Екатерина Михайлова: Демократи за силна България е една крачка напред с изготвянето на цялостен конституционен проект за реформи в съдебната власт

Водещ Георги Любенов: Четиринайсет авторитетни неправителствени организации обявиха инициативата за граждански натиск върху политическите сили за осъществяването на реформи в съдебната власт. В декларацията се казва, че в България липсва ясна програма за осъществяването на съдебната реформа. Съдебната власт е неефективна, тя не решава проблеми, а сама се превръща в проблем за българското общество, се казва още в текста, подписан от Съюза на работодателите, кръг “Европейски диалог”, Евро-българския културен център, Европейския институт, Института “Отворено общество”, Центъра за либералния стратегии, хелзинкския комитет, медийната коалиция. Нарочно изреждам тези организации, за да илюстрираме значимостта на тази гражданска инициатива. На телефона сега е Екатерина Михайлова, която е лидер на парламентарната група на ОДС. Добър ден, г-жо Михайлова.

Екатерина Михайлова: Добър ден.
Водещ: По кои въпроси очаквате консенсус в контекста на този, как да кажем, граждански натиск за по-ясни и категорични промени и реформи в съдебната система?
Ек.Михайлова: Първото нещо, което искам да кажа, е, че приветствам инициативата на тези 14 неправителствени организации за това да се окаже обществен натиск върху политическите сили. Ние поддържаме идеята за сериозна промяна в структурата на съдебната власт, а именно в частта досъдебното производство да бъдат извадени от съдебната власт и да подлежат на сериозен обществен и парламентарен контрол. Тази инициатива на “Демократи за силна България” стартира още миналата година със срещи и с министър-председателя, и с част от парламентарно представените политически сили. Поканихме всички, но не всички се отзоваха. “Демократи за силна България” приветства тази декларация, защото в нея много точно е показано, че има нужда от тласък на политиците да преодолеят персоналния си страх от части на съдебната власт във вида, в който в момента функционира. Именно в тази посока ние сме правили многократни изявления. Позицията ни за промяна в структурата на съдебната власт ще заложи и в предизборната програма. За съжаление в този парламент политиците от управляващото мнозинство, а някои и от опозиционните сили се уплашиха и не събраха кураж да бъдат направени тези много сериозни и необходими промени за българските граждани.
Водещ: Това е един вид идентификация, дори, бих казал, политическа идентификации за тези партии. Мотото на тази декларация звучи “не гласувайте за партии, които не поемат отговорност за бъдещето на съдебната реформа”.
Ек.Михайлова: Много благодаря на тези неправителствени организации, защото с това, което те са казали, всъщност подкрепят “Демократи за силна България” – единствената партия, която не се страхуваше и не се страхува и в момента да назовава болния проблем на съдебната власт и да желае сериозна промяна, радикална промяна, такава каквато е необходима за българските граждани, а и за да отговаряме на стандартите на Европейския съюз, чиито членове ще станем след около 2 години.
Водещ: Да, и смятате, че гражданското общество ще има възможността да участва силно, макар и как. . . в медиен натиск, инициативи, дискусии и т.н.
Ек.Михайлова: Разбира се, разбира се. Гражданското общество е нещо изключително важно за демократичното развитие на една държава и именно чрез него може да се осъществи този натиск върху политическите партии, които също са част от гражданското общество по начина, по който трябва да дефинираме тази общност, но тези неправителствени организации могат много сериозно да повлияят върху позиции и не само върху позиции, а върху действия на политически сили, защото в разговорите, които имахме по време, когато представяхме своята концепция, чухме в срещите съгласие от политиците. Публично обаче те не смяха да предприемат действия. Искам да напомня и още нещо – че ние продължихме с още една стъпка напред. “Демократи за силна България” изготви цялостен конституционен проект за промяната в частта съдебна власт, като изваждаме следствието и прокуратурата от съдебната власт. Те преминават към изпълнителната и по този начин могат да подлежат на контрол, като предвиждаме и механизми, в които да не може пък да се стига със злоупотреба направо и намеса на политически натиск върху действието на прокуратурата или следствието.
Водещ: Благодаря ви за това мнение, г-жо Михайлова. Екатерина Михайлова, която заместник-председател на ДСБ, “Демократи за силна България”, и лидер на парламентарната група на Обединените демократични сили.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...