Екатерина Михайлова, ДСБ; Антон Кутев, БСП: Скандалът Първанов – Дянков

Водещ: Започваме разговор с Екатерина Михайлова, заместник-председател на Народното събрание и на ДСБ и Антон Кутев, народен представител от Коалиция за България. Здравейте, добре дошли!
Екатерина Михайлова: Добро утро.
Водещ: Преди това кратка информация за зрителите. Заради снега е доста усложнена обстановката в цялата страна, в София има и закъсали автомобили на градския транспорт. От Центъра за градска мобилност са се оплакали, че и улиците, откъдето минава градски транспорт, също на доста места не са почистени. Така че предвиждайте си тръгването по-рано, където и да ходите. Директно към темата: понеже вчера от ДСБ обявиха, че заради скандала със стенограмата Дянков – Първанов да се гласува нещо като вот на недоверие към президента, нещо от този род, а пък от БСП господин Кутев каза, че въобще самото искане Първанов да бъде отстранен от поста си е опит за налагане на диктатура, при това вулгарна. Какво ви разделя?
Екатерина Михайлова: Ние предлагаме нещо, което е в конституцията и след като има нарушение на конституционни…
Водещ: Не е ли знаково това?
Екатерина Михайлова: Норми, смятаме, че парламентът трябва да реагира. Трябва да реагира защото се урони авторитета и престижа на институциите. Именно затова ние казваме, че трябва да стартира процедурата в парламента. Дали тя ще стигне до Конституционния съд е втората част на процедурата. Тя не случайно е разделена на две. Веднъж има отношение на парламента, втори път вече има произнасяне на Конституционния съд.
Водещ: Наистина е ясно, че няма да бъде доведена докрай, защото трябва да се обаждате на Яне Янев да го молите за гласове, пък не вярвам.
Екатерина Михайлова: На никого, аз лично на никой няма да се обаждам. И смятам, че когато се поставя толкова сериозен въпрос, всеки един народен представител трябва да гласува със своята съвест и да се определи. Така че в крайна сметка няма нужда никой на никого да се обажда. Всичко ще стане ясно. Ако стигнем до това да се стартира процедура, да се стигне до гласуване, след дебат, разбира се, след аргументи, ще стане ясно кой с каква позиция е и къде застава.
Водещ: Кога започвате с подписите?
Екатерина Михайлова: О, не мога нищо да ви кажа. В крайна сметка ние настояваме ГЕРБ да предприеме това действие.
Водещ: Само да уточним. Понеже в конституцията…
Екатерина Михайлова: Ние настояваме още няколко неща, но едно от нещата това е в конституцията процедурата 60 народни представители могат да я стартират.
Водещ: Но пише, че в този член 32, ако има изрично несъгласие, в смисъл дали господин Дянков в този запис ще се стигне до там да обяснява изразил ли е категорично несъгласие или…
Екатерина Михайлова: Това ще е част от дебата, но аз смятам, че нещата са ясни, че има нарушение на конституцията, сигурно господин Кутев ще каже обратното. Нека да стигнем до Конституционния съд, те да се произнесат. Това е органът, който казва в крайна сметка автентично дали има нарушение или не. Ние, всеки един от двама ни и от политическите сили, които представляваме и останалите ще вложат аргументация в една или друга посока. Но има един орган, който казва да или не.
Водещ: Каква диктатура пък видяхте вие?
Антон Кутев: Съгласен съм, ама аз истински се забавлявам с опита на ДСБ и на управляващите от това да отделят вниманието от това, което се случи при президента. Това, което се случи е, че един вицепремиер на държавата се изложи ужасно. Да, аз съм съгласен, че с това, че се изнесе тази стенограма, се уронва престижа на институцията. Само че в този случай с Румяна Желева, когато се урони престижа на институцията при онова събеседване, защо не поискахме разпускането на Европейския парламент? Те ужасно изложиха престижа на нашите институции. Те показаха един външен министър, който за нищо не става. Т.е. тук, моята поне теза е, че вместо да искат Първанов да си бил разсекретил не знам си кои си там…
Водещ: Защото друг път няма практика да показва стенограми.
Антон Кутев: А според мен тук в тази стенограма ясно пролича едно – пълно излагане и пълно несъответствие с действителността на вицепремиера. И затова аз мисля, че логичното за всеки човек е, тук се изложи не президента, изложи се вицепремиера, дайте да поискаме всички разговори на вицепремиера да бъдат качени в интернет. Защото като говори така с президента, вие представяте ли си какво е говорил с някой външен министър. И не дай си Боже, какви пък ги е наприказвал на някой посланик.
