Екатерина Михайлова: Бедствие не е снегът, бедствие е невъзможността да се управлява

Водещ Виктор Николаев: Парламентът днес започва първото си заседание за тази година. Добро утро на госпожа Екатерина Михайлова от ДСБ и заместник-председател на Народното събрание, и господин Михаил Миков, председател на парламентарната група на “Коалиция за България”. Евентуален вот на недоверие…

Екатерина Михайлова: Добро утро първо.

Водещ: Добро утро. Не ви оставям дъх.

Е. Михайлова: Добро утро и на зрителите.

Водещ: Дали комисията “Куйович”, съставянето й, и евентуален вот на недоверие ще са основните въпроси, които още от днес ще започнете да дискутирате шумно и страстно в парламента?

Е. Михайлова: Ами, може би аз да отговоря, защото наистина още днес ще има разговори по тази тема. Ние във вчерашния ден проведохме консултации, казвам ние, опозиционните политически сили, и днес ще има среща между всички тези парламентарни групи именно за уточняване на действията си по тези два въпроса. Държа да кажа позицията на “Демократи за силна България”. Ние сме за това парламентарната анкетна комисия по случая “Куйович” да бъде на паритетен принцип и да бъде оглавена от представители на опозицията, а не на управляващите, защото…

Водещ: То никога не е било така.

Е. Михайлова: …в противен случай е замитане на следи. БСП, чийто министър на вътрешните работи е от БСП, иска парламентарна комисия. Явно иска да закрие нещата и да смотае всичко под дивана. Второто – вот на недоверие – да, разбира се, ако има съгласие от всички опозиционни сили. Това е нашата позиция. Има за какво, то не е самоцелно.

Водещ: Ще изчакате обаче.

Е. Михайлова: Виждаме безпомощността на правителството в много сфери.

Водещ: Господин Миков… Всъщност никога не е било така – анкетна парламентарна комисия да бъде оглавявана, нямам спомен, винаги управляващите…

Е. Михайлова: Но това е европейска практика в много страни.

Михаил Миков: И всъщност мнозинството едва ли трябва да допуска опозицията да политиканства на базата на един или друг случай. Виждаме, че опозицията стартира сезона с априорната нагласа за вот на недоверие. В крайна сметка ние имаме други приоритети, това са приоритетите на мнозинството. Мисля си, че това са важните неща за България, за българските граждани, става въпрос за образование, става въпрос за здравеопазване, става въпрос за Закона за подпомагане на земеделските производители, за да могат преките субсидии в земеделието да стигнат до производителите, става въпрос за редица закони, които произтичат и от европейското ни членство, а включително голямата дискусия за Лисабонския договор, конституцията на Европа, трансформираната конституция на Европа, която ще бъде тема на този сезон.

Водещ: Все важни неща, но знаете, че дневният ред на обществото понякога и политиците не могат да го зададат, когато един скандал навлезе в своето развитие. Действително, струва ми се, такъв е случаят и с твърденията, че висши представители на МВР протектират, разтварят чадър над наркоканали. Затова се връщам пак към комисията “Куйович”. Дали сте склонни, все пак в някаква степен има предложение, да речем, на “Българската нова демокрация” Николай Свинаров да оглави тази комисия. Това няма ли да ви удовлетвори? Не е ли някъде по средата като вариант, той е председател на вътрешната комисия, за да няма съмнения, че проверявате самите себе си…

М. Миков: Значи, тепърва ще има дискусия, консултации по формирането на тази анкетна комисия – по отношение на предмета й, по отношение на състава й. Ние сме категорично против обаче тя да бъде използвана за политически атаки срещу управлението. Ако това е целта на една такава комисия, то ние не сме съгласни с това.

Водещ: И господин Свинаров не бихте се съгласили да я оглави?

М. Миков: Ами, поне с оглед последните заявки за позициониране на новата фракция в парламентарното пространство мисля си, че те по-скоро са с единия крак в опозиционното пространство. И мисля си, че динамиката на времето, на политическото време в парламента в тези няколко седмици ще очертае по-ясно и тяхното място в парламента.

Е. Михайлова: Да, ние сме поканили новата парламентарна група днес на консултации. Очакваме те да участват в тях и да имат конструктивна позиция. Точно какво ще предложим общо, разбира се, след тези консултации в днешния ден ще може да огласим пред българските граждани.

