Екатерина Михайлова: В името на оцеляването си извървяхте пътя от образа си на бивш монарх до предаването на истинската власт в ръцете на обикновени рекетьори

Защо ние, депутатите от ПГ на ОДС (Демократи за силна България и БСДП), поискахме този вот на недоверие към правителството?
Мотивът ни е свързан с поведението на управниците, които посегнаха на институциите и държавността в България. Кризата на управляващите – и в парламента, и в правителството, доведе до безпрецедентния акт, изразяващ се в бягство на правителството от парламентарен контрол, бягство на управляващи депутати от Народното събрание.
Бягството на управляващите е поводът за искането на вот на недоверие към правителството. Защото, когато някой се крие, това означава, че не може да се носи отговорност. А когато властимащите се крият от парламента, който е представител на суверена, т.е. на българските граждани, това означава, че не могат да управляват.
Вотът на недоверие е парламентарен ред в българската Конституция, който изразява единствено и само отношението към управлението. Крайно време е да се разбере, че право, а и задължение на опозицията е да критикува властта, а не да я крепи. Разграничението на власт и опозиция е една от основите на демократичната държава. Вие сами дадохте повод с поведението си, като не зачетохте правилата на парламентаризма.
Ние от ПГ на ОДС (Демократи за силна България и БСДП) сме последователни в политическото си поведение. От първия до настоящия шести вот на недоверие към правителството Сакскобургготски сме били против това управление. Защото ние сме категорично против всяко управление, което отслабва държавата ни, връща бившите комунисти на власт и реабилитира стария репресивен апарат, превръща го в обикновено търгашество. Търгашество, което се прояви в най-уродлив вид в последните дни. Такова управление компрометира нашата демокрация.
Заради поругаването на парламентарната демокрация, днес искаме този вот на недоверие.
Искаме този вот на недоверие, защото ни управляват:
  • министри, които блокират българските реформи;
  • министри, които се държат оскърбително с институциите на страната;
  • министри, които тайно предоставят концесии за автомагистрали;
  • министри, които предлагат далавери с детски болници;
  • министри, които разходват парите на българския данъкоплатец за партийна пропаганда;
  • министри, които се забавляват на яхти в чужбина в компанията на лица, намиращи се в момента в затвора.
Днешното управление ни отведе в погрешна посока. Политическата ни система изпадна в криза, а държавните институции – в безсилие да наложат върховенството на закона. Върна се чувството на несигурност. Нашият стандарт на живот остава много по-нисък от този в бившите социалистически страни, а и от обещаното. Няма солидарност, което се чувства най-болезнено в здравеопазването. Не даваме модерно образование на децата си и пилеем сами шансовете си в Обединена Европа.
Всички имаме усещането, че демокрацията ни е фасада, зад която няма истински дом. Българският комунизъм може и да си отива, но оставя зад тази фасада на ключови позиции в управлението ви своята олигархия и бившата Държавна сигурност, остава и създадената от тях организирана престъпност.
Искаме този вот на недоверие, защото Вие, г-н Премиер, с бездействието си позволихте българските държавни финанси – държавният дълг, държавният бюджет да станат играчка в ръцете на млади и безотговорни момчета.
Искаме този вот на недоверие и защото Вие, г-н Премиер, обещахте нов морал и почтеност. “Почтеност във всичко!” Днес вместо почтеност и нов морал, станахте заложник на ДПС и Новото време. Вие в името на оцеляването си извървяхте пътя от образа си на бивш монарх до предаването на истинската власт в ръцете на обикновени рекетьори. Това е много, много жалко не за Вас лично, а за България, като член на НАТО и на прага на ЕС.
Ние искаме този вот на недоверие, защото вярваме в парламентарната демокрация, в силните институции, в силната и ефикасна държава.
Защото моят вот е вот на онази част от българските граждани, които разбраха лъжата още през 2001 г. и днес продължават да не искат страната ни да бъде управлявана от Вас, г-н Сакскобургготски.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...