Водещ: СДС иска пък президента за съставянето на правителството стенограмата да се извади, преговорите с газовите договори.
Антон Кутев: Аз нямам нищо против да се извадят всички стенограми. Но това, което съм сигурен е, че задължително е на този вицепремиер всеки разговор да му се вади, защото в противен случай ако той така се държи с институциите извън държавата, ние сме в много сериозна криза. И тя е напълно съпоставима с кризата с Румяна Желева.
Водещ: А конституцията не е ли нарушена според вас? Личи си, че Дянков и хал хабер си няма, че ще бъде публикувана. Сега дали е видял жена, която пише и стенографира, това е отделен въпрос.
Антон Кутев: Вижте, дали знае, че ще бъде публикувана или не, той е вицепремиер независимо дали го публикуват или не го публикуват. Аз ужасно се притеснявам от това, което прави вицепремиера когато не го публикуват. Знам какво прави, когато го публикуват. Притеснявам се от това, което прави когато не го публикуват.
Водещ: Т.е. призивът е и неговите срещи и разговори да се…
Антон Кутев: Не, всички негови срещи всеки път защото то е опасно за България. Защото този човек с некомпетентността си прави страхотни проблеми за България. И само да се върна на конституцията. Няма нарушение на конституцията. Това е просто и ясно. И това ще бъде резултатът от Конституционния съд. Тук просто в момента колегите от ДСБ и управляващите се опитват да вдигнат медиен шум, в който да забълбучкат историята с това колко некомпетентен човек е този наш вицепремиер Симеон Дянков. Това е истината. Те просто в стремежа си да скрият невъзможността на този човек да изпълнява своята функция, в момента вдигат пушилка и са готови ако трябва да свалят президент, ако трябва да свалят не знам какво още – всички по пътя си, само и само…
Водещ: Съгласна ли сте с това?
Екатерина Михайлова: Искам нещо да кажа, което ми прави впечатление от няколко дни и което всъщност мен най-много ме вълнува от цялата тази история. И това, което и господин Кутев днес каза и го чувам и от много други хора – мислех си, че този начин на мислене, това говорене без никакво уважение към човек, към достойнството му, към личността…
Антон Кутев: Имате предвид начина, по който казва, че някой е милиардер когато не е ли?
Водещ: на един или друг човек – това комунистическо говорене се позволи. Появи се. Просто наново започна да се говори по начин, който ми се струваше, че се е загубил. Но явно това е голямата политическа разлика. Това е голямата разлика политическа не само, а и това какви хора сме. Едни уважават човека отсреща, било то и да вярва в комунизъм, а други искат той да бъде унищожен просто защото не мисли като тях. Това виждаме от страна и на социалистическата партия, и от страна на президента в стенограмата, това се вижда – унижаване, показване по един съвършено друг начин на поведението. Извинявайте, възпитаният човек в България явно не се смята за нещо нормално. Трябва да си арогантен, трябва да си нахален, за да казват: браво на този. Това е всъщност, което се случва. Второто е разбира се и нарушението на конституцията. Второто е това. Но вижте как се говори – какъв е този човек, какъв бил, защо бил дошъл, откъде накъде? Вчера слушам, бил дошъл някакъв човек тук, ама моля ви се, в каква страна живеем? Нали България е демократична държава? Нали всички искахме да се отнасяме с уважение един към друг, към институциите, не да се хулят. Аз не хуля президента, нито господин Кутев. Искам да кажа следното: ако има нарушение, ако има нарушение на конституцията, ако има унизяване на авторитет на институция, трябва да се реагира.
Антон Кутев: Това, което казвате се отнася едно към едно към Симеон Дянков.
Екатерина Михайлова: И затова… Вижте как вие пак играете с обиди.
Антон Кутев: Не играем. Това е проблемът. Този човек си позволи да прави спекулации, че президентът бил милиардер. Вие ще кажете ли, че президентът е милиардер?
Екатерина Михайлова: Вие друго не можете, освен да обиждате. Това, което настояваме – ДСБ, е още нещо: нека да има регламент на всички срещи, на всички институции.
Водещ: Законът ли искате да промените?
Екатерина Михайлова: В закона за държавния протокол да има изрични разпоредби коя среща когато се провежда какво се случва с нея, с протокола й – кога се публикува, кога не се публикува. Не може избирателно който иска да злоупотреби или да приложи права в повече, да го използва. Защо няма всички стенограми качени? Защо е избирателно? Защо президентът ще прави веднъж нещо, което му е удобно, друг път няма да показва?
Водещ: Бихте ли подкрепили една такава поправка, за да няма друг път драми, за да се знае, да се регламентира кое да се вади и кое не?
