Екатерина Михайлова коментира актуални теми

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на Екатерина Михайлова.

Екатерина Михайлова: Добър ден.

Водещ: Имате национално съвещание на “Демократи за силна България” в Стара Загора. Темата?

Екатерина Михайлова Точно така. Темата… те са две темите – разбира се, политическата ситуация в страната и, на второ място, изключително важна за актива ни в страната подготовката за предстоящите местни избори…

Водещ: За изборите, познах.

Екатерина Михайлова …и президентски, разбира се. Току-що стартира заседанието с изнасяне на информацията, основните доклади. Сега следват изказвания. За нас е много важно да чуем представителите ни от страната как…

Водещ: Да, за нас е важно да чуем Екатерина Михайлова с едно изречение за точка първа – политическата ситуация сега.
Екатерина Михайлова Да, моля?

Водещ: Какво… с едно изречение вашето пък мнение, вашия коментар на политическата ситуация.

Екатерина Михайлова: Това, което се случва в момента, според нас е изключително слабата дейност, която виждаме в сектор “Сигурност” в областта на министър Цветанов. Всичките скандали около него са неща, които изключително много тревожат партията.

Водещ: Искате ли му оставката?

Екатерина Михайлова: Ние сме заявили отдавна вече…

Водещ: Знам, да.

Екатерина Михайлова …позицията си, че сме снели доверието си от министър Цветанов за това, което се случи около него самия, около действия, около специалните разузнавателни средства, които излязнаха извън контрол, така че това е нещо заявено, не е новина в никакъв случай.

Водещ: Добре. В началото на предаването говорихме за специализирания съд. Вашето мнение, да се отложи ли, както предложи главният прокурор, защото иначе би станал хаос.

Екатерина Михайлова: Ние се въздържахме, не подкрепихме специализирания съд във вида, в който ни беше предложен от управляващите. Много от нещата се промениха междувременно, но един от аргументите, които имахме – че се стоварват прекалено много дела и възможности за прехвърляне на други…

Водещ: Да, точно така казахме и ние.

Екатерина Михайлова …дела към специализирания съд останаха, а и това ще създаде сериозен проблем. Специализираният съд трябва да бъде съвсем ясно дефиниран за кои случаи е и да не дава възможност да се прехвърлят дела и да се прехвърля едва ли не цялата наказателна дейност към него. Така че аргументите, които чух от Висшия съдебен съвет в миналата седмица бяха в посока на това, което и ние сме казвали.

Водещ: Добре. “Демократи за силна България” заедно със СДС, с други думи, “Синята коалиция”, излизат с обща кандидатура, това е решено, на президентските избори, нали така?

Екатерина Михайлова Това, което искаме да постигнем, е национално споразумение, разбира се, с ясни процедури как ще стане това и по места също да изработят процедурите, които да посочат как ще бъдат излъчени кандидатите за кмет и за общински съветници. Това ще бъдат задачите на нашите организации в следващия месец-два, за да можем да отидем подготвени на избори.

Водещ: Иначе разговорите са си вървели със “Синята коалиция” и всичко…

Екатерина Михайлова: Разговорите вървят на национално ниво…

Водещ: Вървят на национално.

Екатерина Михайлова: Очакваме да чуем картината днес…

Водещ: Добре. Ще отправите ли някакво послание от Стара Загора към управляващите, към ГЕРБ? Вие очевидно не сте към управляващите или поне така се смята.

Екатерина Михайлова Ние подкрепяхме управляващите затова, защото смятахме, че е изключително важно за България да има стабилно правителство в икономическа криза, за това България да се движи в посока европейски и евро-атлантически съюз, за това да се пресекат апетитите на Русия към енергийните проекти на България. В последно време, за съжаление обаче, ето, дори в последния дебат в парламента чухме наново думи, които ни карат да се съмняваме в постигането на тези цели, зад които заставаме, а именно относно АЕЦ “Белене”. Министър-председателят звучеше в един тон с Румен Петков относно АЕЦ “Белене”, което ни прави резервирани в подкрепата ни.

Водещ: Вашето мнение за АЕЦ “Белене”? Вашето мнение още веднъж за АЕЦ “Белене”? Покрива се с това на Мартин Димитров?

Екатерина МихайловаНие смятаме, че… (лоша връзка, не се разбира – бел. ред.)… да се строи АЕЦ “Белене”, защото това е проводник на руски интереси така, както е стартирано… (лоша връзка, не се разбира – бел. ред.)… а България не трябва да бъде зависима…

Водещ: И това е категорично, категорично сте на това мнение и ще го отстоявате?

Екатерина Михайлова Да, много пъти сме го казвали.

Водещ: Добре. Ами благодаря ви.

Екатерина Михайлова Благодаря ви и аз…

Водещ: Националното съвещание на “Демократи за силна България” в Стара Загора продължава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...