Екатерина Михайлова: Няма да подкрепим кабинет от БСП, независимо кой е кандидатът им за министър-председател

Водещ: Като направих една математическа равносметка от всички бивши лидери на СДС, само д-р Желев ще пропусне този парламент.
Екатерина Михайлова: Точно така излиза.
Водещ: Ако беше и той, щеше да има двама президенти.
Екатерина Михайлова: И са в много различни конфигурации.
Водещ: В различни политически сили, партии, включително има един в “Атака”. Да започнем разговора така – как ДСБ гледа на тази патова ситуация, в която двама кандидат-премиери стоят на полето и никой не отстъпва?
Екатерина Михайлова: И по силата на Конституцията, наистина отговорът, който трябва да се даде, какво ще е правителството, кой ще е министър-председателя е в тези, които са получили най-много на изборите. ДСБ имаме ясна позиция. Ние няма да подкрепим кабинет, който е от БСП, независимо кой е кандидатът им за министър-председател. Това няма значение за нас. Ако обаче се стигне до вариант, в който втората по големина политическа сила на тези избори, а именно – НДСВ предложи за кандидат за министър-председател настоящия премиер Симеон Сакскобургготски, ние сме категорично против това. Това сме го заявили и по време на кампанията и в изборната нощ.
Водещ: Нито Сергей Станишев, нито Симеон Сакскобургготски?
Екатерина Михайлова: Да.
Водещ: Нито Сергей, нито Симеон?
Екатерина Михайлова: Да.
Водещ: Не е ли допустим един втори мандат на Симеон Сакскобургготски, ако това е единствената алтернатива да бъде спряна БСП от властта?
Екатерина Михайлова: Не, защото ние знаем, че той пуска БСП във властта през задния вход. Примери много. Ние имаме последователна политика и тя не е само по време на кампанията. Сега като говорим, си спомням как преди около повече от три години аз лично поисках оставката на министър-председателя Сакскобургготски и му казах, че трябва да си ходи не виждам причина да променя позицията си към днешния ден. Такава е позицията и на моите колеги. Ние обаче не сме наясно доколко останалите политически сили в дясно са на тази позиция и нямаме категоричен отговор.
Водещ: Нали вчера се обединихте, макар че г-н Софиянски след това каза, че никой не го е питал дали подкрепя Симеон или не го подкрепя?
Екатерина Михайлова: Аз не съм била на срещата, зная това, което е говорено, разбира се, и това, което излезе в медиите. За това да се спре БСП разбрах, че има пълно съгласие, но няма ясно изразено артикулирано от ОДС и от БНС, че са срещу втори мандат на Симеон Сакскобургготски. Това е нашата позиция, на ДСБ, ние казваме съвсем ясно, за да има яснота сред всички какво може да се случи и какво не може да се случи. В крайна сметка най-важно е какво мислят тези, които имат най-много след тези парламентарни избори. Струва ми се, че наистина това, което ние можем да кажем, не аз не мога да говоря от името на ДСБ, какво можем и какво не можем да правим. Ние да правим кабинет поне на този етап по силата на българската Конституция. Нещата са съвсем различни.
Водещ: Сега искам да ви задам важния въпрос. Исках само да кажа, че може би СДС и БНС мислят по друг начин, че може да им се наложи да подкрепят и втория мандат от немай къде, ако трябва да се спира БСП, но въпросът ми е много конкретен. Разполагат ли ДСБ със своя формула как центристите в случая НДСВ и ДПС и вие десните, можете да спрете БСП от властта?
Екатерина Михайлова: Да, възможно е да се направи такова мнозинство. Възможно е да бъде направено едно правителство, ние сме говорили за това и преди изборите, защото още тогава се виждаше, че най-вероятно няма да има политическа сила, която да има самостоятелно мнозинство. Ние си поставихме цел и БСП и ДПС да нямат мнозинство. Постигнахме това, в крайна сметка това виждаме като резултати. Това, което ние предлагахме в името на интересите на България, перспективата за европейско членство да се опитат политическите сили в дясно и в центъра да направят, както искате да го наречем нещо от типа на експертен или програмен кабинет.
Водещ: Нека да го наречем програмен кабинет, за да не дразним тези, които не обичат експертите. Примерно г-н Доган не обича експертите.
Екатерина Михайлова: Няма значение как точно ще го наречем. Става въпрос за това да не е доминирано от една или друга политическа сила, да няма силно партийни кандидатури, които винаги ще сблъскат възможностите за преговори.
Водещ: Представяте си го така, всеки да излъчи експерти за това правителство?
