Екатерина Михайлова: Вето трябваше да има върху целия закон, а не само върху осемте процента

София. Вето трябваше да има върху целия закон, а не само върху осемте процента изборна бариера. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Екатерина Михайлова от ДСБ във връзка с наложеното от президента вето върху текст от Закона за избор на народни представители, предаде репортер на Агенция “Фокус”. “В последния момент се въвеждат изцяло нови правила за провеждане на изборите. Един от основните аргументи, които прочетох във ветото на президента за 8% бариера, бяха, че се въвежда в последния момент. Същото важи и за мажоритарните райони, които са изключително неравнопоставени по начина, по който ще бъдат избирани мажоритарните кандидати. Затова критиката ми към това вето е, че то не е последователно. Ако трябва да се слага вето, трябваше да е върху всичко, което се прави в последния момент”, каза Михайлова. Тя добави, че сега НС трябва по най-бързия начин да реши какво се случва със закона, за да се знаят “правилата на играта”.
Михайлова обясни, че тъй като ветото е наложено само върху бариерата за влизане в парламента за коалиции от 4% на 8%, то промени могат да се направят само по нея, а всичко останало от закона, което е прието, ще влезе в сила. “Какво ще се случи, зависи от БСП и ДПС. В последните дни виждаме какво ли не да се договаря между БСП и ДПС и услужливи депутати. Затова всичко можем да видим в следващите дни. Призивът ни е максимално бързо да приключи това, за да могат политическите партии да имат поне малко време да се подготвят”, каза народният представител.
На въпрос кой процент е изгоден за синята коалиция, Михайлова каза: “Ние ще бъдем синята коалиция в следващия парламент и не само това. Ние ще сме част от следващото дясноцентристко управление. Няма да могат да ни спрат с процедурни хватки – и през закони, и през съд. Политически сме готови. Смятаме, че действията, които предприемаме водят до повишаване на доверието към нас. Обратния ефект постигат управляващите с това да спрат синята коалиция. Не я спират. Напротив”, каза още тя.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...