Екатерина Михайлова: Важно е на хората да им се предостави алтернатива

Водещ Николай Бареков: Гост на предаването “Тази сутрин” е Екатерина Михайлова, която е заместник-председател на партия Демократи за силна България и председател на ПГ на Обединените демократични сили. Добро утро.
Екатерина Михайлова: Добро утро.
Водещ: Да започнем оттам, предвид новините, които днес са на първите страници и в началото на новините в електронните медии, позицията, най-общо казано, на десните сили като реакция на искането на БСП за създаването на стратегия, която постепенно да подготви изтеглянето на българския контингент от Ирак до датата 31 януари 2005 г., когато са изборите в Ирак. Според вас възможно ли е българският контингент да бъде изтеглен поради натиск върху правителството?
Е.Михайлова: Натиск всъщност се оказва от страна на терористите. Практически това, което се случва в последните дни и месеци, и не само в България, и в много други демократични страни, е опит терористите да се намесят в политическия живот в страните и практически БСП с тази позиция обслужва терористите. България не бива да допуска това в името на всичките тези жертви на тероризма. Практически това е позиция в помощ на терористите.
Водещ: Но, съгласете се, българската левицата е част от един световен процес на прогресивната лява световна общност, така да се каже, Испания, Германия, тенденцията, която се забелязва в Съединените американски щати. Тя не може да бъде обвинена, че действа на своя глава или че прави нещо в името на това, че иска да вземе просто властта.
Е.Михайлова: В случая по начина, по който се поставя, съвсем пряко може да бъде обвинена. Въпросът е кога и как поставяш тези въпроси. Ето, от Демократи за силна България също поставяме въпроса за виждането на България за мисиите в чужбина. Кога, как, колко? Как да бъдат защитени националните интереси? Как да бъде защитена личната сигурност на българските граждани? Доколко Българската армия и българските институции са подготвени за рисковете и предизвикателствата в новата обстановка като член на НАТО? Това са много големи въпроси и ние смятаме, че наистина трябва да има концепция. Поставихме този въпрос пред Консултативния съвет при президента. Доволни сме, че целият Консултативен съвет прие нашето предложение. Очакваме да стане факт и в следващата сесия, като бъде прието от парламента. Но поставяме и още други въпроси. Тоест не може изолирано да се поставя въпросът “дайте да изтеглим своя контингент”, “дайте да го изтеглим, защото терористите искат това”. Трябва да бъдат поставени много общи въпроси и да бъдат разположени във времето, така че да не бъдат ощетявани интересите на българските граждани и на държавата. Да не ставаме място за заплаха, място за експерименти на терористичния свят. А това означава започване незабавно на преговори с иракското правителство, с ООН за финансовите, икономическите и политическите интереси на България в Ирак, защото предстоят избори на 31 януари.
Водещ: Говорите за преговори между това иракско правителство и настоящия български кабинет.
Е.Михайлова: Да, да, за да може на 31 януари, когато се проведат изборите в Ирак, с новото правителство, което вече ще бъде избрано, да бъдат поставени въпросите, но предварително работата да бъде свършена и ние да бъдем в много по-добра позиция, а не тепърва да поставяме българските интереси пред иракските власти.
Водещ: Способно ли е българското правителство да отстои националния интерес така, както вие го виждате в Ирак, да проведе тези преговори и в следващата една година да запази стабилна българската позиция по отношение на Ирак и…
Е.Михайлова: Ние имаме сериозни критики към правителството, сериозни критики към управлението Сакскобургготски, в т.ч. и в областта на сигурността, в т.ч. и за кризата със заложниците, за това какво се случи в Кербала. Но ние се появихме като политическа сила, за да има политическа алтернатива на управлението на Сакскобургготски. И когато си активен, знаеш ясните цели и позиции, които трябва да се отстояват, може да се постигат тези неща, дори и при това управление. И аз имам конкретен пример. Знаете скандала с ордена “Стара планина”, който беше даден на проф. Васил Мръчков.
Водещ: Който беше предложен да му бъде даден, той вече е носител на друг орден.
Е.Михайлова: Не, не, имаше указ и, ако не бяха Демократи за силна България да поставят много силно този въпрос, много високо, пред всички институции, да поискат отговорност и от президента, и от министър-председателя, и от председателя на парламента, нямаше да се случи това, което стана вчера. Орденът е отнет, защото този орден реабилитира комунистическите елити и е срам за България такова нещо да се случва. Давам го като пример, за да ви отговоря на въпроса възможно ли е да се защитават националните интереси. Да, възможно е. Има такава политическа сила, която се казва Демократи за силна България, която ще изисква от правителството да се защитават интересите на България.
