Екатерина Михайлова: ДСБ продължава да държи на принципите, с които се учреди

Водещ: Сега с коментар за случващото се в дясното пространство включваме пряко и заместник-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова. Добро утро.

Екатерина Михайлова: Добро утро.

Водеща: Г-жо Михайлова, Бойко Борисов отдавна направи заявка за създаване на своя партия, но известна изненада са новите ходове на бившия член на националното ръководство на ДСБ Димитър Абаджиев, който явно ще прави собствен политически клуб, който пък да прерасне в партия. Очаквахте ли подобно развитие на нещата?

Е.Михайлова: В последните няколко месеца много рядко сме виждали г-н Димитър Абаджиев, всъщност неговите идеи и виждания научавахме от вестниците. Той от 8 август не беше идвал на заседания на парламентарната група. Наложи се три пъти да го каним, за да може да го видим и да чуем мнението му. Явно е решил да поеме друг път. Това стана съвсем очевидно в последните дни и след националното съвещание в неделя.

Това, което обаче виждам като поведение от него и от още двама членове на ДСБ, защото това е шумът в медийното пространство от трима души, е поведение, което много ми напомня нещо, което се е случвало вече поведението на Новото време, когато се отцепи от НДСВ и след това направи коалиция, за да получи властови позиции. Струва ми се, че някои хора от бързане и амбиции просто предприемат политически действия, които, струва ми се, не помагат за единодействието вдясно. Диалог трябва да има и такъв има. Трябва да се търсят решенията за кризата в дясното. След една тежка загуба, каквато имаше на тези президентски избори, разбира се, трябва хладнокръвно да се чуят всички мнения, но да се направят най-добрите стъпки след това. От ДСБ това, което се чу в неделя с участието на над 220 души от цялата страна, е, че трябва да има единодействие, но трябва да има идентификация на политическите субекти. И ДСБ държи изключително много на програмата си, на принципите, с които се учреди. Ние се учредихме, за да може да се търсят пътища за преодоляване на кризата в десницата. На тези избори за президент се видя, че проблемът не е между лидери проблемът е сред избирателите, които не могат да бъдат слепвани изкуствено по някаква архитектура на някой, на който му е хрумнала.

Водеща: Възможно ли е това, което припомнихте за Новото време и за НДСВ, да се повтори с ДСБ и с Димитър Абаджиев? Той вече каза, че ще търси взаимодействие с всички десни формации. Ако потърси съдействие от вас, вие ще работите ли заедно с него?

Е.Михайлова: Доста странно е да напуснеш формация, след което да кажеш, че искаш да работиш с нея. Коментирам само подобни действия. Разбира се, ние от първия момент, в който сме се формирали като парламентарна група след изборите и тука искам да напомня, че само две партии се явиха сами, а не като коалиция на изборите преди година и нещо, а това са ДСБ и ДПС, всичко друго е коалиции. Но ДСБ заяви, че ще партнира с партиите вдясно и ще работи срещу това управление. За нас това е най-важното. Управлението на Сергей Станишев с комбинацията Сакскобургготски и Ахмед Доган смятаме, че предприема действия, които не са достатъчно най-малкото добри за страната. Именно затова ние сме категорично опозиция и търсим единодействие с останалите вдясно в парламента и ще продължим да я търсим.

Водещ: Г-жо Михайлова, нека се върнем отново на тази информация за евентуален политически клуб на Димитър Абаджиев, който да прерасне и в партия. Говори се, че новият проект на Абаджиев се ползва с неформалната подкрепа на фондация “Конрад Аденауер”, която работи, знаем, с партия… членки на ЕНП у нас. Това вярно ли е, имате ли такава информация вие?

