Екатерина Михайлова: За нас президентските избори не са място за съревнование между десните партии

Водещ Асен Григоров: Добро утро на г-жа Екатерина Михайлова.

Екатерина Михайлова: Добро утро.

Водещ: Също заместник-председател на “Демократи за силна България”. Обаче, като слушахте г-н Цонев, какво си мислите за пакета закони, които те предлагат и наистина изглежда, че ги движат на парламентарно ниво?

Ек. Михайлова: В парламента има доста усилено темпо на работа в тези дни и седмици, и целият август, както се разбра, няма да излиза във ваканция. Бих могла да кажа, че един от законите, който коментирахте, а именно за публичност на имуществата, за съжаление чак сега се приема във вариант, който можеше това да се случи преди няколко месеца, при предишното изменение. Тогава от ДСБ ние направихме предложения, които бяха отхвърлени. Тези предложения бяха точно в тази посока, в която сега се приема законът, именно публичност през интернет страница, с данни и възможност за проверка. Изглежда, че тройната коалиция е готова да приеме някои неща единствено и само ако ЕС каже, че в противен случай ще има отлагане на членството на България. Защото дори и в мотивите на този законопроект, в доклада на комисиите е записано изрично като аргумент защо правим този закон “защото има бележка негативна в мониторинговия доклад”. Това е много жалко, г-н Григоров. В крайна сметка би трябвало ние да имаме сила да го направим сами.

Водещ: Г-н Цонев се аргументира по друг начин, каза, че медиите са ги накарали да разберат, че публичността е най-важната.

Ек. Михайлова: Хубаво, че и медиите помогнаха. Но това е разписано черно на бяло в мотивите на проектозакона на г-н Цонев, в аргументите, които са изложени от вносителите пред комисиите и становищата на съответните комисии в парламента.

Водещ: Бяхте ли вие снощи на заседанието на комисията за царските имоти?

Ек. Михайлова: Да, разбира се.

Водещ: И как тълкувате предложението на г-н Бисеров сделката за “Врана” да бъде дадена на прокурор?

Ек. Михайлова: Аз бях докладчик по темата “Врана”, тъй, че добре знам случая “Врана”, не че и другите случаи не съм прочела и разисквала. Но според мен не само този случай, за който говори г-н Бисеров, а целият доклад на комисията трябва да бъде изпратен на прокуратурата заедно с всички документи, които набра комисията във времето със своята работа. Тъй като наистина преди това и от ДСБ сме сигнализирали прокуратурата, но сега вече имаме много повече информация, много повече възможности да се направят правни изводи. Действително случаят с “Врана” е един от най-впечатляващите. Държавна собственост, върната от кмет. След това Симеон Сакскобургготски и неговата сестра първо даряват части от “Врана”, а след това си вадят нотариален акт и всичко това е на базата на един нотариален акт от 1928 г., която е по обстоятелствена проверка на интендантството на цивилната листа на тогавашния монарх, който нотариален акт е без подпис на нотариус, т.е. нищожен е. Разбира се, е трябвало и кметът, и нотариусът да проверят доколко лицата, които претендират за собственост, са такива и имат документи за собственост.

Водещ: Политически знак видяхте ли вие в изказването на г-н Бисеров?

Ек. Михайлова: Политически знак аз виждам в следния смисъл. И от самия доклад се вижда, че има едно високо мнозинство в парламента, което би могло, ако не се поддаде на сделки и рекет от страна на НДСВ, да извади на бял свят истината, която много български граждани знаеха, че връщането на тези имоти стана без наличието на закон, че има превишаване на правят, че има злоупотреба с власт. Надявам се да издържи парламентът и да направи тези действия, които са абсолютно адекватни.

Водещ: Удължаването всъщност на срока на комисията с две седмици какво ви говори на вас? В каква посока…

Ек. Михайлова: Мен ме притеснява, аз гласувах против това удължаване, защото смятам, че още и във вчерашният ден можеше да приключи. Аргументите на част от колегите в комисията бяха, тъй като, примерно, аз внесох проект за решение, което да се гласува в комисията, народният представител Яне Янев също внесе такъв проект за решение. Минчо Спасов каза, че има няколко бележки, които иска да предложи към комисията. Това бяха легалните аргументи. Притеснителното е, че бавенето винаги е свързано с подозрения за задкулисни сделки. Много се надявам колегите от комисията, преди малко слушах изявления на нейния председател г-н Ранчев, че ще издържат на натиска, който ще идва, разбира се, от НДСВ.

Водещ: Дайте сега да стигнем до сложната тема за единен кандидат за президент в дясното. Тук веднага виждам едно заглавие “Костов отказа групова снимка”. Става дума за началото вчера на срещата на лидерско ниво на осемте партии, които преговарят. Как ви се струва сега това мерене как г-н Беронов е подкрепен, т.е. номиниран от пет партии, подкрепен от шест, пък г-н Стоянов е номиниран от три, а е подкрепен от пет. То е някаква, да кажем, унизителна математика.

