Екатерина Михайлова: Нужен е диалог, а не ултиматуми

– Г-жо Михайлова, двете декларации на СДС и ДСБ разбуниха дясното. На пръв поглед те целят едно и също нещо, но не съвсем…
– Разликата е в това, че ние предлагаме на първо място да се предприемат действия, които да доведат до по-голямо координиране и обединяване на опозицията.
Затова казваме, че първата най-важна стъпка е да се обедини опозицията, като създаде един координационен съвет или както се реши да бъде назован, който да съгласува позициите на всички опозиционни парламентарни групи и независими народни представители, независимо от различията ни.
И досега ние сме предприемали общи действия, но много пъти те са били хаотични, противоречиви, с разнопосочни сигнали. Желанието ни е да бъде създаден един по-ефективен механизъм, така че да можем да предприемаме и повече инициативи. Когато има такъв механизъм и една застанала ясно идентифицираща се като опозиция на управлението голяма група в парламента, нещата стават по-ясни и по-лесни като правене на политика. Разбира се, ние имаме своите различия и чуваме възражения от колегите. Примерно от СДС
защо и “Атака”? Но “Атака” в момента е опозиция, заедно сме предприемали действия за вот на недоверие. Т. е. ние предлагаме един най-свободен механизъм за координиране на всички, които сме опозиция, за да стане ясно кой къде се намира с основна цел – свалянето на това управление. Разбира се, оттам нататък има още стъпки.
– А СДС искат да се създаде направо парламентарна група на опозицията?
– Те всъщност отиват на един краен етап като възможни отношения между парламентарните и политическите групи в НС. Парламентарна група не може така лесно да бъде създадена, това са отношения, които трябва да бъдат изяснени с позиции. Нека извървим пътя като политически преговори между партиите, а не да слагаме рибата в тигана, а рибата още да не сме я хванали. Ние не изключваме това като възможност, но то е свързано с ангажимента коалиране – а това е път, който още не е извървян. Ние каним всички, които са опозиция, обръщаме се към всички, които са против това управление. Обединената опозиция е много повече от формата ЕНП, тя не означава, че можем да отидем заедно на избори или да бъдем в едно бъдещо управление. С нашето предложение целим да не се случва онова, което често става в залата – има нещо, което се разисква, трябва да се вземат позиции и поради неподготвеност и несъгласуване предварително опозицията дава разнопочни сигнали и естествено управляващите се възползват от това.
Може ли да не се реализира нито едно от тези две предложения?
– Много се надявам, че няма да се получи нещо, което за съжаление го видяхме по време на преговорите за президентските избори
много говорене, малко действия. Затова и след заявките едва ли не веднага да правим обща парламентарна група, ние казахме – по-малко ще говорим, ще търсим действието и ще съобщаваме резултатите. И дай Боже, те да бъдат повече. Защото само безрезултатното говорене, разнобоят в говоренето не носи позитив никому. Тук не трябва да има никаква илюзия. Видели сме, че сътресенията при едни водят до негативни резултати и при другите като резултати на електорална подкрепа.
– Някои тълкуват призивите на Иван Костов към НДСВ и ДПС да напуснат коалицията като евентуален ангажимент към тези партии в бъдеще…
– Не, няма такова нещо, напротив. Ние ясно сме казали, че си поставяме няколко задачи, едната от които е пращането на БСП, ДПС и НДСВ в опозиция. Ние призоваваме ДПС и НДСВ да застанат на ценностите, които са изповядвали, което означава да се оттеглят от това управление. НДСВ заяви, че членството в ЕС е неговата кауза. В момента се проваля това членство и е най-нормално да пазиш каузата си, т. е. да се оттеглиш от тези, които го провалят. И ДПС има подобни заявки. България се
нуждае от ново управление и ново правителство, натоварено с доверие първо от българските граждани и, второ
от европейските институции. В ситуацията, в която се намира България, не може да има ефективни действия, извършени от правителство без доверие. А сегашното е такова.
– Как върви изпълнението на решението на Петото национално събрание на ДСБ за създаване на дясна изборна коалиция?
– Започнали сме разговори, надявам се, че ще стигнем до такова решение.
Даваме си сметка, че шансът на управляващата тройна коалиция е в слабостта на опозицията. Тя е разединена, дясното
също. Именно затова правим тези стъпки първо в парламента за единодействие на опозицията и в същото време и за възможности в рамките на дясноцентристкото да погледнем може ли да излезем с обща идея и политика и на предстоящите избори. По този начин ще създадем усещането и убедеността в демократично мислещите граждани, че има алтернатива на управлението на тройната коалиция.
