Екатерина Михайлова: Оттегляне на Костов – такава тема няма

Традиционно социолозите слагат ДСБ извън класациите. Но ние ще сме в следващия парламент. А ако някой вдясно има проблеми с г-н Костов, те са си негови! Десницата трябва да търси общи позиции, а не да коментира кой какъв е особено когато става дума за човек, който е доказал, че може да се справя и с хиперинфлация, и с тежка икономическа криза…

– Г-жо Михайлова, опозицията по идея на ДСБ пак подготвя вот на недоверие срещу кабинета “Станишев”. Не се ли уморихте?
– Вотът на недоверие е все по-актуален, а и това е парламентарният механизъм на опозицията да покаже, че това мнозинство и правителството му не могат да управляват България в условията на еврочленство. Най-вече в областта на усвояването на европейските фондове. Миналата седмица за пореден път ни спряха още пари по САПАРД. Даже си говорихме, че трябва да се сменят рекламните пана по магистралите. Навсякъде са накацали билбордове със снимки на земеделска продукция и надпис “Тези пари са за вас”. Надписът обаче трябва да е: “Тези пари няма да стигнат до вас”. Затова колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-добре за България. Веднъж заради еврочленството и на второ място – заради провала на кабинета и влошаващия се стандарт на живот. Цените стават все по-високи, доходите не могат да компенсират поскъпването. А правителството не само нищо не прави, ами отказва да предприеме адекватни действия. А мерките са ясни, в момента го прави цяла Европа – намаляване на ДДС, на акцизите и компенсации за най-бедните. Можем да си го позволим с този излишък.
– Доскоро твърдяхте, че за да си иде правителството, трябва да има алтернатива. Да не би да се е появила?
– Не смея да твърдя това. Затова предлагаме в дясно да има изясняване на целите. ДСБ не е партия, която би казала, че ще влезем в следващо управление на всяка цена.
– Това дясно включва ли ГЕРБ, защото доскоро партия на Бойко Борисов не беше дясна за ДСБ?
– Като казвам дясно, говоря предимно за традиционните десни партии. Но не съм човек, който не вижда реалностите. ГЕРБ са член на ЕНП и това е реалност, с която се съобразяваме.
– Затова ли вече си чукате на отворени врати, както каза г-н Костов, пишете си писма с ГЕРБ, върви комуникация…
– Комуникацията върви трудно. И дори доста остро. Ние имаме сериозни критики как се управлява София. И това не може да се подмине с лека ръка. Затова поставяме на първо място целите и приоритетите за бъдещо управление на България. А не просто “дайте да се сдружаваме в името на властта”. Тези дни са поредното доказателство за хаоса в София. Не стига че и билетчето стана 1 лев, ами и билетите изобщо ги няма! При това в пунктовете за билети в самия център на София. Това говори за лошо управление. Изяснявайки целите пред дясното, неизбежно се стига до конкретика – управлява ли се адекватно.
– А отношенията ви със СДС как вървят, щом лидерът им Юруков иска Костов да се оттегли от политиката… А и там пак тече скандал, този път с Яне Янев…
– Ние не искаме да се забъркваме във вътрешно кухненския им скандал. Но сме убедени, че всеки скандал се отразява зле на цялата десница. Иначе сме отворени за разговори, а и с депутатите от ОДС имаме добър диалог. В крайна сметка опозицията в на стоящия парламент ще – не ще е принудена да работи заедно. Дори и да не се харесваме много. Защото сами не можем нито вот на недоверие да внесем, нито да сезираме Конституционния съд, нито да извикаме премиера, нищо.
– А защо с вашите депутати Нено Димов, д-р Михайлов, Антонела Понева и т. н. вече не работите заедно, макар и още групата на ДСБ да е цяла?
– Отворени сме за диалог и работим с тези, които желаят да се включат в него. факт е, че в последно време има депутати от ДСБ, които заемат различни от нашите позиции, но тези хора представляват себе си и личните си виждания. А не ДСБ.
– Личността на Костов ли ви разделя?
– Не искам и не мога да бъда техен говорител. Ако има нещо – да си го кажат.
