Екатерина Михайлова взе участие в среща на върха на председателите на парламентарни групи на партиите, членки в ЕНП в националните парламенти

В Европейския парламент в Брюксел се проведе 12-тата среща на върха на председателите на парламентарни групи на партиите, членки в ЕНП в националните парламенти

“Дошло е време за европейците да извлекат поуки от кризата и да призоват за мащабни реформи в европейското управление “, заяви в речта си при откриването Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП. В присъствието на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу той призова за основни реформи в европейското управление. Жозеф Дол подчерта, че Договорът от Лисабон повишава ролята както на Европейския парламент, така и на националните парламенти.

След взетите решения в петък на Европейския съвет, сега е нужна по- добра координация по отношение на данъците, националните бюджети, социалните законодателства, за което решаваща роля трябва да имат именно националните парламенти в пряко взаимодействие с европейските институции. “Участието на националните парламенти в повечето случаи досега не беше съществено, но за мен и моята политическа група, то е много важно”, изтъкна Дол.

В дневния ред на форума бяха икономическата ситуация в ЕС, целта Европа 2020 – стратегия за интелигентно, устойчиво и всеобхватно развитие и влизането в сила на новата Европейска дипломатическа служба.

Групата на ЕНП ще изготви конкретни предложения относно новата Стратегия 2020, която трябва да вземе предвид неуспеха на Лисабонската стратегия и да подготви страните-членки за дългосрочно успешно развитие в условието на тежка глобална конкуренция. Именно в тази посока председателят на Европейската комисия Барозо вижда силната роля и приноса на политическото семейство на ЕНП.

Що се отнася до Европейската служба за външна дейност (EEAS), председателят на Групата на ЕНП подчерта, че за ЕНП е жизнено важно Европа да говори на световната сцена с един глас. “Колкото повече сме разединени, толкова по-малко ще бъдем вземани под внимание в света, защото нашите партньори и нашите конкуренти ще използват нашите разногласия за собствените си цели “, предупреди Жозеф Дол.

Участие в срещата на върха от българска страна взеха зам.-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова (Синята коалиция) и съпредседателят на парламентараната група на ГЕРБ Тодор Димитров. В работата на форума участва и д-р Андрей Ковачев, председател на българската делегация в Групата на ЕНП(ГЕРБ).

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...