Екатерина Михайлова: ДСБ ще има евродепутат

– Г-жо Михайлова, какво според вас е състоянието на ДСБ към момента?
– От срещите си в страната виждам, че ДСБ постепенно излиза от тежкото преживяване след президентските избори. Мотивацията на хората става все по-сериозна, желанието им за добро представяне на предстоящите избори за евродепутат – също. Очаквам до датата на вота да бъдем в много добра и организационна, и мотивационна форма, Това, което предстои, са няколко големи събрания в страната, които ще утвърдят и подредят кандидатите ни.
– Г-н Костов подхвана няколко много сериозни атаки, но сякаш никой не откликна. Например за европарите, които изтичат към Турция и Русия, или за енергетиката и Русия.
– Така е, за част от темите сякаш няма желание да бъдат подкрепени политически. Ние например предложихме една декларация по повод думите на руския президент Путин срещу контактите на България с НАТО и САЩ, която искахме да стане и декларация на целия парламент, но не срещнахме подкрепа в групите, които твърдят, че са опозиционни. Затова сега не можем да внесем следващ документ, но това не означава, че няма да развием своите тези или че няма да продължим с други действия. Ние например ще продължим да искаме изслушване на премиера Станишев в парламента или на министъра на енергетиката. Вотът на недоверие по тази, втората тема, за прекомерната ни зависимост от Русия, продължава да е актуален. Ако стигнем до общ вот с останалите от опозицията, ние ще настояваме в мотивите да ги има и тези моменти
за енергийната ни зависимост.
– Твърди се, че ще ви отрежат от участие в комисията за разсекретяване на досиетата, как ще реагирате?
– О, много бурно и много остро. Тава ще бъде много голям скандал, ако се случи. Ние специално ще предложим всяка от групите да има хора в комисията и ще видим кой как ще реагира. Иначе и ние чуваме, главно откъм БСП, че се готвят да елиминират ДСБ. Че ще се опитат да вкарат свои хора, които са услужливи. Не само към БСП, но И към бившите тайни служби.
– Какво очаквате от вота за евродепутати, след като Иван Костов отказва да води листата, докато Петър Стоянов е начело на СДС кандидатите. Кое е доброто и кое е лошото в случая?
– Наистина е много странно лидерът на една политическа партия да е по-дълго в чужбина, а не в страната, независимо че става дума за Европарламента. Когато водиш една политическа партия, си длъжен да се бориш за доверието на своите поддръжници тук, на място, в страната. Където имаш прекалено много работа, свързана с правене на ежедневна политика както в парламента, така и сред хората. Аз лично щях да възразя много остро, ако това се беше предложило. Да си лидер на една партия това значи да носиш отговорности тук, на място, при нейните членове и симпатизанти.
– Но какво от това, нали социолозите не ви дават особени шансове?
– О, ние сме свикнали социологията да не ни забелязва и винаги сме й опровергавали прогнозите. Преди парламентарните избори например социолозите твърдяха, че няма да имаме група на ДСБ, но депутати от ДСБ има и те са най-активните от опозицията. Като ДСБ ние ще имаме представител в ЕП, това са данните на социолозите, с които ние работим.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...