Екатерина Михайлова: Гражданите ще накажат Станишев и Доган


Г-жо Михайлова, ще бъдат ли приближаващите избори за Европейски парламент своеобразен тест за възможностите на Синята коалиция и какви са Вашите очаквания?
– Разбира се, изборите са най-сериозният тест за всяка политическа сила. Управлението на БСП, ДПС и НДСВ провали членството на България в ЕС. Това беше цел и мечта на всички българи от 1989 г. насам. В този смисъл сегашните управляващи погазиха един от най-сериозните национални консенсуси. Представителите на партиите, които превърнаха страната ни в еталон за политическа корупция, не могат да защитават интереса на България в Европейския парламент. Техните действия показват, че в европарламента те no-скоро бранят интереса на собствените си партии и на корумпираните им върхушки.
С работата си в ЕП представителите на Синята коалиция със сигурност ще бъдат много по-полезни за българските граждани. Убедена съм в това поне по две причини. Първо, защото вече 20 години сме свидетели, че в България само десницата разбира властта като управление в интерес на гражданите – показаха го и правителството на Филип Димитров, и това на Иван Костов. Останалите идват на власт само, за да консумират привилегиите й. Същото се случва и с представителите на страната ни в Европа. Вторият мотив за убедеността ми е високото политическо и експертно ниво на подготовка на нашите кандидати.

– Каква е позицията Ви относно промените в избирателния закон и ще реагира ли новото дясно обединение по някакъв начин на тях?
– Промените в избирателния закон, които управляващите брутално наложиха в последните мигове от работата на този парламент, имат една единствена цел – да попречат на избирателите да свалят БСП и ДПС от властта. Хората на Станишев и Доган са наясно, че гражданите ще ги накажат за корупцията, своеволията и лошото управление, затова се страхуват от техния глас. Ето защо сега, в последните месеци, са насочили всичките си усилия да търсят начин да подменят, да манипулират, дори да фалшифицират вота. Не ги спря дори ветото на президента. Не се притесняват и от обвиненията, че някои моменти в закона противоречат на българската конституция. За да запазят властта си, са готови на всичко.

– Кога ще стане ясна листата на Синята коалиция и Вие лично ще се кандидатирате ли?
– Предполагам, че имате предвид листите за национален парламент. Защото евролистата ни е готова отдавна и още преди седмици я представихме пред обществото.
В този момент все още протичат местните регионални събрания и в ДСБ, и в СДС, които трябва да излъчат и да подредят с вътрешно гласуване кандидатите за депутати. Когато този процес завърши, подредените от двете партии листи ще бъдат слети на шахматен принцип, както е предвидено в подписаното споразумение.
Питате ме дали ще участвам. Да – кандидатурата ми е издигната в 25 МИР в София.

– Каква кампания ще водите – агресивна или умерена и какви послания ще отправите към избирателите?
– Страната ни има тежки проблеми. Некомпетентното и корумпирано управление през последните осем години не само ни върна на последно място по доходи в Европа, но и разруши базисни консенсуси в обществото ни за морал, политика и просперитет. На входа на една от най-големите икономически кризи правителството на Станишев оставя българските граждани и фирми сами и безпомощни, без никаква подкрепа от държавата. Огромните пари, събрани от собствените ни данъци, отиват за шепа бизнесмени, спонсори на управляващите, а тези по-малки и средни фирми, които дават хляб и работни места на хиляди граждани, са оставени на произвола на съдбата. Как в такава ситуация да правиш умерена кампания?

– Кой ще бъде най-силният коз на коалицията СДС-ДСБ?
– фактът, че сме заедно. Преди години всички демократи в България се събраха, за да променят бъдещето на страната ни. Да я откъснат от обръча на бившия съветски блок, да я обърнат към Европа и света, да я отворят за модернизация. През 2001 г. мислихме, че след поканата за членство в ЕС, за членство в НАТО и след грандиозната икономическа реформа сме постигнали целите си и че процесите са необратими. С огромна болка днес виждаме как всичко това се разпада. Как управляващите разрушиха авторитета на България в Европейския съюз, как превърнаха страната ни в излишна в картата на НАТО и как задушават българската икономика с корупция, безнаказаност и липсата на правила.
Управлението на Станишев и Доган превърна всички постижения на българите през последните 20 години във фалш. Фалшива демокрация, фалшиво членство в ЕС и НАТО, фалшив свободен пазар. Казвам фалшиви, защото всичко това имаше една единствена важна цел – да осигури на нас българите просперитет, високо качество на живот и гарантирана национална сигурност. Лъжата е в това, че сега имаме етикетите, а сме лишени от съдържанието. Хората на Станишев и Доган превърнаха мечтите на българските граждани в празни опаковки.

– Кои са основните приоритети на ДСБ и Синята коалиция?
– Сега най-важното е да изгоним БСП и ДПС от властта, да формираме дясноцентристко мнозинство в новия парламент и да участваме в дясно управление на страната. Това ще ни позволи да възстановим държавата, да наложим правила и справедливост, да си върнем доверието на ЕС, да защитим максимално българските граждани от развиващата се вече и у нас икономическа криза.

– При обединението си със СДС се обявихте за връщане на България на картата на света и отвоюваното й от мафията. Как ще се случи това?
– Да. Това е основната ни задача. През последните години мафията си присвои държавата и парите на българските данъкоплатци. Ще спрем това. Ще направим сериозна политическа реформа, за да създадем възможност чрез ефективна съдебна система виновните да бъдат наказвани. Ще прекъснем всякакви шансове да бъдат купувани мандати и политическо влияние, както се случва масово днес. Имаме конкретен план как да постигнем всичко това. Ще създадем специални парламентарни комисии за борба с корупцията, за контрола върху еврофондовете и върху дейността на прокуратурата, ДАНС и МВР, които ще се ръководят от опозицията. Това ще гарантира, че няма да покриват, а ще разкриват всички нарушения, злоупотреби и съмнителни схеми. Още в първата година от управлението ще приемем нов Избирателен кодекс и Закон за политическите партии, за да спрем проникването на мафията в политиката. Ще санкционираме и незабавно ще отстраняваме всички лица, за които има дори и съмнение за корупция и конфликт на интереси и тъмни връзки. Решително ще пресечем злоупотребата с власт.

– Какви мерки ще вземете за справяне с предизвикателствата на икономическата криза в България, ако влезете в следващото правителство?
– Най-важната задача на държавата по време на криза е да защити своите граждани. Това ще бъде приоритет номер едно за нас. Затова първата ни цел е да върнем възможно най-бързо доверието на ЕС, за да осигурим толкова нужните за българските граждани и фирми пари от фондовете. Част от тежестта на кризата ще поеме държавата. Ще намалим данъчното бреме, за да оставим повече пари в хората и във фирмите. Ще осигурим на фирмите и домакинствата достъпни кредити на изгодни условия. Ще облекчим работодателите, за да спасим поне част от работните места. Ще намалим ДДС, ще съкратим сроковете за възстановяването му и ще въведем плащане на наказателна лихва при забавяне, ще намалим осигурителната тежест, ще въведем облагане на едноличните търговци като физически лица. Ще освободим от ДДС покупката на първи жилищен имот за семействата.
Ще спрем веднага големите харчове за дългосрочни и неефективни проекти за поддържане на излишен държавен апарат и ще насочим всяко левче на данъкоплатеца във възможности за облекчаване на ефектите от кризата. Ще фокусираме публичните инвестиции за пътища, общинска инфраструктура, околна среда пестене на енергия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...