Водещ: Като говорите за политика, има няколко алтернативи на това правителство. Ако едната алтернатива представлявате вие като част от дясното политическо пространство, другата представлява българската левица. Ето дори, като виждам тук този плакат за националния събор на левицата на 1 август 2004 г., това е традиционният събор на Бузлуджа, мотото, което българската левица си е избрала, е много подобно на това, което имат демократите за силна България. “За достойна България в солидарна Европа”, казва левицата, а вие казвате “За силна България в обединена Европа”. Не са големи разликите в случая. Няма ли други сериозни алтернативи на това правителство, освен вашата?
Е.Михайлова: Ами, вижте, БСП няма въображение, преписва. Ние сме казали “За силна България в обединена Европа”…
Водещ: А те са казали “Достойна България в солидарна Европа”.
Е.Михайлова: Е още февруари месец. Разбира се, силна България означава и достойна България. Силна България означава силни институции, означава отворено общество, означава България първостепенен фактор на Балканите и в региона. Силна България означава да предвиждаш рисковете. Силна България означава да има политическо лидерство, а и тук вътре в страната. Практически БСП с това, което е направила, променяйки няколко от думите, но практически преписвайки нашето послание, показва, че не може да е лидер, не може да води, няма идеи.
Водещ: А с какво се различава вашата алтернатива от тяхната?
Е.Михайлова: Още нещо искам да кажа за БСП. БСП е във властта от първия момент, откакто имаме управлението Сакскобургготски, до настоящия. Там е пълно с хора от БСП в това управление. Особено в сектора за сигурност в последните месеци нахлуха изцяло кадри на БСП.
Водещ: А има ли друга разлика обаче в алтернативите, които представлявате?
Е.Михайлова: Така че това не е истинска алтернатива, това е партия, която се присламчва в това управление и се опитва да ни предложи същото и за по-нататък. Това е политическата олигархия, срещу която ние въстанахме. Тази олигархия, която виждаме и в Софийска община, която си разпределя по партии участието в общински бордове. Всички влезнаха вътре. И БСП влезе вътре. Единствено Демократи за силна България не участва в това партизанско раздаване.
Водещ: Има ли друга дясна политическа сила, която да представлява алтернатива на това управление?
Е.Михайлова: Не, защото останалите влизат в тайни договорки и много често съвсем явно го и правят. Вотът на недоверие срещу правителството на Сакскобургготски беше такова доказателство. Когато гледахме сратегическия план за отбрана, се получи същото. Останалите десни, така нарекли се, ги нямаше. СДС остана с 3
гласа. Другите бяха вътре и не гласуваха.
Водещ: Къде е СДС в случая? Ваш брат ли е СДС или е нещо друго?
Е.Михайлова: Знаете ли, когато нямаш позиция, тогава започва човек да се пита каква е тази политическа сила. Хиляди хора попитаха това и поискаха нещо ново.
Водещ: Аз ви питам вас каква е тази политическа сила СДС? Отговорете ми вие.
Е.Михайлова: Аз произлизам от нея, така че не искам да слагам етикети или определения.
Водещ: Не, къде я виждате, къде е тя?
Е.Михайлова: СДС, естествено, че не е вляво, а е някъде вдясно, но тя има много тежки проблеми, проблеми, които според мен са неразрешими. СДС е в тежка криза, организационна, идеологическа, лидерска, всякаква, но това е техен проблем.
Водещ: Ако приемем чисто пространствено, че между вас и НДСВ има някакво пространство, къде е СДС вътре в това пространство, по-близо до вас, по-близо до НДСВ?
Е.Михайлова: Аз предпочитам да говоря за Демократи за силна България. Нека СДС да си определя само своето място.
Водещ: Само ми кажете къде е? Само ми кажете къде е?
Е.Михайлова: СДС започна много да влиза вътре към НДСВ, заиграва се с тях, заиграва се с ДПС. Те не са реална алтернатива на това управление. Това е големият проблем, заради който хората поискаха създаване на нова политическа партия Демократи за силна България.
Водещ: Най-важният въпрос може би, който последните дни провокира, е дали Демократи за силна България ще участва в борбата за левия вот, за вота на бедния човек, който наистина гласува социално. Близо 2 милиона са, показват проучванията, са тези гласоподаватели.
Е.Михайлова: Грешно е разбирането, че хората гласуват за ляво, само ако техните доходи са по-ниски. Важно е да им се предостави алтернатива, да им се предостави програма. И ние работим в тази посока много сериозно. Изготвихме своите анализи за 3-годишното управление не само като политическа оценка, а и във всеки един от секторите. Днес ще има нашата позиция в икономическата и в социалната политика и ще дадем своите перспективи и в есенната сесия за това как да се променят нещата в България. Да не се случва това, което виждаме в момента, безработицата намалява, но заетостта не расте. Повишиха се драстично цените на тока и на електроенергията, и на телефоните. Ние ще предложим и можем да направимЕ
Водещ: Алтернатива на бедния човекЕ
Е.Михайлова: Е своята алтернатива за всеки, който желае България да бъде по-добре, той да живее по-сигурно, да има своите възможности за реализация.
Водещ: Благодаря. Завършваме така разговора с Екатерина Михайлова.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...