Екатерина Михайлова: Вето трябваше да има върху целия закон, а не само върху осемте процента

София. Вето трябваше да има върху целия закон, а не само върху осемте процента изборна бариера. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Екатерина Михайлова от ДСБ във връзка с наложеното от президента вето върху текст от Закона за избор на народни представители, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “В последния момент се въвеждат изцяло нови правила за провеждане на изборите. Един от основните аргументи, които прочетох във ветото на президента за 8% бариера, бяха, че се въвежда в последния момент. Същото важи и за мажоритарните райони, които са изключително неравнопоставени по начина, по който ще бъдат избирани мажоритарните кандидати. Затова критиката ми към това вето е, че то не е последователно. Ако трябва да се слага вето, трябваше да е върху всичко, което се прави в последния момент”, каза Михайлова. Тя добави, че сега НС трябва по най-бързия начин да реши какво се случва със закона, за да се знаят “правилата на играта”.
Михайлова обясни, че тъй като ветото е наложено само върху бариерата за влизане в парламента за коалиции от 4% на 8%, то промени могат да се направят само по нея, а всичко останало от закона, което е прието, ще влезе в сила. “Какво ще се случи, зависи от БСП и ДПС. В последните дни виждаме какво ли не да се договаря между БСП и ДПС и услужливи депутати. Затова всичко можем да видим в следващите дни. Призивът ни е максимално бързо да приключи това, за да могат политическите партии да имат поне малко време да се подготвят”, каза народният представител.
На въпрос кой процент е изгоден за синята коалиция, Михайлова каза: “Ние ще бъдем синята коалиция в следващия парламент и не само това. Ние ще сме част от следващото дясноцентристко управление. Няма да могат да ни спрат с процедурни хватки – и през закони, и през съд. Политически сме готови. Смятаме, че действията, които предприемаме водят до повишаване на доверието към нас. Обратния ефект постигат управляващите с това да спрат синята коалиция. Не я спират. Напротив”, каза още тя.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...