Екатерина Михайлова: Задавам си въпроса дали министър Петканов в опита си да прикрие миналото на хора, свързани със с бившата Държавна сигурност, не показва страх за самия себе си

Водеща: Отказът на МВР да проверява кандидат-депутати за принадлежност към бившата Държавна сигурност е в нарушение на поправките в Закона за избиране на народни представители, това каза в интервю за Инфорадио председателят на парламентарния съюз на Демократи за силна България Екатерина Михайлова. Припомням, вчера министърът на вътрешните работи Георги Петканов обяви, че до изборите няма да има разсекретяване на досиета. Петканов каза още, че за да се отворят досиетата, ще трябва промяна в съществуващата нормативна база. Демократи за силна България ще опитат да проверят кандидат-депутатите си, въпреки изказването на вътрешния министър, каза Екатерина Михайлова. С нея разговаря Валерия Николова.
Репортерка: Стана ясно, че МВР няма да проверява бъдещите депутати за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Как обаче този момент е регулиран в променения Закон за избор на народни представители, противоречи ли това на закона?
Екатерина Михайлова: В Закона за избор на народни представители Демократи за силна България предложихме текст, който беше приет от парламента, а именно партиите, когато пожелаят да поискат информация за своите кандидати дали са били или не са били сътрудници на бившите тайни служби. Такъв текст имаше и към 2001 г., но след това мнозинството го отмени. Сега успяхме наново да вкараме този текст. Изявленията на министър Петканов от вчерашния ден са абсолютно недопустими, а бих казала и незаконни, защото той просто трябва да изпълни закона. Всички му оправдания, че противоречи на Закона за защита на личните данни, са неоснователни, защото в чл. 1 на този закон, ал. 4 е казано, че специални закони могат да се уредят обработването и достъпа до лични данни за целите на отбраната, националната сигурност и обществения ред. Тоест Законът за избор на народни представители е специален закон спрямо Закона за личните данни и няма никакво правно основание министър Петканов да отговаря. Аз започвам да си задавам въпроса не иска ли министър Петканов, отказвайки да изпълнява закони, свързани с информация за бившите тайни служби, да прикрие минало, свързано с лица от управляващото мнозинство или от правителството. Може би той самият се бои да научи истината българския народ за себе си или за други участници от управляващите в предизборната кампания.
Репортерка: Това правителство не направи никакво раздвижване около въпроса с отварянето на досиетата и разкриването на истината около бившите агенти на Държавна сигурност. Това изказване на вътрешния министър какъв знак дава на нашите западни партньори?
Ек.Михайлова: Лош. Лош знак дава и ще се обоснова защо. Преди дори повече от половин година на въпрос, зададен от г-н Иван Костов към премиера, премиерът отговори, че министрите трябва да си изпълнят задълженията и да предадат архивите, и каза, че наистина добре е да се предприемат и законодателни действия в повече. Тогава ние, от Демократи за силна България, внесохме един законопроект, по силата на който всички документи, които са свързани с работата на бившите служби, в това число и следствени, и съдебни дела, да се предадат на държавния архив, т.е. да се разсекретят. Ако този закон беше приет от парламента, а ние го предлагаме всяка седмица в дневния ред, но, ако този закон беше приет, нямаше вече в продължение на седмици да се говори за това дали има участие на български тайни служби от времето на тоталитарния режим в атентата срещу папата. Просто щеше да е ясно и нямаше да има възможност никой да злепоставя името на България. Ето, вредите са многопосочни. . . /не се разбира-б.р./. . . престижа на България, те са обаче лоши неща, които са свързани и със знанието какво се случва оттук нататък с хора, заемащи висши длъжности. Искам да напомня случаите, в които бяха изпратени посланици или висши военни в Брюксел, в централата на НАТО и представляващи ни пред НАТО, и бяха отзовани оттам. Нормално е ние, българите, да си свършим работата тук, а не да чакаме, когато се налага, отвън да ни показват червения картон.
Водеща: Вътрешният министър Петканов твърди, че нямало нормативна база, която да позволи в момента да бъдат отворени окончателно досиетата, така ли е?
Ек.Михайлова: Нормативна база има, няма желание, политическо. Има страх явно от определени лица да се знае истината. Все повече подозренията ми, че министър Петканов е сред тях, се засилват с оглед поведението му.
Репортерка: По какъв начин, ако наистина не бъде спазен законът и партиите нямат възможност да проверят кандидат-депутатите си, това ще повлияе на изборния процес и на събитията след това?
Ек.Михайлова: Лошо. Лошо ще повлияе, защото българските граждани няма да знаят истината за хората и за партиите, които избират. Ние ще направим искане за получаване на информация за кандидатите за депутати от Демократи за силна България, защото законът ни дава това право. Нека да ни откаже, който реши да отказва, било то министър Петканов, било министър-председателят. Ако го направят, над тях ще тегне веднъж морална присъда, втори път – неизпълнение на закона, за което се носи отговорност по законите на България. Няма недосегаеми хора в България.
Репортерка: Някакви последващи действия ще предприемете ли, ако наистина ви бъде отказан достъп за извършването на такава проверка?
Ек.Михайлова: Да, ще търсим отговорността за неспазване на закона.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...