имаме едно рециклирано правителство

Водещ: Продължаваме да търсим анализи, коментари и реакции около анонсираните промени и рокади в парламента. В студиото е заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова. Добро утро, г-жо Михайлова.
Екатерина Михайлова: Добро утро.
Водещ: Чухте неформалния лидер на ГЕРБ. “Политически театър”, “популизъм” – съвпадат ли позициите ви, реакциите ви?
Екатерина Михайлова: Ние направихме нашите, във вчерашния ден, коментари за това, което научихме всички, а именно каква ще е смяната, и нашата оценка е следната. Практически не се предприемат действия, които да решават кризата, в която изпадна правителството. Фактически имаме преструктуриране на корупционните практики и организираната престъпност, защото смените, които се правят, са крайно недостатъчни, оставят ключови фигури в ключови министерства, свързани с европейски пари, а именно Министерството на финансите урежда г-н Орешарски, оглавява нещата, практически при него е концентрирана властта за европарите. Остава министър Гагаузов, на когото много пъти сме искали оставката и най-големите скандали за европари дойдоха именно от неговото министерство, и то с назначения, които персонално той беше направил и не пое отговорност. Остана Емел Етем, остава Джевдет Чакъров. Тоест това е палиатив, даже някак си смяна, абсолютно под натиска на опозицията, медиите, гражданското общество, а не като нещо осъзнато, което може да бъде направено, за да може България да се справи с мафията, да може да усвоява европейски пари и да изглежда нормално.
Водещ: Промени, които не решават нищо. Пак казвате…
Екатерина Михайлова: Не решават нищо, няма да дадат доверие. Между другото на мен ми направи впечатление и снощи отразяването на смените, и днес прегледът на печата, че реакцията е еднозначна. На всички, не само на опозицията, а именно, че това не са смените, които са необходими за този период от време. Очакванията бяха други.
Водещ: Да, очакванията бяха други…
Екатерина Михайлова: Очакванията бяха други, за нещо много по-сериозно, много по-задълбочено, много по-с възможност, наистина, да се направят крачки напред. А това, което видяхме, не е нищо.
Водещ: Добре. Новите лица, които се появяват в кабинета, познавате отдавна. Михаил Миков например ще се справи ли в МВР?
Екатерина Михайлова: Вижте, аз мисля, че не ни е работа да правим персонална оценка на хората. Проблемът, в който е България и управлението й са, е, че тя няма способност да се справи с проблемите. Местенето на лицата не променя схемите. Практически и във вчерашния ден изявлението на министър-председателя Станишев пред партийния актив доказва това. Той казва “Много важно е сега какво ще се прави в МВР”. Ние мислехме, че вече е ясно какво ще се прави в МВР, че има някаква идея, че има концепция. Практически няма смяна на схемата, има смяна на лицата. Тук разбира се трябва да се отбележи, че за някои от лицата още във вчерашния ден излязоха доста смущаващи неща около тях…
Водещ: Какво ви смущава точно вас?
Екатерина Михайлова: …специално в областта на две от министерствата – отбраната и земеделието. Излязоха данни за конфликт на интереси, за човека, който ще заеме поста на военен министър. Поне това излезе в медиите. Очакваме в днешния и утрешния ден повече информация и аргументи от страна на премиера защо прави тези промени, защото иначе наистина впечатлението, което оставя, е не за козметика, ами за един рециклиран кабинет, който ни се предлага. Дори на моменти в по-слабо /…/от никаква яснота. Няма екип, схемата се запази – “3:5:8”. Тук няколко дни слушахме непрекъснато как Станишев ще прояви кураж, сила и ще промени схемата. Схемата е същата и явно нещата се дърпат наново и от президента Първанов, който е и баща на тази коалиция…
Водещ: Добре, това са съмнения ваши…
Екатерина Михайлова: …близки хора около него.
Водещ: …конкретно за земеделското министерство, за военното. Това са съмнения или убеждения в ДСБ?
Екатерина Михайлова: Съмнения, разбира се. Аз казвам това, което излезе в медиите от вашите колеги. Ние не познаваме….
Водещ: Не разполагате в ДСБ с данни, с конкретни доказателства?
Екатерина Михайлова: Ние не познаваме тези хора. Мен дори ме е страх да кажа имената им, защото сигурно ще сбъркам някое от имената и затова говоря само за министерствата, без да си позволявам да ги наричам по име, за да не допускам грешка.
