Екатерина Михайлова: Необходима е промяна в Конституцията за реформирането на съдебната система

Необходима е промяна в Конституцията за реформа в съдебната система. Това каза заместник-председателят на Народното събрание от Парламентарната група на Синята коалиция Екатерина Михайлова при обсъждане на измененията и допълненията на Закона за съдебната власт, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Екатерина Михайлова заяви, че тези текстове, които сега се предлагат, са били една от причините да подкрепи законопроекта на Министерски съвет още при първото гласуване. “Предвиждаше се атестация, конкурсно начало и по-високи изисквания при назначаване на магистратите”, посочи Михайлова.
Законопроектът тогава не е придобил окончателния си вид. “Да, трябва да се променят много неща в съдебната власт, но това, което виждаме не е реформа, а работа на парче”, заяви Михайлова.
Сега за втори път управляващите предлагат на парламента да подкрепи този принцип, който вече веднъж са подкрепили, посочи тя.
“Моля ви – изяснете точно какво смятате да правите в съдебната власт”, посочи тя. Парламентът току-що прие промяна на Закона за съдебната власт, а сега наново ще прави изменения на Закона за съдебната власт – каза тя. ВСС седи непопълнен, за да може да бъде контролиран”, заяви той. Наближава втора година след изборите – нищо в тази посока не се е помръднало ще имате ясна подкрепа от нас за промяна в това число на Конституцията, посочи тя. “Аз изпадам в глупавата ситуация днес да казвам, че подкрепям закон, който съм подкрепила”, заяви Михайлова
Искам яснота, а не управляващите да изпращат неясни сигнали и да всяват смут в системата.
Георги Божинов от Коалиция за България заяви, че ГЕРБ не иска да промени съдебната система, ГЕРБ иска да подчини съдебната система. Според Екатерина Михайлова подобни изкушения съществуват именно затова нашето предложение е конституционна промяна за препятстване на политическата партизанщина. Независимата съдебна власт има възможност посредством парламента и изпълнителната власт да упражнява контрол. Според Михайлова истинска конституционна реформа е нужна веднъж за реформиране на съдебната власт и втори път, за да бъде тази система независима.
Екатерина Михайлова заяви, че Синята коалиция има конкретни предложения и за мандатите на ВСС и за промяна на начина на избиране на членове на ВСС.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Народното събрание призна Гладомора в Украйна през 1932-1933...
Тази година светът отбелязва 90-тата годишнина от Гладомора не от позицията на исторически съдник,...
Декларация на Демократична България в 48-ото Народно събрание
Днес почитаме жертвите на комунизма, избити от т. нар. Народен съд! След 9-ти септември...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която ще водим до следващите парламентарни избори. Нашата...
Открита работна среща по темата за проекта за...
На 2 февруари в 18:00 ч. в централата на Демократи за силна България ще...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за силна България“ даде мандат на председателя да...