Но тук искам да отбележа нещо – не е въпрос на просто атакуване на правителството. Сигналите за корупция по високите етажи, опитите за прикриване на престъпни схеми дойдоха отвътре, от средите на управляващите, от средите на МВР. И най-нормалното нещо е да има контрол върху това и да излязат виновните, а не както във вчерашния ден видяхме едни несръчни опити нещата да се потулят.

Още нещо искам да кажа, което е важно в днешния ден освен темите престъпност. Във вчерашния ден излезе информация, че наново новата година стартира с висока инфлация. Темата за възможностите на българските граждани да получат нормални заплати и пенсии, да имат нормален живот, да имат…

Водещ: Тревожи ви инфлацията, обяснимо.

Е. Михайлова: …здравеопазване и образование, които да са адекватни, е тема и на “Демократи за силна България” в този сезон. И ние ще предприемем конкретни действия и през парламентарен контрол, и законодателни инициативи, защото наистина още първите дни дават тревожни сигнали и за невъзможност правителството да се справи с жизненоважни въпроси. Бедствие не е…

Водещ: Да чуем и господин Миков.

Е. Михайлова: …не е снегът, бедствие е невъзможността да се управлява ситуацията.

Водещ: Да чуем и господин Миков с неговия коментар за тази инфлация. Тук-таме има сравнения с Виденово време, разбира се, порядъкът не е такъв…

М. Миков: Мисля първо, че това са прогнози…

Водещ: …но е висок.

М. Миков: …които в условията на валутен борд са невъзможни, апокалиптични опозиционни прогнози. Тези прогнози ги чуваме не за първи път.

Е. Михайлова: Не, това не са прогнози опозиционни, това излезе…

М. Миков: Внушението, внушението за хиперинфлация е едно старо опозиционно оръжие. Мисля си обаче, че растежът на доходите при всички случаи води до увеличение на цените. И няма какво да се лъжем – коледното потребление в магазините, което всички го видяха какво представлява, също води до увеличение на цените. Световният ръст на енергоносителите също води до увеличение на цените. И аз не мога да разбера позицията на “Демократи за силна България”, когато хем са против реализацията на енергийните проекти на България – АЕЦ “Белене”, “Бургас-Александруполис”, евентуално проектът “Южен поток”, от който България да има ползи, и искаме да имаме салдо с Русия, основен вносител на енергоресурси не само в България, а в цяла Европа, такова, което да свие дефицита по текущата сметка, което да води до едни по-нормални възможности за влияние на енергоносителите върху цените на стоките в България.

Водещ: Не, те, Русия, салдо, но те не харесват Путин.

Е. Михайлова: Не харесваме това, че България става все по-зависима от Русия. Не харесваме това, че Путин прилага не демократични, а диктаторски действия, и това не го казваме само ние от ДСБ, това го казват много неправителствени организации, това го казват много партии и организации вътре и в Русия. Така че…

Водещ: Но ако е полезно за икономиката ни?

Е. Михайлова: …това са важни неща и тук икономика и демокрация не може да се гледат като алтернативи, защото слушайки г-н Миков за инфлацията, си спомних как навремето по времето на тоталитаризма всичко се обясняваше по всички проблеми с международното положение и сега пак ми прозвуча така – значи, цените се качват, хората са виновни, че купуват, и затова има инфлация. Не става въпрос за страховити прогнози, но това са тревожни сигнали, които би трябвало управляващите да погледнат отговорно, а не да прехвърлят нещата и да казват – опозиционно говорене. Данните излизат от Националния статистически институт и това е нещо сериозно, върху което трябва да се погледне сериозно, и това, че България става енергийно зависима от Русия, което е част от националния суверенитет на една държава.

М. Миков: Значи, абсурд е да се говори за енергийна зависимост по проекти като “Южен поток”, когато енергоносителят само ще минава през България, а ще отива в Европа. И ако Европа не достави енергоносители през България, Европа и Русия ще намерят други алтернативи. И “Син поток”, и “Северен поток” са все решения в тази посока, ако щете, и “Набуко” е решение в тази посока, където се търсят решения, при които ресурсите на Изтока да стигнат до производителността на Европа.

Водещ: Важни са тези теми, но не съм убеден дали зрителите в детайли…

М. Миков: Така че енергийна зависимост е смешно да се говори. Но едно нещо е много важно. Априори антируската нагласа в някои опозиционни среди в България, пак казвам, която съществува 17 години, която сякаш може и лесно да подмине 130 годишнината от Руско-турската война, поводът, за което посещение и стартиране на годината на Русия в България, като че ли замъгляват реалните възможности за бизнес с Русия. И резултати от това по времето на определени правителства, отношенията с руските пазари, наместването на други страни на тези пазари всички си ги спомняме, и ползите за България, респективно загубите по-скоро.

