Екатерина Михайлова: Критериите за участие и в национални, и в местни избори трябва да са едни и същи

Демократи за силна България са за укрепване на политическите партии не само при национални, но и при местни избори. Критерият за участие трябва да бъде един и същ при различните видове избори. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова по време на кръглата маса “Български дебати”, организирана по инициатива на президента Георги Първанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Михайлова организирането на подобна дискусия е много закъсняло. Сега партиите работят без да се знае как ще бъдат проведени тези парламентарни избори. Според Михайлова е изключително важно да има яснота по този въпрос, за да може и гражданите да контролират избирателния процес.
От ДСБ държат изключително много върху ефективния контрол при финансиране на политическите партии особено по време на предизборните кампании. Важно също така е да се предотврати купуването на гласове. Заради това трябва да се регламентират по-строги санкции в Наказателния кодекс. От ДСБ предлагат минимална глоба от 100 хил. лева. Друга предлагана мярка е да се отнемат гласове, ако бъде доказано, че дадена политическа партия е купувала гласове. Ако бъде доказано това, трябва да се забрани на въпросната формация да участва на следващите избори. От ДСБ се обявиха още за възстановяване на статута на наблюдателите по време на избори.
“От ДСБ сме за мажоритарна демокрация. Трябва да се направят усилия за реален мажоритарен избор в рамките на пропорционалната система”, посочи Екатерина Михайлова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...