Водещ: Добре. Конкретно за МВР. С оставката на вътрешния министър, с обявяването от Михаил Миков на това ведомство. Решава ли се проблемът, трябват ли там още промени?
Екатерина Михайлова: Трябват много промени в МВР, но това, което имаме към днешния ден е, че няма да може да се случат в рамките на тази година. Просто защото няма яснота какво точно трябва да се прави, проблемът не е само да се смени човекът, макар че, разбира се, Румен Петков трябваше да си отиде. Разбира се. Просто то беше нетърпимо да остане. Но ако се случи това, което и вчера се дочу, че Румен Петков може да оглави групата на БСП, струва ми се, че няма да коментираме повече какво се е случило в смяна на правителството. А основната тема ще е…
Водещ: За мен е екип…
Екатерина Михайлова: …отпреди това.
Водещ: Аз ви питам за процесите за процесите в МВР, а не за групата на БСП.
Екатерина Михайлова: В МВР е важно да се знае какво са прави. Аз искам да отбележа, че…
Водещ: Беше анонсирано: ДОТИ и ДОИ – изваждане от МВР, пожарната-изваждане от МВР…
Екатерина Михайлова: …г-н Миков беше един от основните двигатели заедно с министъра на вътрешните работи, за промените в областта на сигурността. Двигател по промените в Закона за МВР, двигател по закона, който създаде ДАНС. Тоест той е човек, който е участвал дотук в законодателните промени и то активно именно в тази област. Затова…
Водещ: Тоест той носи отговорност.
Екатерина Михайлова: …практически само смяната на една лице, което тук виждам и аз, и колегите ми от ДСБ, всички други приказки, които чухме, че ще се търси експерт, който да застане начело на МВР, са оказаха, че не са така, и явно БСП решава вътрешни проблеми с това предложение за Михаил Миков, който…
Водещ: Тоест той носи отговорност? Така разбирам думите ви. Михаил Миков носи отговорност за състоянието на МВР в момента.
Екатерина Михайлова: …да отиде в МВР. Разбира се, че носи отговорност специално за това как е структурирано дотук МВР. Аз не говоря за персоналния състав, защото това все пак е отговорност на друг.
Водещ: Бихте ли дали 100 дни толеранс на…
Екатерина Михайлова: О, не, това не е ново правителство.
Водещ: …новия екип?
Екатерина Михайлова: Това не е ново правителство. Аз казах, че мен това е доста ми прилича на рециклирано правителство. В никакъв случай не е ново правителство. И министър-председателят, и Тройната коалиция, и схемата 3:5:8 остава, само няколко лица са сменени. Схемата е същата. Няма причина да се дава толеранс от време.
Водещ: Остава линията ви за предсрочни избори?
Екатерина Михайлова: Да. Единственият изход. Защото това, което видяхме от предложенията, направени във вчерашния ден, говори за немощ в управлението.
Водещ: Добре. Предсрочни избори. Как обаче ще ги предизвикате? Гласовете не стигат.
Екатерина Михайлова: Ами вижте, че никой не вярваше, когато започнахме атаката…
Водещ: Уличен натиск е малко вероятен.
Екатерина Михайлова: …срещу Румен Петков, че може и действията ни да доведат и до неговата оставка. Трябва да си смел и решителен в политиката и, разбира се, да стъпваш на факти, да стъпваш на знания, на компетентност, на опит. Така че, ние ще продължим да бъдем една опозиция, която ще показват всички неща, които се случват в управлението. Няма да се примиряваме и да мълчим.
Водещ: Един диск помогна, един аудио диск, когато се оказа, че гласовете не стигат в пленарна зала, че уличният натиск е непостижим в момента…
Екатерина Михайлова: Вижте, когато правилно си насочил атаката и тя е аргументирана и среща подкрепа, можеш да успееш, дори и в невъзможна ситуация. Аз искам да напомня, че от новата българска история, откакто съществува новата ни конституция, няма вот на недоверие, предприет от страна на опозицията, който да завърши с такъв резултат, както този вот. Тепърва политици и изследователи ще анализират случилото се. А именно, че практически действията, които ние предприехме, доведоха до един косвен блам на правителството, то беше бламирано. Доверието в него беше разколебано. Доверието в него беше разколебано. И то беше и вътре, и вън.
Водещ: Да, но в основата беше един диск, аз пак на това се връщам.