Екатерина Михайлова: Аз се чудя например как в тази ситуация, толкова упорито се стои зад една личност и примерно НДСВ казва и не отстъпва – Симеон Сакскобургготски и никой друг. Ако мислиш държавнически, трябва да гледаш много по-широко отколкото да се вкопчваш в един човек и нищо друго.
Водещ: Очевидно, че фигурата на Симеон Сакскобургготски е толкова голяма, че хората от НДСВ, както и да гледат, само нея виждат. Гледайте от тяхна гледна точка.
Екатерина Михайлова: Да, но те би трябвало да гледат не своя личен интерес, а би трябвало да гледат интереса на българската държава.Ако е вярно това, което казват, че те милеят за България, трябва да го покажат в действие.
Водещ: Добре, приемаме, че Вие отново актуализирате своето предложение за съставяне на програмен кабинет на всички политически партии от центъра и от дясната част. Да ги повторим още един път центристите – НДСВ, ДПС и трите политически партии в дясно. Там има и парламентарни групи, разбира се. Как решавате формулата за премиера, как поднасяте вашата гледна точка за бъдещия премиер, който ще обяви правителство?
Екатерина Михайлова: Това наистина не е разговор към днешния ден.
Водещ: Защото г-н Първанов трябва да знае на кой дава мандата.
Екатерина Михайлова: Г-н Първанов, пак по силата на българската Конституция, трябва да проведе консултации с политическите сили и да възложи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група. Най-голямата парламентарна група няма да бъде нито ДСБ, нито ОДС, нито БНС, нито – взети заедно. Затова този разговор, просто ако трябва да се състои, трябва да се състои след доста време. Сега нещата са в ръцете на БСП и НДСВ. В техни ръце са нещата. Първи мандат е БСП, тя трябва да излъчи своя кандидат за премиер, трябва да предложи правителство. Какво ще се случи в парламента, ще видим. Това е задача, която е на БСП.
Водещ: За мандата на НДСВ ли говорим обаче, програмно правителство…
Екатерина Михайлова: Това е в случай, ако първият мандат не бъде реализиран, тогава се възлага на втората по големина парламентарна група и тя трябва да направи предложение. Какво предложение ще направи, също ние не знаем, защото не сме стигнали до този момент.
Водещ: Още един въпрос, това програмно правителство, което вие предлагате, виждате ли го да има определен мандат на действие, определен времеви периметър, да речем до влизането на България в ЕС, както стана в Полша и след това премиерът подава оставка?
Екатерина Михайлова: Ние ще държим, ако такова нещо се прави, което пак казвам е една хипотеза и наистина интелектуално упражнение, което най-вероятно няма да се случи, защото други са, които носят отговорността в този момент да съставят правителство, но ако такова нещо се случи ние ще държим да се изпълнят и нещата, които сме заложили в Договора за силна България. Ние сме политици, които държат на своите позиции.
Водещ: За царските имоти?
Екатерина Михайлова: Има и за царските имоти, има и за автомагистрала “Тракия”, има и за външния дълг, има и за поведението на ДПС. Т.е. това са неща, които ние не можем да подминем, защото сме сериозни хора, които сме излезли с позиции с физиономиите си пред българските граждани да поискаме доверие и сме казали, че няма да се пазарим зад гърба им. Така че искаме всичко да е чисто и ясно още към днешния ден. Тези, които трябва да правят правителство, нека да знаят параметрите.
Водещ: Ясно, вие подновявате офертата за програмно правителство.
Екатерина Михайлова: При условията, които ние си имаме, защото това са ангажименти пред българските избиратели.
Водещ: Последен въпрос. Не ви ли притеснява фактът, че има опасност да застанете в опозиция там, където ще ви очаква и “Атака”?
Екатерина Михайлова: Не. “Атака” е нещо много различно. Освен това, ако им погледнем програмните документи, ще видим, че те са, ако можем да ги наречем, политическа сила, те са много в ляво и виждат държавата да се намесва почти навсякъде, и в икономика, и в образование, и в здравеопазване.
Водещ: Това ги прави лява политическа сила, лява програма.
Екатерина Михайлова: Имат изолационистка политика, срещу НАТО, ЕС. Т.е. това са едни леви и то крайно леви позиции, които няма как да може да се говори за нещо…
Водещ: Изключително интересен поглед, защото с това, което сега казахте, Вие просто подходихте към тази формация от гледна точка на икономическата им програма и така обосновахте, защо ги намирате за лява политическа сила.
Екатерина Михайлова: Освен политическото поведение и думите, които сме чули, разбира се, които пък са съвсем екстремистки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...