Екатерина Михайлова: ДСБ се стреми да играе сериозна роля в следващия парламент

Водещ Величко Конакчиев: Добър ден на госпожа Екатерина Михайлова, заместник-председател на “Демократи за силна България”.
Екатерина Михайлова: Добър ден.
Водещ: Да почнем ли оттук, където свършихме? Вярвате ли, че наистина този парламент ще успее да избере тези закъснели шефове на важни постове?
Ек. Михайлова: Честно да ви кажа не вярвам или ако го направи този парламент в оставащите около два месеца пленарни заседания, то това ще бъдат едни партийни назначения, необмислени добре и непотърсени най-добрите професионалисти. Вече два пъти парламентът не може да избере омбудсман и не може да го избере по вина на управляващото мнозинство. Тъй като не проведе консултации с останалите парламентарни групи, не потърси фигура, която може да даде доверие на тази съвършено нова институция, която ще се появи в България и която трябва да стартира с един завиден авторитет. А това, което виждам като поведение от страна на управляващите и правителството, говори за съвсем друго нещо – налагане на свои хора, нетърсене на съгласие, и поради това не се е стигнало и до избор на толкова важни позиции, които вече около година време чакаме – Сметна палата, омбудсман, застрахователен надзор. . .
Водещ: Много са.
Ек. Михайлова: Списъкът е много дълъг и това е наистина тревожно за състоянието и на правителството, и на мнозинството въобще – характеристика за управлението “Сакскобургготски”.
Водещ: Мислите ли, че ще има договорки, пазарлъци?
Ек. Михайлова: О, сигурно ще има. Сигурно ще има, особено сега в ситуация, в която практически мнозинството е нестабилно. Ние видяхме всички преди месец и половина парламентарната и правителствена криза, и как беше сключена договореността с Ахмед Доган и с “Новото време”, така че най-вероятно този пазар ще бъде и в следващите месеци, но пак ще кажа – това не е добро решение, не е добро решение за България.
Водещ: Ще има ли интегрална бюлетина? Чухте преди малко господин Лютви Местан.
Ек. Михайлова: Дали ще има интегрална бюлетина зависи от това доколко ще устои на натиска от страна на Движението за права и свободи депутатската част от Национално движение “Симеон Втори”, тъй като останалите политически сили, представени в парламента, се обявиха “за”. “Демократи за силна България” сме за интегрална бюлетина, защото смятаме, че по този начин ще се предотврати нещо, което е много негативно, досега случващо се по време на избори, а именно изнасяне и раздаване на бюлетини. Интегралната бюлетина повишава честността при провеждането на изборите и аргументацията, че неграмотни хора не биха могли да гласуват, аз не я приемам, защото и на другите бюлетини, ако са отделно, пак има написани имена на хора и на партии. Разбира се, при интегралната бюлетина трябва да има добре посочен и номер на бюлетината, така че да има допълнителни ориентири за избирателя.
Водещ: Кажете ми, госпожо Михайлова, колко процента ще вземе “Демократи за силна България”, колко давате на гражданската квота, кога ще бъдете готови с листите?
Ек. Михайлова: Тръгвам отзад напред. Постъпили са вече кандидатурите на нашите кандидати за народни представители според процедурата, която имаме, над 300 човека са се кандидатирали за народни представители от “Демократи за силна България”.
Водещ: Триста? Триста, нали така?
Ек. Михайлова: Над 300. Това, което предстои сега, е подготовка на тези хора, среща с постоянната комисия за подготовка на кандидати за народни представители, след което събрания на ниво избирателен район, където нашите членове и симпатизанти ще могат да подредят според своите предпочитания листите, които ще бъдат предложени на националното ръководство за регистрация. Ние имаме стремежа в следващия парламент да играем сериозна роля. Аз не бих желала в момента да следя и да казвам толкова процента или не. Ние в момента се борим за доверието на българските граждани. Вече всички – и социолози, и най-големите ни противници, опоненти признават, че “Демократи за силна България” ще бъдат в следващия парламент благодарение на това, че имат ясна позиция по всички въпроси, категорична опозиция са на управлението “Сакскобургготски”, първи изработихме своята предизборна програма, в която имаме послания към гражданите, свързани със стандарта на живот, силни и ефикасни институции, българинът да влезе достойно в Европейския съюз и да може да защитава своите национални интереси. Така че ние тръгваме към тези избори с много добър емоционален заряд, с много разум, подготвеност и модерност в поведението.
Водещ: Ако “Коалиция за България” вземе не абсолютно мнозинство, но мнозинство, възможно ли е коалиране следизборно между СДС и “Демократи за силна България”, изобщо вдясно?
Ек. Михайлова: Аз искам да кажа, че нашият основен политически противник на тези избори и като поведение и преди, когато сме имали като политици, е Българската социалистическа партия. В същото време ние сме категорично против втори мандат на Симеон Сакскобургготски и смятаме, че управлението, моделът, който ни се предложи между НДСВ и ДПС е нещо, което не е добро за България. България можеше да направи много повече при едно енергично управление с ясна визия и политическа воля. Затова аз бих желала да коментирам тези политически сили, а да не се занимавам, както го правят някои други вдясно, само с нападки срещу политически сили или лидери, които се намират в политическо пространство, близко до това, което сме.
Водещ: Последно и не съвсем сериозно – това за татуировките на някои членове на “Демократи за силна България” вярно ли е и то част от. . .
Ек. Михайлова: Вижте, това е една идея на младежи от “Демократи за силна България”, свързана с младежки прояви.
Водещ: И вие не сте против, не сте консервативна, не е. . .
Ек. Михайлова: Не сме го обсъждали в ръководството.
Водещ: Добре, благодаря ви, приятен ден.
Ек. Михайлова: Моля, благодаря.
Водещ: Екатерина Михайлова, заместник-председател на Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...