Е.Михайлова: Освен публично проведената дискусия, която, както разбрах, миналата седмица се е увенчала с неприемане на тезите за нова десница от хората, които са били в залата, друга информация нямам. Аз смятам, че нещата в България трябва да се оправят от българите. И не е работа нито на фондации отвън, нито на други политически сили макар и наши приятели и партньори, да се бъркат във вътрешния процес на една партия. Но това, което забелязвам, е следното: че се прави една пиар кампания, която всъщност цели да даде дясна легитимация за една бъдеща формация на Бойко Борисов под името ГЕРБ. Практически знаем, че там хората гласуват, т. е. тези, които подкрепят ГЕРБ, гласуват основно вляво. Нужно им е на някой да им даде легитимация и явно се търси през лица, които са свързани с дясна политика.

Водеща: Очаквате ли отлив на ваши симпатизанти, на ваши гласоподаватели към новата формация на г-н Абаджиев?

Е.Михайлова: България е свободна страна. Всеки може да взима решения и да преценява къде да бъде политически. Това, което имаме като информация, е, че всъщност трима души г-н Абаджиев и областните координатори на Търново и Русе, споделят тези виждания.

Водещ: Част от днешните вестници създават впечатлението за тотален разпад в ДСБ. Това е кампания, която отдавна се води между другото за недоволство в местните организации, което видяхме всъщност, че става въпрос за Търново и за един човек от Русе, координатора ви в Русе. Между другото Бисер Начев спомена, че ДСБ ще изчезне след година. Вие виждате ли подобна опасност?

Е.Михайлова: Не, няма да изчезне след година. Аз бих се обърнала към тези хора, които познавам и съм работила в годините, да положат може би наистина енергията си по-скоро за това да омаломощават управлението на БСП и ДПС и НДСВ. Веднага искам да кажа, че няма такава ситуация в ДСБ, каквато се изнася в медиите. Аз затова казах, че това явно е една пиар кампания, която е насочена срещу самата партия ДСБ. Това, което и в неделя се вида, и сега започва отчетно-изборните събрания, и по време на кампанията се срещахме с нашите членове и симпатизанти, е, че организацията е жива, беше мобилизирана за изборите. Всъщност най-много работещата организация и най-много дала в тази предизборна кампания бяха ДСБ и това беше видимо и от всички други структури по места.

Водеща: Искам да ви попитам за г-жа Анастасия Мозер. Изненада ли ви, тя е смятана за един от най-верните ви съюзници, изненада ли ви това, че тя ще си сътрудничи с Бойко Борисов? И защо според вас г-жа Мозер твърди, че Иван Костов я е разочаровал?

Е.Михайлова: Не зная точно. Би трябвало да я попитате. Като политическо поведение не е имало никаква промяна от страна на ДСБ. Ние партнираме с всички, които са вдясно, и ще продължим да го правим. Но в политиката понякога има и емоции. Нека да отминат дните и седмиците след изборите. Надявам се, че доста по-спокойно и трезво ще се прави анализ и ще се взимат решения.

Водещ: Г-жо Михайлова, един последен въпрос от мен. Смятате ли, че причината за подобно разрояване в дясното пространство е, че десните политици са уморени да са в опозиция и по някакъв начин се опитват да се домогнат до властта отново?

Е.Михайлова: Да, сигурно го има това сред някои от десните политици. Но аз искам да се върна към корените на това, което… (техн. прекъсване бел. ред). Дясното е да си последователен. Дясното е да отстояваш позиции. Дясното е да имаш търпение, за да постигнеш целите, а не заради целите да предприемаш действия, които са в разрез с принципите, които изповядваш. Затова ДСБ ще стои на ценностите, с които се създаде, а именно толерантност, последователност, но и непримиримост към всичко грозно, към всичко, което подменя политическото. Действително от 2001 г. се правят систематични опити за унищожаване на дясното политическо пространство. Началото започна със Симеон Сакскобургготски. Трябва да знаем, че няма кой друг да реши българските ни неща. Ние, макар и влизайки в Европа, трябва да направим и партиите си силни, за да може и институциите, и държавата ни да е силна в обединена Европа.

Водещ: Нека така завършим нашия разговор, г-жо Михайлова. Благодаря ви за участието по Инфорадио. Разговаряхме с Екатерина Михайлова, заместник-председател на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...