Екатерина Михайлова: Да, да, но…
Водещ: Имате ли още дискове в ДСБ?
Екатерина Михайлова: Вижте. Нека да не говорим по този начин – дискове или стенограми. Огромни са…
Водещ: Не, разбирате какво ви питам.
Екатерина Михайлова: …огромни са грешките, ние сме ги сочили. Ще сочим всяка една грешка.
Водещ: Имате ли данни, имате ли доказателства за тази обвързаност с корупцията, с престъпността, за което беше и вотът на недоверие?
Екатерина Михайлова: И ще я сочим по съответния начин на отговорните институции така, както и случаят с диска тръгна от прокуратурата.
Водещ: Мисълта ми е, имате ли още документи, още доказателства…
Екатерина Михайлова: О, непрекъснато вадим данни за злоупотреби и за корупция във висшите етажи.
Водещ: Предстои ли огласяване на нови данни?
Екатерина Михайлова: Това, което е, разбира се, любопитно за нас и ще започваме да събираме информация, е за някои от основите министри. Защото вие, журналистите, възбудихте вниманието ни към някои от тях.
Водещ: Добре. Предсрочни избори, казвате. Каква е алтернативата обаче?
Екатерина Михайлова: Алтернативата е…
Водещ: ГЕРБ, самостоятелно правителство или доминирано от ГЕРБ мнозинство?
Екатерина Михайлова: На първо място политика. Политика, чрез която да се спечели доверието на българските граждани и те ще кажат кой избира да ги управлява.
Водещ: Добре, но реалностите са такива-социологически данни. Ситуацията в момента е такава.
Екатерина Михайлова: Реалностите са такива, каквито избирателят ще ги направи, когато отидем на избори. Нека да не говорим за конструкции на управление, да не става да слагаме тигана преди…
Водещ: Защо, това са важни въпроси.
Екатерина Михайлова: …да извадим рибата.
Водещ: Казвате политиката безспорно е много важна. Важен е въпросът кой ще я реализира, кой ще я провежда.
Екатерина Михайлова: Политика и лица, които ще я реализират. И с това специално ДСБ смята да разшири влиянието си. И да присъства сериозно на политическата сцена и в следващия парламент.
Водещ: Добре. Присъствие – о.к, но това, което в момента е видимо и реално – ГЕРБ.
Екатерина Михайлова: Вижте, естествено, че с БСП няма да правим коалиция, ако това ме питате. От там нататък.
Водещ: Не, за това не ви питам. За БСП не ви питам. С ГЕРБ бихте ли си партнирали?
Екатерина Михайлова: С кого-това са решения, които ще се вземат от Демократи за силна България.
Водещ: Не изключвате ГЕРБ?
Екатерина Михайлова: Нищо не изключваме, изключая тези, с които е абсолютно невъзможно политически да бъдем заедно и в опозиция, и в управление.
Водещ: Тоест едно мнозинство във формата ЕНП е реално според вас при изборите.
Екатерина Михайлова: Ние сме казали това, което са ни последните решения, че можем да партнираме с политически сили, с които имаме общи принципи и ценности. Към ГЕРБ имаме претенции. Ние сме заявили публично какви са те, в това число и лично, и чрез кореспонденция и срещи с техни представители какво остава неизяснено. Остават неизяснени теми като позиция от тяхна страна във връзка с репресирания апарат от комунизма, отношения въобще към комунистическия режим, отношения към президента Първанов. Тоест има въпроси, които ние сме поставили, и съвсем нормално е да получим отговори. Така че, очакваме да бъдат отстранени хора. Например аз преди малко чух, че г-н Борисов е отстранил хора. Но ние очакваме да се отстранят хора, за които излязоха данни, че са били служители или агенти на бившата ДС или поделенията й. Те все още седят в ГЕРБ, и то на ключови место. Например един заместник-кмет в София има такъв. Това са принципни въпроси за нас в ДСБ. Това не е претенция към един или друг човек. Който и да е.
Водещ: Дори ако такъв човек с такова минало изнесе битката в МВР въпреки това.
Екатерина Михайлова: Просто няма място в политическите структури.
Водещ: Разбирате какво ви питам.
Екатерина Михайлова: Да. Ние сме абсолютно категорични в това отношение, трайно последователна позиция. И към своите членове така се отнасяме.
Водещ: Добре, благодаря ви. Екатерина Михайлова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...