Водещ: Един въпрос, понеже сте опитни политици и двамата, свързан с ГЕРБ и последните информация за една своебразна прегръдка със СДС. Доколко тревожи вас като управляващи един курс за предизвикване на предсрочни парламентарни избори и вас от друга страна като опозиционна партия, доколкото СДС показва едно динамизиране в своите отношения, завръщане на стари лица, може да измести вас, от една страна, като опозиция, от друга страна, вас като управляващи?

Е. Михайлова: Ами, нас не ни тревожи това, че СДС прегръща Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски. Защо? Това е проблем на СДС.

Водещ: Не ви ли е мъчно?

Е. Михайлова: Мъчно ми е. Мъчно ми е, защото аз самата, моята политическа биография е свързана с това в СДС да не седят на челни позиции лица, които компрометираха СДС. Имам лична история, в смисъл лична история като казвам, политическа, с отстраняването на Бакърджиев от СДС, нещо, което тогава много хора в СДС, които искаха промяна, подкрепяха. И ми е мъчно, но в крайна сметка това е решението на СДС, и аз не бих желала да се бъркам в работата на една независима политическа сила.

Водещ: Колко ви е мъчно? Много?

Е. Михайлова: Това според мен не са действията, които ще дадат възможност на тази политическа сила да дръпне напред, но нека да говорим за тази, която аз представлявам. За нас наистина е съвпадане на приоритети и с ГЕРБ, и СДС отстраняването на тройната коалиция от власт.

Водещ: Без пълен мандат.

Е. Михайлова: Така че това е нещо, по което съвпадат позициите ни, можем да работим заедно. В парламента с опозиционните политически сили имахме много общи действия, ще имаме такива и в бъдеще, защото управлението не се справя, не заради друго. Не е самоцелна опозиция нашите действия, които предприемаме.

Водещ: Буди ли тревога у вас, г-н Миков, това? Буди ли тревога?

М. Миков: Не, не. Нито прегръдките, нито опипванията между опозиционните сили, защото става въпрос за алтернативни – алтернативни икономически, алтернативни решения в образованието, алтернативни решения в здравеопазването, които не се чуват от тези прегръдки, алтернативни решения, които да направят България по-модерна като инфраструктура, и то не като самоцел, като инфраструктура, за да може геостратегическото й място да получи своята цена в рамките на Европейския съюз, в рамките на новата външна политика, която води България. Това е нашата цел.

Водещ: Споменахте здравеопазване, тема, която изключително много вълнува зрителите, всеки, който има желание да се възползва от това здравеопазване, което в момента имаме в България. Вярно ли разбрах, че привиквате министър Гайдарски на разговор за…

М. Миков: Не привикваме, поканили сме управителния съвет на здравната каса, министър Гайдарски на първото заседание. Това е една точка в нашия дневен ред, предизвикана от една спекулация, която лекарският съюз започва, мисля си, с едни инспирирани политически протести…

Водещ: От кого?

М. Миков: От д-р Кехайов. Той явно заявява – 21-ви…

Водещ: Политически инспирирани…

М. Миков: Ами, политически. Д-р Кехайов и лекарският съюз започва да играе вече една политическа игра в контекста на тези предсрочни избори.

Водещ: С коя партия?

М. Миков: Определено с ГЕРБ, доколкото те най-активно искат предсрочни избори и сваляне на това правителство, разбиване на парламентарната мнозинство. И мисълта ми е, че спекулата, че парите за здравеопазване намаляват, след като с 16 процента са увеличени в бюджета средствата за здравеопазване, включително средствата, които влизат в здравната каса като приходи, и да се говори, че те намаляват постоянно…

Водещ: Шефове на болници днес обясняват в печата, че ще има листа на чакащи за операции…

М. Миков: Обърнахте ли внимание кои болници са тези? Софийските общински болници. Всъщност в София…

Водещ: Първа АГ, д-р Методи Янков мисля, че цитирахме сутринта в печата.

М. Миков: Да. Всъщност в София също се наблюдава една свръх… така, прекалено много болници с оглед населението. Тук съществува един проблем на забавена структурна реформа и също трябва да се търсят решения. Но погледнете болниците, които правят тези обявления, вижте кой е собственик на капитала в тях.

Водещ: Кой?

М. Миков: Софийска община.

