Екатерина Михайлова взе участие в среща на върха на председателите на парламентарни групи на партиите, членки в ЕНП в националните парламенти

В Европейския парламент в Брюксел се проведе 12-тата среща на върха на председателите на парламентарни групи на партиите, членки в ЕНП в националните парламенти

“Дошло е време за европейците да извлекат поуки от кризата и да призоват за мащабни реформи в европейското управление “, заяви в речта си при откриването Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП. В присъствието на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу той призова за основни реформи в европейското управление. Жозеф Дол подчерта, че Договорът от Лисабон повишава ролята както на Европейския парламент, така и на националните парламенти.

След взетите решения в петък на Европейския съвет, сега е нужна по- добра координация по отношение на данъците, националните бюджети, социалните законодателства, за което решаваща роля трябва да имат именно националните парламенти в пряко взаимодействие с европейските институции. “Участието на националните парламенти в повечето случаи досега не беше съществено, но за мен и моята политическа група, то е много важно”, изтъкна Дол.

В дневния ред на форума бяха икономическата ситуация в ЕС, целта Европа 2020 – стратегия за интелигентно, устойчиво и всеобхватно развитие и влизането в сила на новата Европейска дипломатическа служба.

Групата на ЕНП ще изготви конкретни предложения относно новата Стратегия 2020, която трябва да вземе предвид неуспеха на Лисабонската стратегия и да подготви страните-членки за дългосрочно успешно развитие в условието на тежка глобална конкуренция. Именно в тази посока председателят на Европейската комисия Барозо вижда силната роля и приноса на политическото семейство на ЕНП.

Що се отнася до Европейската служба за външна дейност (EEAS), председателят на Групата на ЕНП подчерта, че за ЕНП е жизнено важно Европа да говори на световната сцена с един глас. “Колкото повече сме разединени, толкова по-малко ще бъдем вземани под внимание в света, защото нашите партньори и нашите конкуренти ще използват нашите разногласия за собствените си цели “, предупреди Жозеф Дол.

Участие в срещата на върха от българска страна взеха зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова (Синята коалиция) и съпредседателят на парламентараната група на ГЕРБ Тодор Димитров. В работата на форума участва и д-р Андрей Ковачев, председател на българската делегация в Групата на ЕНП(ГЕРБ).

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...