Ек. Михайлова: А освен това, ако погледнем партиите в ЕНП, три от четири са за г-н Беронов и само една за г-н Стоянов. Разбира се, консултациите и търсенето на единен кандидат не бива да минават през бакалски сметки. “Демократи за силна България” участваме в тези консултации с искрено намерение да се излъчи единен кандидат. Именно това беше и причината в един момент, в който като че ли нямаше изход, да предложим заедно с други партии, основно със СДС, да номинираме г-н Неделчо Беронов, председателя на Конституционния съд. Удовлетворени сме от това, че СДС вчера е номинирал г-н Неделчо Беронов. Това ме кара да гледам позитивно на сложните и немного лицеприятни понякога процеси, които текат в десницата, в това число и вие с анонса показахте колко е мръчкаво вътре в отношения или това, което излиза навън.

Водещ: Ами не се разбира какво става всъщност.

Ек. Михайлова: Предстои среща, на която аз се надявам наистина да се стигне до завършващ етап. Ясно е, че може да се намери съгласие. Например около кандидатурата на г-н Неделчо Беронов единственият глас против е на г-н Пинчев. Никой друг не е изразил глас против. А това, което е говорено месеци наред, аз съм участвала в част от тези преговори, беше търсене на максимално съгласие, търсене на консенсус за излъчването на единна кандидатура. От това, което вчера се е случило, се вижда, че много лесно може да се стигне до това съгласие и да се стартира кампания, защото от бавенето, от протакането, което направиха част от участниците в тези консултации, практически губят всички в десницата и най-вече, разбира се, кандидатът.

Водещ: Ще се съгласите ли в някакъв момент ДСБ да играете лошия човек в тези преговори и да излезете със собствена кандидатура? Става дума ефективно да участвате в изборите със собствена кандидатура.

Ек. Михайлова: Ние участваме, да… Аз пак ще повторя, за нас президентските избори не са място за съревнование между десните партии коя има по-голяма тежест и коя не. Това може да го отложим. Когато наистина е такова състезание то се прави на парламентарни избори, на местни избори за листи общински съветници. Там е партийният вот. Тук избираме държавен глава, обединител на нацията. И да превърнем тези избори в състезание помежду ни не само не е коректно, не е редно. И ДСБ е на тази позиция. В продължение на няколко месеца бяха правени опити да бъде изкарано ДСБ лошото. Заради него не се случва съгласие. Ето, виждате ли, не подкрепя Петър Стоянов. Да, не подкрепяме, защото знаем, че не може да спечели, защото загуби преди 5 години, защото не може да обедини, както сам той призна, десния вот. Но ние участваме коректно и предлагаме сега нещо, което, струва ми се, че всички виждат, че е в посока на търсене на единен кандидат. И не желаем да продължава цялото това партийно боричкане. Желаем да се излъчи човек.

Водещ: Какво става? Примерно на следващата среща теглите чертата. Математиката показва, че 4 плюс 3 е равно на 7, и г-н Петър Стоянов се оказва кандидатът на всичките партии.

Ек. Михайлова: Това е ужасно. Г-н Неделчо Беронов сам каза, че няма да участва в партийно състезание по причина най-малкото затова, защото е председател на Конституционния съд, една независима институция, която не може да се занимава с партийна дейност, а и членовете на този Конституционен съд. Така че ние няма да позволим да се превърне фигурата на този толкова уважаван човек в партийна сметка. Ако част от участниците решат, че трябва да налагат свое мнение през партийни сметки, никой не може да ги спре. Нали сами разбираме, че не може.

Водещ: Вашият план Б какъв е?

Ек. Михайлова: Затова ние им предлагаме коректно неща и всеки носи отговорност в своето поведение. Ако някой много иска да се кандидатира, а другият много седи до него и му казва “ти си най-великият и вашата партия тук, може би като я подкрепя утре и нещо ще получа”, това ще бъде разочарование за стотици хиляди български граждани, които очакват позитивно действие.

Водещ: Е, вашият план Б какъв е? Ето, при това развитие

Ек. Михайлова: На 10 септември, г-н Григоров, предстои национално събрание на ДСБ. Тогава ще дадем последната дума, която имаме във връзка с президентската кампания. Много се надявам тогава вече да сме в кампания зад единия кандидат на десницата. Това е, което чух в събота и неделя, когато обиколих почти цяла Северна България и се срещнах с нашите членове. Те очакват решението да е позитивно. Очакват на 10 септември да сме вече в кампания.

Водещ: Добре, така завършваме. Екатерина Михайлова, заместник-председател на ДСБ, в студиото на “Денят започва”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...