Екатерина Михайлова: В политиката едно и едно невинаги прави две

Водещ Николай Бареков: Добро утро на зрителите на БТВ и предаването “Тази сутрин”. Вдясно от центъра за момента има четирима кандидат-премиер. От тях трима бяха номинирани в нашето студио, уважаеми зрители – Стефан Софиянски, кандидат-премиер на десницата от 2004 г., Надежда Михайлова, кандидат-премиер на десницата от 2005 г. (един път номинирана в нашето студио и няколко пъти от парламентарната си група), Петър Стоянов, кандидат-премиер от 2006 г. и Бойко Борисов, кандидат-премиер също от 2006 г. Това не е всичко. Освен четири номинации за премиер, вдясно имат три или четири официални номинации и за президент. От тези четири номинации три са на историци, един египтолог от вчера, номиниран в нашето студио, един византолог, номиниран от СДС и историк-конституционалист, който също потвърди за своята кандидатура първо в нашето студио. Така че вдясно имат хора, колкото за една парламентарна група, кандидатстващи за най-високите постове в държавата. Добро утро казвам на заместник-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова.
Екатерина Михайлова: Добро утро.
Водещ: Изморих се от математически сметки. Така или иначе, цифрите вдясно нарастват.
Екатерина Михайлова: От номинации, от кандидати и т. н.
Водещ: Ще почнем да забравяме вече кои от политиците вдясно са номинирани и за какво са номинирани, ще започнем да ги объркваме. Какво означава за десницата и за процеса на дясно обединение издигането и номинирането на Петър Стоянов не за президент, а за министър-председател?
Екатерина Михайлова: Г-н Бареков, и Вие знаете, а и нашите зрители, че премиер се излъчва от спечелилата избори политическа сила и мисля, че разговорът в момента трябва да бъде, и действията на хората от десницата, в посока излъчване на единна кандидатура за президент на България, така че да можем да се противопоставим на настоящия президент Георги Първанов. Това е задачата, това е целта на ДСБ, затова участваме в преговорите, подготвяме се сериозно за нещо, което наистина е важно за България, защото знаем – Георги Първанов роди тази тройна коалиция, коалиция, която виждаме, че не може да се справи с управлението на България. Но на нас ни предстоят президентски избори.
Водещ: Именно.
Екатерина Михайлова: Ние трябва да се представим на тях и ако успеем да се представим, което е амбицията ни и затова сме седнали да водим преговори, тогава можем да правим следващи заявки.
Водещ: Какво означава тогава за този процес на издигане на единна кандидатура номинацията на Петър Стоянов за министър-председател?
Екатерина Михайлова: Аз няма да коментирам това. Ние сме в преговори в момента и смятам, че когато сме в преговори, не бива да се коментират прекалено много действията и дали харесваме или не харесваме една или друга политическа сила, с която водим разговори. Ако искаме да извървим пътя за заставането зад единна кандидатура за президент колкото по-малко се занимаваме с другите, а се занимаваме с основния ни политически опонент, който в момента е президентът Първанов, ще е по-добре.
Водещ: Има ли персонален конфликт между Иван Костов и Петър Стоянов, и конфликт между партиите ДСБ и СДС?
Екатерина Михайлова: Ние сме отделни партии. Явихме се отделно и на парламентарни, и на местни избори. Това, което получихме, беше вотът на българските граждани. Разбира се, има неща, които са близки като поведение от наша страна , в смисъл – ние сме с дясно мислене, ние сме срещу това управление, което е в момента. Всички сме декларирали, че сме срещу това, което прави настоящият президент, именно затова има нужда от промяна.
Водещ: Защо не приемате кандидатурата…
Екатерина Михайлова: В същото време има, разбира се, и разлики. Но това е съвсем нормално.
Водещ: И затова искам да Ви попитам – защо не приемате кандидатурата на Петър Стоянов за президент, за обединителна фигура на десницата?
Екатерина Михайлова: Самият Петър Стоянов, а и Иван Костов, който пък е лидерът на ДСБ, нееднократно са заявявали, че те не биха могли да бъдат кандидати за президент на десницата, просто защото няма да могат да обединят целия потенциал на десния избирател.
Водещ: Те и двамата не са обединителни фигури. Между другото, Иван Костов го призна в нашето студио.
Екатерина Михайлова: Да, и двамата. И нашата позиция е съвсем принципна, и не става въпрос тук само за Петър Стоянов, знаете много добре – и г-н Костов каза: “Няма как един от двамата или който и да е от лидерите на другите формации”. Но тъй като СДС и ДСБ са с най-голяма тежест в десницата, те самите знаят, че не може да играят ролята на обединителна фигура за избирателя. Всеки един от тях, ако се яви на изборите, знае, че няма да може да доведе всички.