– А г-н Костов ще се оттегли ли? Той сам си даде срок да е лидер на ДСБ?
– Такава тема в ДСБ няма, тема за лидерството и ръководството на партията не се коментира и го казвам като човек, който в последните месеци е обиколил 7/8 от България.
– Изненадахте ли се, че Ахмед Доган е подал имотна декларация?
– Това не е кой знае каква победа, редно е всеки политик да подава такава декларация всяка година. Правила има. Но има и политици, които не ги спазват, факт е, че след две години разбрахме нещичко, макар и малко, за имотите на г-н Доган. Но това не е достатъчно. Трябват механизми за контрол от Сметната палата, ДАНС. Настояваме и палатата да обработи всички декларации, подавани в последните 10 г., и да ги качи в Интернет
– Като има механизми, защо съответните институциите си траят?
– Управлението на тройната коалиция ни показа как всичко в държавата може да се замита под чергата. Така стана с имотите на царя, и с Доган… Добре известно е, че България се управлява от трима души – Станишев, Доган и Сакскобургготски. Нещо, което не съществува по конституция. Тримата лидери се пазят един друг. Това е стил на управление. Но членството ни в ЕС доведе до едно позитивно нещо – колкото и да се прикриват далавери, все пак започнаха да излизат част от фактите за огромни корупционни скандали. Вижте само пътния фонд… А още не е излязло всичко. Сега голямата отговорност е пред прокуратурата – ще бъде ли тя на място, за да събере доказателства и да подведе под отговорност хората, които са крали наши пари.
– И президентът Първанов разкритикува премиера Станишев, поиска кардинална промяна в политическия модел… Тази битка между институциите кому е нужна и защо се случва?
– Това не е битка на Първанов срещу коалицията. Ако погледнем в недалечната ни история, Първанов си купи подкрепата на ДПС и няма нищо против Доган да си запази позициите. Това, което чуваме за промяна в политическата система, в някои от частите си прилича по-скоро на опит на държавния глава да вкара свои близки хора и да създаде възможност олигарски да заемат позиции в политическата власт. Останалите предложения са за технически, няма как да са в основата на политическите дебати.
Спорът трябва да е за това ще бъдат ли прекъснати възможностите за купуване на политическо влияние през политическа корупция. Смяната на пропорционалната система с мажоритарна не е гаранция, че уродчето няма да е пак налице – купуване на гласове, олигарси и местни бандити в управлението на общини, в парламента…За мен беше изненада и че в деня преди ценовия шок Първанов, който сам се нарече социален президент, и дума не обели за социалните проблеми, а се хвана с мажоритарни избори.
– Президентът се закани и референдум да иска, ако партиите не го послушат…
– Вместо да заплашва с референдум, г-н президентът да заплаши правителството, че не предприема никакви действия за цените и инфлацията. На срещата на върха на ЕС преди дни, когато се обсъждаха мерки за спиране на ценовия шок, от българска страна се чу само: “няма да си намалим данъците”, въпреки че го прави цяла Европа в момента. Защо, след като са сред най-високите в Европа? Затова беше редно президентът да говори. А не за съветниците на Станишев в бордовете. Не казвам, че това не е проблем. Не им е мястото на премиерските съветници по бордове. А ако Станишев се е докарал дотам, че няма други очи в управлението, работата е много зле…
– Година преди изборите социолозите са категорични, че ДСБ остава извън следващия парламент… Май не сте в позиция да искате изясняване на приоритети вдясно за ново управление…
– Социолозите винаги поставят ДСБ извън класациите, досега не са познали нито веднъж. Няма да скрия, че ДСБ понесе тежки поражения и на президентските, и на европейските, и на местните избори. Направили сме равносметка и вече се готвим за парламентарния вот. Текат обучения и семинари. Търсим и основните си послания към хилядите предприемчиви българи, които сами се справят с живота, но държавата всячески им пречи. Това са хора в малкия и среден бизнес, свободните професии… А и ДСБ има нещо много важно, което липсва на другите партии – смелост. Ако не бяхме изнесли ние атаката и данните срещу Румен Петков например, още щеше да е министър… Смелостта, вярвам, ще получи подкрепа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...