Водещ: Значи не Гайдарски е виновен, а софийската община. Така ли…

Ек. Михайлова: Може ли, може ли… Просто наистина това, което чувам в първите дни на годината от управляващите, така, почти ме разсмя, защото всички проблеми, а те са много тежки, за здравеопазването просто проблемите са толкова тежки, че така елементарно да се отговаря, че нещо някой политически иска да саботира здравеопазването през лекарския съюз…

М. Миков: Не здравеопазването.

Ек. Михайлова: …не е сериозно.

М. Миков: Правителството.

Ек. Михайлова: …тежки проблеми има. И по този лесен начин, елементарен, да се казва: някой политизира въпросите, наистина не е полезно нито за лекарите, нито за болните. Алтернативни политики има.

М. Миков: Ама протестът на 21-ви е срещу политиката в здравеопазването.

Ек. Михайлова: Г-н Миков, говорихте за алтернативни…

М. Миков: То така е обявено.

Ек. Михайлова: …политики. Алтернативни политики има. “Демократи за силна България” и в областта на здравеопазването внесохме цял пакет от законодателни решения. Всичките бяха отхвърлени. Наистина има нужда от решителни действия във всички сфери, но една от най-болните е здравеопазване, другата е образование. Но нека да не се сърдим на лекари и на учители, че те не са извършили реформите…

М. Миков: Аз не се сърдя на тях.

Ек. Михайлова: …и защо протестират. Те ще протестират, а управляващите трябваше да са направили реформите. Предлагахме приватизация на здравни заведения, предлагахме подобряване на цялата тази система. Отхвърля се, защото не й било дошло времето. Не трябва нещата да се довеждат до критичен момент, за да тръгнат някакви реформи, и то вече с много по-тежка цена, която плащаме всички. И сега, когато говорим за алтернативи, аз много се надявам, защото постави се въпросът и за инфраструктура, в утрешния ден ние ще внесем един изцяло нов закон за уреждане на отношенията на българските граждани при отчуждения и обезщетенията им, независимо от това от държава или община.

Водещ: Да, влязохме в детайли, законодателни.

Ек. Михайлова: Въпрос, който е много, много важен. Надявам се управляващите да го подкрепят. Той не е в интерес на опозицията или на управляващите, той е в интерес на българските граждани – предотвратява корупция, дава справедливо обезщетение.

Водещ: Добре.

Ек. Михайлова: Алтернативни политики има…

М. Миков: Аз все пак…

Ек. Михайлова: …но те се отхвърлят само защото идват от опозицията.

М. Миков: …позволете да благодаря за тези споделени приоритети – здравеопазване и образование…

Водещ: Те са ви еднакви.

Ек. Михайлова: Разбира се, че са приоритети.

М. Миков: Искам също така да кажа, че през…

Ек. Михайлова: И са в много тежко състояние.

М. Миков: …тези две години много въпроси, включително въпроси на съдебната реформа, на конституционните промени, ние постигнахме със съгласие на определени представители на опозицията. И се надявам, че и тази сесия, и до края на този парламент ние ще намираме общите и важни теми с представителите на опозицията.

Водещ: Добре, извинявам се, че пак се връщам към комисията “Куйович”, но понеже я обсъдихме по-скоро технологично откъм анкетната комисия – как ще се състави, кой какъв паритетен принцип ли иска или… но понеже беше много тревожна тази констатация според този, който направи изявлението, уволненият заместник-шеф на разградската полиция, и последвалите коментари, включително от вашите среди, на г-жа Дончева, че това е само върхът на айсберга, тук обсъдихме ще направи ли нещо и какво парламентът оттук насетне. Въпросът глобално за това в каква степен мафията управлява, каквито тези също се чуха, теза, да речем, на г-жа Дърева, е може би по-сериозен. Имате ли подозрения какво стои в тази част на айсберга, която е невидима, обикновено е под водата?

М. Миков: Ох, страхувам се, че едно е да се пише в средствата за масова информация, във вестниците, съвсем друго е да се доказва пред прокуратурата.

Водещ: Г-жа Татяна Дончева направи тази констатация за върха на айсберга.

М. Миков: Поне аз, така, като следя развитието на този скандал, на казуса, като казвам казус, имам предвид от чисто наказателноправна гледна точка, лицето Куйович би трябвало, и редица други лица, по един доста широк набор от текстове от Наказателния кодекс и мисля, че тук прокуратурата трябва много сериозно да завърти машината, за да почнат да се дават конкретни отговори, а там отговорите се дават с обвинителни актове.

Водещ: Въпросът е дали няма някаква протекция от опасно високо ниво, което е тревожното в случая.

