Екатерина Михайлова: Не залагаме на чалга с лимонада

– Г-жо Михайлова, социолозите са скептични, че ДСБ ще се пребори за място в Евро парламента. На какво се надявате?
– Свикнали сме социолозите да ни отписват от политическия живот. Ако разчитахме на тях, нямаше да има парламентарна група на ДСБ. Нея обаче я има. Нашите кандидати за Евро парламента са най-добре подготвени. Биографията на водача на листата ни Константин Димитров сама говори за компетентността. Той бе дълги години наш представител в Брюксел. Време е да се върне там и дори да не е сам.
– И вие, и СДС претендирате за изключително право да отидете в Страсбург заради заслугите за членството ни в ЕС. Как ще се разберете кой е no-заслужил? И тези избори ли ще бъдат повече битка за дясното, вместо битка на идеи?
– Заслугата, че България е в ЕС, е на много хора и партии. И това е добре, защото показва трайна тенденция и ориентация, че решението не е било конюнктурно и на шепа хора. факт е, че преговорите с ЕС бяха започнати от правителството на Иван Костов. Но ако правим избори само със спомени от миналото, едва ли ще привлечем нечие внимание. Ние гледаме напред. Новият проект за България е как ще се развиваме в новата европейска среда.Това са нови изпитания, нови предизвикателства, дори нови разочарования. Защото ЕС носи и хубави неща, но и нови правила, рамки, които вече създават проблеми, например за бизнеса. Тук е нашето място – да научим българите и да създадем условия те да са конкурентноспособни. Няма да водим спорове кой е по-и най-заслужил. По-важно е да очертаем перспективите пред България.
– А Бойко Борисов и ГЕРБ, който се заявява като десен, опонент ли ви е, както на СДС?
– Наш опонент на тези избори е тройната коалиция и правителството на Станишев. Те не защитават националните ни интереси. И примерите са много – “Бургас-Александруполис”, новият договор с Газпром, строежът на АЕЦ “Белене”…
Властта не изпълнява социалните си обещания -пенсиите не скочиха, въпреки предизборните клетви. В екологията с “Натура 2000”, вместо да се защити България, която е на второ място в Европа след Испания по биоразнообразие, цели местности се превръщат в бетонни гета.
– Значи заравяте томахавката срещу Борисов, ГЕРБ, СДС и т.н.?
– Всички участници във вота са ни опоненти, независимо дали сме от едно политическо семейство. Например СДС с отношенията си с консерваторите поставя въпроса против земеделските евросубсидии ли е и единната земеделска политика. Чувам, че не бил против, но в същото време съдружието му с консерваторите сочи друго. България е бедна и в периферията на ЕС и има нужда от силна Европа с единни политики.
– ДСБ иска Европарламентът да осъди комунизма. Не се ли изтърка темата и това как помага на българина?
– Не е демоде – Европа осъди нацизма, геноцида над арменците. Това ще даде правна рамка и възможност всеки засегнат от комунизма да потърси отговорност.
– Изборната кампания стартира с фолкзвезди, напитки, спорт. Толкова ли се изчерпа политическият живот, че кампанията да се превръща в шоу? И какво е вашето “асо” в ръкава?
– Едно е сигурно – ДСБ няма да агитира с чалга и лимонада. Ние залагаме на срещи с хората, на улицата, на площада, на пазара. И във франция за президентските избори до Никола Саркози застана Джони Холидей. Но не за да му пее срещу хонорар, а за да даде подкрепата си. У нас за съжаление шоумените участват в кампании, защото централите си плащат. И едни и същи хора правят шоу за различни партии. Самият Азис на парламентарния вот не само не пя за БСП, а участва и в друга листа! Това е лош знак за политическия живот. Не обвинявам певците и шоумените – напротив. Някой им дава сцена и те я ползват. Вината е на партиите, които злоупотребяват. А и не съм забелязала атракционите по кампаниите да са привлекли гласове. Просто хората ходят на концерт без билет.
– Харесахте ли новата социална програма на левицата?
– Това беше предизборен трик, но май за първи път никой не му се върза. Реакцията на обществото беше еднопосочна – опит за предизборен залп, обещания без покритие. БСП усеща отлив и търси начин да реанимира позиции. Като слуша човек тройната коалиция, съвсем се обърква каква точно политика се води. Едните се бият в гърдите с успехи, другите замазват, защото тия успехи ги няма.

***
Чакам много ниска избирателна активност на вота. От срещите си с хората мисля, че няма никакво усещане, че изад избори извън политиците.
Евроизборите изглеждат далечни за българина – няма интрига, не ги разбират. Това се наблюдава и в другите нови членки на ЕС. На избори винаги може да има изненади. Например някой от фаворитите да остане разочарован в изборната нощ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...