Екатерина Михайлова: Бюджет 2005 ще провокира предсрочни избори

Г-жо Михайлова, защо напоследък Демократи за силна България са толкова активни?
-Ние сме единствената политическа партия, която реагира на случващото се в България – на скандалите и с Васил Мръчков, и с Иван Славков, и с организираната престъпност и избиването на хора помежду им.
А не изпадате ли с някои крайни позиции в изолация?
– Напротив. Демократи за силна България стана реалност, защото хиляди български граждани поискаха свое политическо представителство, което да се различава от поведението на партиите на прехода и унищожаването на политическата система, което се постигна с управлението на НДСВ. Всъщност изпълни се едно от големите обещания, които бяха дадени на 6 април 2001 г. – да бъде променена политическата система. Обезличена бе разликата между власт и опозиция, разми се ляво – дясно – център, размиха се позициите на партиите, разми се ясната идентификация. Именно заради това Демократи за силна България изглежда различна от останалите, защото се държим като нормална политическа партия. Казваме какво мислим, заявяваме срещу какво сме, за какво сме.
Това само отговорност на НДСВ ли е?
– Разбира се, че е обща отговорност на всички участващи в това политически сили. Но някакси с появата на Сакскобурготски размиването на политическите граници стана реалност. Партиите на прехода се провалиха. Изплува най-лошото от миналото. Държавна сигурност командва държавата, партиите, парите. Олигархичният модел завладява България. Демократи за силна България не са съгласни с това страната ни да бъде политическа олигархия на няколко човека, които се уговарят помежду си, независимо дали като леви или като десни се идентифицират.
ДСБ не е ли също партия на прехода?
– Не. Ние сме нова партия. Не се отказваме от това, от което сме тръгнали и сме градили. Много от хората в ДСБ са носили отговорността за управлението на ОДС и ние ще го защитаваме. Ние се гордеем с направеното и смятаме, че управлението на министър-председателя Иван Костов е управлението, което преобрази България.
Обвиняват ви, че оттеглянето ви от СДС е довело до разпадането на цялото дясно пространство?
– Това щеше да е вярно, ако бяхме направили партията, събирайки се няколко души в една зала заради някакви свои амбиции. Ние постъпихме по друг начин – срещнахаме се с хората в страната. Навсякъде залите бяха препълнени. Навсякъде чувахме едно и също: Няма за кого да гласуваме. Направете партия, за да имаме своя политически избор. Никога нямаше да тръгнем да правим нещо, ако толкова много хора не бяха настояли за това. Проблемите на партиите на прехода или в дясното са проблеми, които те трябва да решат. Там наистина има сериозни конфликти и напрежение, противоречия. Може би имат сили да ги решат. Но това е нещо, което само те могат да решат. Ние имаме други амбиции – да се вглеждаме в това, което се случва в страната, да го посочваме, да даваме решения, да търсим пътя към българските граждани. За нас това е важното.
Не е ли странно, че у нас има само една голяма лява партия и толкова много десни партии?
– Странно е изобщо, че има толкова много партии – около 350 са регистрирани. Но важното е кои получават доверие, а не дали са регистрирани в съда. Важни са изборите. Не е предрешено, че БСП ще управлява. Не е предрешено кой с кого и как ще управлява. Това ще решат гражданите. Ние ще се борим за тяхното доверие.
Има доста обвинения, че клоните към национализъм, което е неприемливо за западните държави…
– Силна България означава силни държавни институции, образовани граждани, отворено общество, в което българите се реализират на базата на своите възможности, а не на базата на етническата си принадлежност. Силна България означава страната ни де е първостепенен фактор в региона. А дали се приема в Европа и в останалия цивилизован свят, ще си послужа с примери. Един от предизборните лозунги на Джон Кери, кандидат за президент в САЩ е “Силна Америка”. В Гърция правителството в момента също агитира “Силна Гърция”. Този лозунг е нормален за държавите в Обединена Европа.
Вие сте в кампания за набиране на членове. Колко хора вече са подали заявления?
– На различни места кампанията тръгна по различно време. Не мога да дам някаква информация за брой, защото до този момент са проведени само три общински събрания.Същинската кампания ще започне от септември. Нямаме стремеж да правим масова партия. Но разбира се, ще искаме да стъпим навсякъде, за да можем да осигуряваме изборния процес.
Съвсем скоро СОС направи промени в бордовете на общинските фирми. Защо само вашите представители не участват в управлението на фирмите?
– Бях поразена, когато разбрах какво се е случило в Софийска община. Общинските съветници от всички партии, с изключение на тези от ДСБ са си поделили квотно присъствието в бордовете на общинските фирми. Ние сме точно срещу такова съглашателство. Това е точно сядането около трапезата и раздаването на парчета, подялба на корпоративни, икономически интереси.
Наистина не повярвах, когато излезе това съобщение. Горда съм, че Демократи за силна България са далеч от всичко това и че нашите общински съветници реагираха по начин, по който си мисля, че биха реагирали всички почтени български граждани.
Дали се случва подобно нещо и в други общини?
– Да. Чух от много от общинските съветници от различни места в страната – Пловдив, Пазарджик и Габрово, ако не се лъжа. Но това са темите, които трябва да обсъждат местните хора, а не националните лидери да се месят в общинската власт.
Какво е обяснението, че има толкова много касирани избори?
– В голяма степен касирането на местни избори е резултат от некоректно преброяване на гласовете. То се дължи на НДСВ, което със своите партийни квоти вкара в избирателните комисии много неподготвени и некомпетентни хора, които са допуснали изключително много грешки в изборния процес.
След месец ще започне последният политически сезон за този мандат. Възможни ли са предсрочни избори?
– Да, аз мисля, че е възможно да възникне такава ситуация около приемането на бюджета. Това е своеобразно изпитание към управляващото мнозинство и правителството. Своеобразен вот на доверие или недоверие като отношение на политическите сили и в този смисъл, ако говорим за предсрочни избори, те могат да се случат около приемането на бюджета. Това е моята прогноза.
А възможно ли е пак заради приближаването на изборите – ДСБ и СДС да сближат позициите си …
– Не мога да кажа какво ще направи СДС. Дали ще стане ясна опозиционна политическа сила, критикуваща правителството, влизаща смело в конфронтация с управляващите. Засега не виждам подобно поведение.
Критикувате правителството много ясно и в много посоки. Да очакваме ли да искате вот на недоверие?
– Не мога да дам категоричен отговор. За да се поиска вот на недоверие, трябва да стартират 48 народни представители искане, а ние имаме 28 в нашата парламентарна група. Въпросът е отворен…

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...