Екатерина Михайлова: Какво да очакваме от поредицата операции на вътрешното министерство

Водещ: “Наглите”, “Октопод”, “Факирите”, “Силоваците” – поредица от МВР-операции от последните седмици, които по всичко личи, че ще се множат. Те ще бъдат тема на разговора ни в следващите минути със заместник-председателя на Народното събрание – Екатерина Михайлова, добро утро, госпожо Михайлова.
Екатерина Михайлова:
Добро утро.
Водещ:
Целите на управляващите, заявени от вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов колкото повече такива операции, толкова повече връщане на доверието на обществото, има ли я тази връзка?
Екатерина Михайлова:
От последните социологически изследвания виждаме, че има такава връзка, защото рейтинга на министър Цветанов, както и оценката за действията на МВР се повишават. По-важно е обаче нещо друго да се случи, не дали се печели само обществено доверие, а дали ще успее държавата да се справи наистина с организираната престъпност, с мафиотизирането и хората, които са организатори и извършители да бъдат осъдени от българския съд.
Водещ:
Именно.
Екатерина Михайлова:
Тоест това е началото на един процес, който разбира се, трябва да бъде приветстван, но следват още много неща, които трябва да бъдат направени и много се надявам, че това ще се случи.
Водещ:
Е, това е и следващият ми въпрос. След като са високи очакванията за разплитане на тази обвързаност между мафия и държава, ще се стигне ли до това с тези мерки, които наблюдаваме в момента?
Екатерина Михайлова:
Разбира се, в момента нито аз, нито вие можем да дадем отговора. Аз се надявам, че работата, която се извършва от разследващите органи е на нужното ниво, така че издържи през проверката в съда. Разбира се, важно е да събират доказателствата по време на разследването, но важно е и всички ние, обществото, да бъдем изключително внимателни и изискващи и от разследващите, и от съда да спазват закона и да се изпълняват ангажиментите. Казвам и за разследването, и за съда, защото не можем да бъдем критични само към едните. Знаем, че има проблеми в съдебната система, това искам да добавя.
Водещ:
Определено е така. Именно натрупват се прекалено много очаквания и към действията на прокуратурата и съда, където обаче темповете на работа не биха могли да догонят скоростта на МВР операциите.
Екатерина Михайлова:
Стара позиция на Демократи за силна България е, че трябва да има промяна на Конституцията относно частта съдебна власт. Ние отдавна казваме, че това е сериозен проблем и, че не може само през законови промени, но за този етап това, което сме чули от страна на управляващите е, че няма да се предприемат такива стъпки. Не зная дали има промяна в техните виждания, но позицията и на Синята коалиция и в предизборната програма, а и след изборите е заявена многократно, че трябва да се направи наистина промяна, която да не е само свързана със законите, а и с това как е структурирана съдебната власт, за да имаме по-високи ефекти, наистина да има справедливост. Може би най-голямата липса в България е усещането за справедливост. Ако попитате хората по улицата кой е най-големият проблем, може би с други думи, но ще ви кажат, че няма усещането за държава именно поради това, че не работи достатъчно правораздавателната ни система, че няма докарана докрай борба с престъпността. Искам да напомня, че Синята коалиция подкрепи правителството на ГЕРБ и именно заради това, че беше заявена воля за справяне с престъпността. Така че ние подкрепяме тези действия, но и изискваме още и законова база и съответни действия.
Водещ:
Изисквате още…
Екатерина Михайлова:
Искаме да се стигне до край. Този път искаме докрай.
Водещ:
Стана ясно от изявленията вчера, че се тръгва и към фирмите, които купуват и продават лекарства, наглите ще се пренесат към тези фирми, каза Бойко Борисов. Там са се източвали пари, за източването на пари от държавата няма алтернатива. Как смятате това го знаем от години, че е така.