Когато застанем с общи програми и политики, ще седим много по-внушително и авторитетно пред гражданите и шансът да има такава алтернатива и тя да спечели добър брой гласове, така че утре да бъде непреодолим фактор в едно дясноцентристко управление, става реален.
– С кого ще са тези разговори?
– Винаги сме казвали, че СДС е партията, с която виждаме най-близкото партниране, имаме общи виждания, членуваме в едно и също политическо семейство
ЕНП. Разбира се, и с всички, които са в ЕНП. Но има и политически субекти, които сега се появяват и с които можем също да партнираме. Дали преди или след избори това зависи…
– Сравнително нови са ГЕРБ и БНД…
– За ГЕРБ някак си нещата са ясни. Не става дума за предизборна коалиция, нито те са заявили подобно желание, нито от наша страна има подобна претенция. Разбира се, след изборите ние не изключваме възможността да се управлява заедно с ГЕРБ, която също е член на ЕНП, като си поставяме много трудната задача да бъдем и труден партньор в едно управление, но да стъпим на позиции, които са важни за нас, за да може България да се управлява добре
ясно разграничение от тоталитарните режими, да няма на властови позиции хора, които са били в бившата Държавна сигурност, енергийна независимост и сигурност на България, нормален икономически растеж, възстановяване на ефективното членство на България в ЕС, което може би ще е една от най-трудните задачи с оглед това, което се случва със страната ни. С БНД ние сме в разговори и в момента в Народното събрание за партниране, имаме много често общи инициативи. Те са една млада партия с позиции, които са близки до нашите, с професионални и компетентни хора, поне част от тях.
– А не ви ли притеснява, че само допреди година и нещо бяха в управлението?
– Да, но сами напуснаха мнозинството. Това е нещо, което трябва да бъде отчетено и не трябва да не виждаме нещата, които са се развили. Те сами се оттеглиха, без принуда от когото и да е, без външен натиск. И казаха -бяхме, докато България стане член на ЕС. Стана, но членството не е ефективно. Трябва да отчитаме всичко, което се е случило в БНД и с тези лица, които познаваме и като управляващи, но и повече от година и като опозиция.
– Почти всеки от шестимата кандидати за лидер на СДС поставяше условието Иван Костов да не е лидер на ДСБ, за да има коалиция.
– Тези изявления ги приемаме като част от предизборната кампания в СДС, когато се казват по-тежки думи. Но се надяваме, че след избора на нов председател ще има възможност за партньорски диалог със СДС без поставяне на ултиматуми. Смятаме, че това, което е нужно на България, е да бъде отстранено управлението на тройната коалиция и да дойде едно проевропейско реформаторско управление. В името на това подобни ултиматуми са директен саботаж за общи действия и излизане заедно на избори. Разбира се, преговорите няма да са лесни, никой не си прави илюзии. Но ако не тръгваш с добронамереност, естествено няма да стигнеш до добър резултат. От наша страна такава добронамереност има.
– Като бивш лидер на СДС сигурно имате представа какви са настроенията там?
– Виждам такава добронамереност и желание сред много от хората в СДС в страната. На срещи, на които отивам по покана на ДСБ, често заварвам не само организацията на ДСБ, а хора от дясната опозиция и ръководства на СДС в съотвентана община.
Тези хора имат нужда да говорят с някого и ми казват съвсем директно
много ви моля, предайте, че ние искаме да сме заедно, тогава се чувствмаме по-силни. Много по-мощно е това говорене особено, където БСП или ДПС са силни и са притиснали всички, които са опозиция на управлението. В такива общини и малки градчета и села желанието за единодействие е много силно, неудържимо.
Умишлено не посочвам общини да не създавам проблеми на някои от тези хора. Нека да извървим пътя си спокойно.
– Да обобщим
времето работи за опозицията. А дали тя работи за себе си?
– Опозицията е крайно време да заработи за себе си и това е предложението на ДСБ. Ако не сме на нивото на това предизвикателство, не трябва да се сърдим никому. Затова са нужни общи действия, общи сигнали, а не разправии помежду ни. Не е лесен процес, той носи много натрупани чувства във времето, но в името на това да се постигне нещо добро за България трябва да се преодолеят.
– Как се отнасяте с т. нар. вътрешна опозиция в ДСБ?
– Толерантно. Не отговаряме на нападки, обещали сме си да атакуваме управлението на тройната коалиция, а не да се занимаваме с атаки помежду си.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...