Водещ: Вижте, обаче, какво се получава. Когато ДСБ реагираха…
Екатерина Михайлова: Освен това нещо още искам да кажа, г-н Бареков, което за нас е важно и искам да го споделя. Ние разглеждаме тези президентски избори не като надпревара между политическите партии, които тръгват да издигат този кандидат. Ако това е целта ни, няма да може да се справим с противопоставянето на Първанов. Ние гледаме на това като начин за промяна в България.
Водещ: Само че от сегашна гледна точка нещата изглеждат не просто като надпревара между партиите вдясно, а като надпревара между техните лидери. Защото ДСБ реагира много бързо, когато се появи информация в два вестника, че Петър Стоянов “се е разбрал” с Иван Костов да бъде кандидатът за президент на десницата, като публикувахме Вашето мнение, че за сериозните анализатори, за сериозните хора в България Петър Стоянов не е обединителна фигура. Вчера обаче СДС се опита да ви нацака, като издигна свой лидер за министър-председател, много добре знаейки, че амбициите на ДСБ и на Иван Костов са именно той да бъде един ден отново премиерът на българската десница. Това изглежда отстрани.
Екатерина Михайлова: Ако спечелим изборите – да. Всичко зависи от вота на българските граждани. Това минава през парламентарни избори. Тогава хората ще кажат кой може да е премиер.
Водещ: Можем ли да считаме, че г-н Костов е кандидат за премиер на десницата?
Екатерина Михайлова: Просто в момента това не е разговорът.
Водещ: Можем ли да считаме, че г-н Костов е кандидат за премиер на десницата?
Екатерина Михайлова: Това не е разговорът в момента, г-н Бареков, и добре го знаете.
Водещ: Ами, аз го знам, обаче хората, които идват в това студио, говорят съвсем други неща.
Екатерина Михайлова: Вижте, нека да не коментираме тях. Зная, че това Ви е работата, но моята работа пък, в момент на преговори, е да не коментирам.
Водещ: Добре. Какво все пак означава за този процес издигането на кандидатурата на Петър Стоянов за министър-председател?
Екатерина Михайлова: Не зная. Може би се е объркал колегата.
Водещ: Иван Колчаков?
Екатерина Михайлова: Да, защото ни предстоят президентски избори.
Водещ: Може би той е говорил за президентска номинация. Той, между другото, каза, че оставя 50% шанс Петър Стоянов да бъде този кандидат. Има ли наистина някакъв шанс да се стигне до издигането на политическа фигура от ранга на Петър Стоянов и на Иван Костов за кандидат-президент на обединената десница?
Екатерина Михайлова: Разбира се, може някоя от политическите партии да направи това, но ….
Водещ: Има вече номинации, разбира се.
Екатерина Михайлова: …в същото време това, което сме постигнали в тази контактна група, е да търсим фигура, зад която да застанем с максимално съгласие, така че тя да може да обедини десния избирател. Т. е. трябва да гледаме в тази посока.
Водещ: Какъв е шансът тогава Иван Костов и Петър Стоянов да станат такива фигури?
Екатерина Михайлова: Ами, според мен и според ДСБ няма такива шансове.
Водещ: Нулев шанс.
Екатерина Михайлова: Няма такива шансове, не защото ние така мислим, а защото това е реалността.
Водещ: Има ли конфликт между ДСБ и СДС, който да пречи на процеса на обединение?
Екатерина Михайлова: Ние сме поели ангажимент пред българските граждани, говоря за ДСБ. Поели сме ангажименти пред партньорите си е Европейската народна партия да се излъчи единен кандидат за президент на десницата и ще работим в тази посока, независимо от това, което ние е разделяло и което има, разбира се, като различия помежду ни.
Водещ: Аз ще Ви цитирам неща, казани от д-р Колчаков вчера, в нашето студио. Самият д-р Колчаков, който е главен секретар на СДС каза, че политиката на ДСБ и Иван Костов да са лидер в дясното е фалирала и е претърпяла фиаско. Това са негови думи. Също така той каза, че Иван Костов и ДСБ имат комплекс от СДС и Петър Стоянов. Какъв ще бъде Вашият коментар?
Екатерина Михайлова: В преговори не се говори така.
Водещ: Ами, какви са тези преговори тогава, в които се говори по този начин?