Екатерина Михайлова: Извинявайте, но институциите – трябва да се знае, независимо президент, премиер, председател на парламента.
Антон Кутев: Искам да ви кажа, че драмата не идва от това дали се качват всички стенограми, а от това, че един наш вицепремиер за пореден път, който е втори подред след Румяна Желева, се прояви като абсолютно некомпетентен за мястото, което заема. Това е драмата.
Екатерина Михайлова: Нищо друго не може да се каже от страна на БСП.
Антон Кутев: Как искате да се каже друго? Вие се опитвате в момента да, извинявам се, президентът, ако вие страдате от такова уважение към институциите, президентът е два пъти избран мажоритарно. И не е нарушил конституцията. И вие сте конституционалист и вие го знаете, че не е нарушил конституцията. И аз ще помоля водещия веднага след като излезе решението на Конституционния съд, пак да ни покани нас двамата в това студио, за да си говорим тогава кое е нарушение на конституция, защото вие знаете, че тя не е нарушена.
Екатерина Михайлова: Вижте, аз не съм като вас, всичко да знам отначало докрай. Мисля, че това време отмина. Във времето на комунизма всичко се знаеше отначало докрай. Не е това.
Водещ: Сега с този диск какво трябва да се прави? Да се слуша публично в парламента отново или като пиратските там – един валяк да мине и да го сгази. Каква е идеята за диска оттук насетне? Какво следва, или да се прослушва, или какво?
Антон Кутев: Дискът изобщо не е имал никакъв смисъл. Това беше просто един нелеп опит на Цецка Цачева да отклони вниманието. Същото, което правим и оттам нататък. Нелеп опит за отклоняване на вниманието. За какво й е диска? Че нямаше стенограма? Ми тя е качена стенограмата. Да види дали случайно президентът не е излъгал. Не бе, тук целта е да се каже, че има нещо съмнително в тази работа, нещо този президент е излъгал. Това е.
Водещ: Анкетна комисия ли? Аз това искам да попитам. Какво следва сега с този диск и със стенограмата?
Екатерина Михайлова: Ние сме казали нашата позиция какво според нас трябва да се направи. Нека и останалите политически партии да кажат. Нещата са сериозни, не е махленска работа.
Водещ: Следва един такъв въпрос. Ангел Марин го видях в “Сеизмограф” и каза: спрете с този импийчмънт защото аз ще стана президент. Това мислите ли го?
Екатерина Михайлова: Явно господин Марин толкова много уважава своята личност, че плаши българските граждани, че може да бъде част от институциите. Това говори много зле отново за институциите. Това говори много зле за президента. Това говори много зле за БСП. Вижте какъв вицепрезидент са ни предложили, който самият той застава и казва: хора, недейте, моля ви се, аз може да стана президент. Извинявайте, но това просто наистина ако не е смешно, то е трагично.
Водещ: Да не стане така, че да го назначите, хипотетично.
Екатерина Михайлова: Институциите трябва да се уважават. Аз това искам да кажа, а не да се прави подигравка.
Антон Кутев: И аз съм за това. Искам да кажа, че точно в този момент госпожа Михайлова за пореден път наруши правилата, защото тя се опитваше да цитира вицепрезидента без неща, които той не е казал. Той тези неща, които госпожа Михайлова сега говореше, не ги е казал.
Екатерина Михайлова: Така прозвуча.
Антон Кутев: Преувеличаваме, минаваме покрай истината, заобикаляме я и след това в крайна сметка я нарушаваме. Защото за пореден път…
Екатерина Михайлова: Разбрах. Всички сме на позорния стълб. Само вие от БСП сте прави. Това е, което искате да ми кажете, но тези времена минаха, господин Кутев
Антон Кутев: Не, нищо подобно. Просто се опитвате да омаскарите политическата система. Искам да ви напомня само, че ако не беше Европейският парламент, госпожа Желева още щеше да е министър. И по същия начин, понеже няма кой да ви спре от европейските институции, този човек още дълго сигурно ще е вицепремиер.
Екатерина Михайлова: Успокойте се, господин Кутев.
Антон Кутев: Не, не мога да се успокоя. Това е драма, сериозна драма за България, не за мен. Аз няма да дойда на неговото място.
Екатерина Михайлова: Успокойте се. Толкова недейте емоция да влагате защото наистина нещата са сериозни и трябва да се държим като политици, представляващи институции.
Водещ: Благодаря ви. Госпожа Екатерина Михайлова и господин Антон Кутев в спор – това, което ги разделя в оценката към една и съща личност.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...