Екатерина Михайлова: Критериите за участие и в национални, и в местни избори трябва да са едни и същи

Демократи за силна България са за укрепване на политическите партии не само при национални, но и при местни избори. Критерият за участие трябва да бъде един и същ при различните видове избори. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова по време на кръглата маса “Български дебати”, организирана по инициатива на президента Георги Първанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Михайлова организирането на подобна дискусия е много закъсняло. Сега партиите работят без да се знае как ще бъдат проведени тези парламентарни избори. Според Михайлова е изключително важно да има яснота по този въпрос, за да може и гражданите да контролират избирателния процес.
От ДСБ държат изключително много върху ефективния контрол при финансиране на политическите партии особено по време на предизборните кампании. Важно също така е да се предотврати купуването на гласове. Заради това трябва да се регламентират по-строги санкции в Наказателния кодекс. От ДСБ предлагат минимална глоба от 100 хил. лева. Друга предлагана мярка е да се отнемат гласове, ако бъде доказано, че дадена политическа партия е купувала гласове. Ако бъде доказано това, трябва да се забрани на въпросната формация да участва на следващите избори. От ДСБ се обявиха още за възстановяване на статута на наблюдателите по време на избори.
“От ДСБ сме за мажоритарна демокрация. Трябва да се направят усилия за реален мажоритарен избор в рамките на пропорционалната система”, посочи Екатерина Михайлова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...