Екатерина Михайлова: В преговори се говори за това да постигнем обща цел, а именно – да се противопоставим на сегашния премиер на БСП Георги …., т. е. президент, прощавайте, но толкова много за премиер ме питахте, че аз започнах да бъркам.
Водещ: Накрая ще се чудим кой днес има рожден ден – президентът или премиерът.
Екатерина Михайлова: Президентът Георги Първанов просто ние можем да го победим, ако обединим натам усилията си.
Водещ: Добре, каква е целта тогава?
Екатерина Михайлова: Нашите усилия, на ДСБ, са в тази посока.
Водещ: Каква е целта на СДС да говори такива неща?
Екатерина Михайлова: Попитайте ги тях.
Водещ: С каква цел казват такива неща?
Екатерина Михайлова: Попитайте ги тях.
Водещ: Аз имам и още един цитат.
Екатерина Михайлова: Зная, че ги питате. Можете пак да ги попитате.
Водещ: Според СДС те няма да подкрепят кандидатурата на Веселин Методиев, издигната от ДСБ, за кандидат-президент поради две причини – не го искат привържениците на СДС, два пъти е напускал СДС по думите на д-р Колчаков и априори е изключил кандидатурата на Филип Димитров за президент.
Екатерина Михайлова: Г-н Веселин Методиев е човек с доказани демократични възгледи и поведение. Ние предложихме г-н Веселин Методиев, защото познаваме този човек много добре и не само ние го познаваме, а го познават българските граждани, десният избирател го познава и знае, че в годините той е бил последователен в изповядването си на десни идеи, в отстояване на институционализма в България за това да се спазват правилата. Да, разбира се, бил е и от Демократическата партия, когато тя беше в СДС и заедно с Демократическата партия напусна. Г-н Веселин Методиев е уважаван човек и от много от хората от други политически партии. Именно затова ние предложихме неговата кандидатура и защото смятаме, че той може да влезе в тази битка с Георги Първанов. И не само може да влезе, а и може да го победи.

Водещ: Оттегляте ли неговата кандидатура, след като СДС вчера каза, че няма да подкрепи тази номинация? Т. е. той не може да бъде кандидат на десницата.
Екатерина Михайлова: На консултациите, които се проведоха онзи ден, аз чух само думите “резерва”, “няма вето” и “по-скоро процедурите са в посока да търсим съгласие около фигури и никоя да не отхвърляме”. Това е договореността, която имаме.
Водещ: След вчерашния ден тази кандидатура е отхвърлена от СДС.
Екатерина Михайлова: Аз работя в рамките на договореността и спазвам правилата. ДСБ сме хора, които държим на думите си.
Водещ: Каква е истината за тези преговори? Кога истината за тези преговори излиза наяве? Когато си говорим с политиците или когато вие си говорите?
Екатерина Михайлова: Знаете ли, на мен преди няколко дни ми мина през ума, когато толкова много неща, неточни или манипулативно предадени, срещам из медиите, ми мина мисълта да кажа следващия път: “Дайте да направим едно заседание пред всички медии, поне ще отразяват всичко коректно”.
Водещ: Между другото, готови ли сте да направите едно открито заседание в нашето студио? Ще ви съберем всички политици.
Екатерина Михайлова: Аз нямам проблем за това. Не зная доколко ще са съгласни останалите.
Водещ: Аз имам проблем да разбера къде е истината.
Екатерина Михайлова: Разбирам Ви, г-н Бареков.
Водещ: Г-н Колчаков вчера говори неща, които са публично изявена позиция на СДС.
Екатерина Михайлова: Но аз държа, както и ние, които всичките сме в ДСБ, в националното ръководство, държим коректно да представяме поведението си и в контактната група, и пред българските граждани. Договореността е да не отхвърляме нито една кандидатура и да търсим максимално съгласие около фигура, която смятаме, че най-добре ще се противопостави на настоящия президент и може да спечели изборите, и може да обедини десния избирател.
Водещ: Вие отхвърлихте Петър Стоянов, а пък СДС отхвърли Веселин Методиев.
Екатерина Михайлова: Процесът за номинации не е приключил. Днес не е крайният срок. Тепърва имаме още време, в рамките на още около десетина дена, да бъдат направени може би и нови номинации, след което ще обсъждаме всяка една от тях внимателно, надявам се, и много отговорно.
Водещ: Каква е Вашата идеална представа за кандидат-президента на десницата? Да говорим вече чисто хипотетично. Ето, Петър Стоянов се е изказал преди няколко дни, секретни документи са изнесени от сградата на СДС, от които става ясно, че той си представя идеалния кандидат като Бойко Борисов с човешко лице, каквото и да означава това.