Екатерина Михайлова:
Това не го знаем, въпросът е да бъдат предприети действия. Дано и там се стигне до край, защото и двете казахме – нима не го знаем? Знам всички, че много лекарства в България струват много по-скъпо отколкото лекарствата в чужбина и много български граждани, които имат тази възможност купуват лекарства извън България, защото им е по-евтино или поръчват на свои близки да направят това, което говори, че тук има нещо сбъркано и това сбъркано е в начина на организация и, че тези пари отиват по нечии джобове. Трябва да се разплете, във всички сфери те са преплетени.
Водещ:
Да, трябва да се стигне до търговете, до детайли, до изискванията, примерно, за десет дни да се дадат документацията по тези търгове, което е абсолютно невъзможно в рамките на толкова кратък период една неподготвена преди това и не знаеща условията фирма да се справи, така че има детайли, върху които явно трябва да се работи.
Екатерина Михайлова:
Важното е да има воля и ефективност в действията. Това е най-важното и другото много важно нещо – мнозинството български граждани и институции да подкрепяме и да сме на страната на действията, които да доведат до това България не само формално да е член на ЕС и наистина да започнем да живеем по правилата на ЕС, тоест закона над всички.
Водещ: Сега да поговорим с вас какъв е отзвукът и как рефлектира тази наситеност на действия над престъпността. Според вас има ли някакво затишие и виждаме позата залягане, в престъпния свят?
Екатерина Михайлова: Като че ли по-малко се обаждат, поне в публичното пространство, макар че ми прави впечатление нещо друго, че тези, които излизат от ареста много бързо отиват по някои от медиите и почват да се опитват да моделират общественото мнение. Въпреки това има някакво притихване и може би опит за снишаване. Това е фраза, която добре помним тези, които сме на моята възраст и по-напред или малко по-назад, от време на Тодор Живков, когато започнаха да случват събития в другите социалистически страни. Така че има усещане, като че ли има снишаване, но това в никакъв случай не трябва да спира действията от страна на разследването, от страна на МВР и надявам се, че най-после ще има осъдени, защото наистина случаят от последните дни с делото “Николов-Стойков” е на /…/ тревожно. Как така тези хора или хора, свързани с тях навсякъде другаде могат да получат присъди, само в България нищо докрай да не се стига.
Водещ: Госпожо Михайлова, как можем да си обясним за повдигането на въпроса за разследването на смъртта на Ахмед Емин отново? И това, което ни е внушава, че разследването е било опорочено.
Екатерина Михайлова: Няма да се изненадам, ако се окаже така, защото още в миналия парламент, ние поставяхме този въпрос и искахме разследване, което да стигне докрай и тогава имахме съмнения, притеснения и публично сме ги изразявали чрез депутатите от парламентарната ни група.
Водещ: А какъв подтекст можем да разчетем във връщането на тезите за смъртта на Ахмед Емин?
Екатерина Михайлова: Разбира се, първото чисто политическо можем да кажем имам връзка между отношенията между ДПС и ГЕРБ и можем да кажем, че това е отношение към ДПС. Но освен този прочит, нека четем всичко в рамките на общата борба с престъпността и потулването на данните, с каквито са разполагали правоохранителните органи. Така че аз не бързам да чета политически, тоест между партийно подобни изявления. Още веднъж ще кажа стари позиции, които сме заявявали от страна на миналия парламент, от страна и на ДСБ, и от СДС, и от Синята коалиция е, че случаят с Ахмед Доган с целия обръч от фирми, от всичкото това забулено нещо, от имотите, които не могат да бъдат обяснени по какъв начин и как са придобити, кой ги стопанисва, какво се случва зад тези, трябва да бъдат изнесени. Не може да има царство вътре в държавата. И в това царство да не може никой да погледне и да знае какво се случва.
Водещ: Благодаря ви за този коментар. Чухме Екатерина Михайлова, заместник-председател на НС по политическите акция и очакванията, разбира се, за последствията от тях.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...