Екатерина Михайлова: ДСБ има общи позиции с мнозинството в ЕНП за отношенията с Русия и Турция

Водеща Силвия Великова: В Брюксел вчера се проведе седмата среща на върха на председателите на парламентарни групи на Европейската народна партия /ЕНП/. От българска страна в срещата участваха заместник-председателят на “Демократи за силна България” /ДСБ/ Екатерина Михайлова, лидерът на СДС Петър Стоянов и лидерът на Съюз на свободните демократи /ССД/ Стефан Софиянски. Сега на летището на път към България имаме възможност да се чуем с г-жа Екатерина Михайлова. Добро утро.

Екатерина Михайлова: Добро утро.

Водеща: Какви бяха основните акценти в срещата?

Е. Михайлова: Това са срещи, които регулярно се провеждат, за да се чуят позициите на различните партии, членки на ЕНП. Темите бяха две, които вчера се развиваха. Едната беше темата за партньорството с Русия, а втората за глобалното затопляне. Изключително интересна беше и много активна дискусията по темата “Ново стратегическо партньорство с Русия”, тя отне повечето време. Там специално и ДСБ имахме участие, аз направих изказване от името на нашата парламентарна група и то беше в тона на нещата, които коментираха и колегите от другите страни. Струва ми се, че е нормално и разбираемо, че може би най-активни бяхме представителите на страни, които са имали досег с Русия…

Водеща: Нещо общо с Русия.

Е. Михайлова: …повече с Русия и са най-засегнати, но бяха развити много интересни теми. Разбира се, основно въпросите за това как през енергетиката една страна може да бъде зависима – нещо, за което и ние от ДСБ пледираме да не се допуска за България.

Водеща: А стана ли дума за предстоящите евроизбори в България и за това как те могат да подсилят позициите на ЕНП?

Е. Михайлова: Това, което се разискваше, не беше свързано с избори, а с политика, дългосрочна. В срещата обаче, която имах с г-н Доу, която беше съвсем отделно от общото разискване, г-н Доу е председателят, новият председател на фракцията на ЕНП – Европейски демократи. Разбира се, говорихме за изборите и в България, и във Франция, и за това колко важно е да имаме добро представяне и в двете страни, и си пожелахме взаимен успех.

Водеща: Вие надявате ли се на този успех? Социолозите сякаш изключват ДСБ от…

Е. Михайлова: Ами, те винаги ни изключват, но ние винаги доказваме, че сме политическа сила, която може да застане на позиции и да получи доверие. Затова аз смятам, че такова ще получим и на тези избори, още повече, че нашите кандидати, а и настоящият ни евродепутат, който води листата, е изключително подготвен, компетентен и полезен. Видях го и с очите си във вчерашния ден.

Водеща: Но амбициите ви очевидно се свеждат единствено и само до Константин Димитров май?

Е. Михайлова: О, не, ние смятаме, че имаме шанс да имаме повече от едно присъствие. Това вече, разбира се, зависи от активността на българските граждани, от това колко политически партии ще получат национална квота, за да претендират за места.

Водеща: Стана ли дума за недоразуменията между СДС и ЕНП и важният форум на 16-ти?

Е. Михайлова: Не, не, това, първо, не е било предмет на тази среща.

Водеща: Макар и неофициално?

Е. Михайлова: Неофициално в срещите, които аз съм имала, не съм поставила тези въпроси. Това е въпрос на партията СДС и тя си има уговорени срещи. Какво ще се получи от тези срещи, не мога да кажа.

Водеща: Имате ли притеснения, г-жо Михайлова, че ГЕРБ се опитва да се вмести в ЕНП чрез амбициите си да вкара повече депутати и лидерът, макар и неформален, непрекъснато обещава как там ще отидат депутатите на ГЕРБ и едва ли не те ще са българският гръбнак на ЕНП?

Е. Михайлова: Странни сигнали идват, това е нещо, което наистина през медиите се получава. Например във вчерашния ден се получи едно съобщение, че кандидатите за евродепутати едва ли не били единствените поканени от ЕНП, а всъщност това е семинар, на който ще отидат, за да видят въобще как функционира един парламент, и то европейският. Нещо, което нашите кандидати го знаят, първо, като хора с много опит, второ, са се подготвили, има достатъчно литература. Трето, смятаме от ДСБ, че по-важно е да се срещат с българските избиратели и да разясняват политическите позиции, отколкото образователните курсове, които са важни, но човек може да се подготвя, контактувайки с българските граждани.

Водеща: Не непременно на място там. И все пак мислите ли за…

Е. Михайлова: Е, да, защото все пак, за да отидеш да научиш процедурите, по които работи Европейският парламент, не съм сигурна, че това е същинска кампания.

Водеща: Трябва да е на място. Все пак мислите ли за момента, в който ще приключат тези избори, евентуално ГЕРБ ще има своите представители там и ще трябва да си партнирате по някакъв начин в тази партия.

Е. Михайлова: Вижте, няма подадени дори заявления за това къде ще бъдат хората, които, ако бъдат избрани за евродепутати от ГЕРБ, ще отидат. Нека да минат изборите. За нас това, което мога да кажа съвсем ясно, е, че ДСБ са членове на ЕНП. Ние споделяме едни и същи принципи. Ние например имаме едни и същи позиции, ето, и за енергийното развитие, и за партньорството с Русия, и относно за това доколко Турция може да стане член на ЕС, за единната земеделска политика в ЕС. Тоест нашият избор да бъдем при ЕНП се дължи наистина на позиции, които са близки между нас и тях.

Водеща: Добре, благодаря ви. Лек полет и успешно кацане, както се казва.

Е. Михайлова: Благодаря.

Водеща: Екатерина Михайлова, заместник-председател на ДСБ, след участието й в седмата среща на върха на председателите на парламентарните групи на ЕНП. Според днешна публикация по-късно днес лидерът на СДС Петър Стоянов ще има срещи, където, както чухте, темата за отношенията между ЕНП и СДС не е била официално коментирана, но тези срещи с представители на ЕНП и Петър Стоянов със сигурност ще засегнат тази тема. Така че това ще е нещо, което в развитие ще следим днес.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...