Екатерина Михайлова: Приета е една рамка от преговарящите партии. В тази рамка е казано, че трябва да е убеден демократ, че трябва да е човек с чисто минало, т. е. да не членувал в някоя тоталитарна организация или да е бил свързан със специалните служби в миналото. Трябва да е доказал във времето си обществени и политически качества, в смисъл – принадлежност към тях, не непременно да бъде политик, може да е и общественик.
Водещ: Като служител в пожарната, това вади ли от конкурса Бойко Борисов?
Екатерина Михайлова: Ами, аз доколкото знам, той е бил член на една бивша тоталитарна организация (името й е БКП), заради която е напуснал структурите на полицията тогава.
Водещ: Т. е. това автоматически го вади от класациите да бъде кандидатура на десницата?
Екатерина Михайлова: Това са критерии с осем подписа под тях приети от всички тези, които преговарят.
Водещ: А ще търсите ли тяхната подкрепа?
Екатерина Михайлова: Мисля, че би било много смешно сега да се промени позицията.
Водещ: Ще търсите ли тяхната подкрепа?
Екатерина Михайлова: Чия?
Водещ: Добре, хайде, като го спира БКП и пожарната, поне да търсите подкрепа от неговата бъдеща партия, от НДСВ, да речем, от другите формации.
Екатерина Михайлова: Такава партия няма още. Нека да излъчим първо кандидат.
Водещ: От неговата бъдеща партия. Тя може и да се появи до президентските избори.
Екатерина Михайлова: Г-н Бареков, нека да излъчим първо кандидат. Нека нещата едно по едно.
Водещ: Добре. Как си представяте вашия кандидат?
Екатерина Михайлова: Този кандидат след това, разбира се, трябва да търси разширяване на подкрепата, разбира се.
Водещ: Като слуша човек критиката на десницата към Георги Първанов, може да си направи неусетно извода …
Екатерина Михайлова: Какъв да е кандидатът.
Водещ: … какъв да е кандидат-президентът.
Екатерина Михайлова: Отговорен, честен, смел човек.
Водещ: Вие обвинявате настоящия президент в начина, по който той моделира политическата действителност, придавате му качества на може би най-могъщия, най-съвременния и най-силния днешен български политик. Какво ще извадите срещу него?
Екатерина Михайлова: Честен човек, отговорен, смел, компетентен.
Водещ: Политик или историк трябва да бъде този човек?
Екатерина Михайлова: Вижте, нека да е един добър български гражданин. Човек, който брани националните интереси на България, който наистина може да отстоява нашите интереси в обединена Европа.
Водещ: Има ли конфликт между СДС И ДСБ?
Екатерина Михайлова: А вече професията е друг въпрос.
Водещ: Пак да завършим с тази тема. Има ли конфликт между двете партии?
Екатерина Михайлова: След като ние сме различни партии, след като се явихме отделно на парламентарни избори, разбира се, че има много различия. Има много причини да сме отделно. Но ние можем да излъчим кандидат, който да се противопостави на президента от БСП.
Водещ: Как ще убедите, обаче, избирателите да гласуват за този човек при тези публични разправии между вас?
Екатерина Михайлова: С, надявам се, отговорност от страна на всички политически лидери и формации.
Водещ: Много са ви малко процентите, обаче. Няма как да ме убедите на този етап, че с 6-7% можете да постигнете сериозен пробив на тези избори.
Екатерина Михайлова: Знаете ли, аз в тези години съм виждала много неща. Виждала съм високи рейтинги, които на избори са се стопявали. Виждала съм обратното – да се тръгва от ниска позиция и да се печели. В политиката едно и едно невинаги прави две. Може да прави пак едно или дори по-малко, а може и много повече. Важно е да има мотивация, важно е да има хъс за победа. Като ме питахте какъв е този човек. На първо място, това трябва да е човек, който иска и знае, че може да победи Георги Първанов. Това е първото качество, за да може да се справи с тази задача.
Водещ: Продължава ли битката за първото място в дясното?
Екатерина Михайлова: Не е сега. Не е сега, на президентските избори. Тази битка е на парламентарни избори.
Водещ: Готови ли сте да оттеглите вашата кандидатура, след като СДС така я отрече?
Екатерина Михайлова: Не сме в такъв етап, така че не става въпрос въобще за оттегляне.
Водещ: Добре. Благодаря много. Екатерина Михайлова, заместник-председател на ДСБ, в разговор за номинациите за изборите за президент от страна на българската десница.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...