М. Миков: Ами, ако се стигне в следствените действия до разкриване на такива връзки, мисля си, че над никого няма да има политически чадър.

Водещ: Дали въобще тази комисия ще стигне донякъде, или въпросът е по-скоро към прокуратурата, доколкото разбирам, а не…

Ек. Михайлова: И към ДАНС, нашето предложение беше и към новата агенция.

М. Миков: Ама аз мисля, че, мисля, че новата агенция и без да й предлагаме, сигурно ще…

Водещ: Дали пък няма да имате претенции и новата агенция ако го направи, защото не е ваш…

М. Миков: Значи, не е въпрос ние да искаме.

Ек. Михайлова: Вижте, въпросът е, че…

М. Миков: Въпросът е тя да функционира и да успява да си върши работата.

Е. Михайлова: Но въпросът, който вие поставихте, е изключително важен и той не засяга само случая “Куйович”. Въпросът е за това доколко институциите имат възможност и доколко политическа воля има сред управляващите да се справят с корупцията и с въобще престъпност на високите на етажи. За съжаление това не се вижда. Не се вижда, защото просто един от случаите, който да е гръмнал или за който да има сигнал, не е стигнал до финал. И това е констатация не на опозицията, това е констатация на всеки български гражданин, когото попитате. Това са за съжаление констатациите, които идват от страна на нашите партньори от Европейския съюз. Притеснителното в “Куйович”, в случая, за мен беше, че няма да излязат нещата наяве в момента, в който чух, че БСП ще предложи парламентарна анкетна комисия, която е управляваща, която е в правителството, има свой министър. Веднага това за мен като човек, който много години е виждал да се правят парламентарни комисии и съм виждала резултата, беше сигнал, че нищо няма да се направи и се цели такъв един…

Водещ: Може би действително и тяхната нагласа е прокуратурата да…

Е. Михайлова: …така, да се вдигне малко шум. Ако беше прокуратурата, защо поискаха комисия?

М. Миков: Вижте, прокуратурата има своите сериозни ангажименти по всичките тези данни за извършени конкретни деяния.

Е. Михайлова: Е, има, разбира се, да си разследват, няма да го…

М. Миков: И аз си мисля, че темпото, темпото на прокуратурата също във висока степен ще задоволява…

Водещ: Г-н Ситнилски каза, че няма данни за извършено престъпление от думите на…

М. Миков: От кого?

Водещ: Става въпрос за обвиненията…

М. Миков: От кого?

Водещ: …към господин, към главния секретар.

М. Миков: Значи, аз мисля, че става въпрос за поредица, поредица от длъжностни лица, голяма част от които бивши в Министерството на вътрешните работи. От изявленията, които поне се появиха в печата, за които… ставаше въпрос за действия и бездействия по служба.

Е. Михайлова: Няма данни, издаден фалшив паспорт, няма данни. Много странни неща…

Водещ: Добре. Това ще е, сигурен съм…

Е. Михайлова: …се правят от страна на хора във властови позиции.

Водещ: Сигурен съм, че това ще е остра тема на дебати и в Народното събрание, понеже…

М. Миков: Но не най-важната. Честно казано, хората повече ги интересува здравеопазването, образованието, доходите, получаването на директните субсидии от Европейския съюз и проектите.

Водещ: Може би е така. Само с едно изречение накрая един битов въпрос, който в никакъв случай не е толкова важен, но очаквам да получи, понеже към това медиите са чувствителни и днес може да има някакво развитие. Доколкото разбрах, парламентарният председател обсъжда нови мерки и традиционно достъпни за журналистите места в сградата да не бъдат такива за журналистите. Това е важно за нашата работа, защото можем да задаваме в момента нашите въпроси безпрепятствено. Имате ли информация в детайли каква е целта?

М. Миков: Мисля, че целта е подобряване на организацията на работа и на Народното събрание. Доколкото имам информация, в момента има около 700 пропуска на представители на медиите, 700, които по всяко време…

Водещ: Те не са там винаги тези 700.

М. Миков: Те не са винаги, но сам разбирате, че когато народните представители са 240, а пропуските са 700, това звучи малко странно. В никакъв случай не става въпрос за покриване, за затваряне на прозрачността на най-прозрачната институция в България.

Водещ: Да можем да ви спираме пред стаите и да ви питаме…

М. Миков: Още нещо…

Водещ: …става дума.

М. Миков: …аз вчера си позволих да погледна как е устроено това място за журналистите. Мисля, че в много по-добра степен се отговаря на условията за нормална работа, включително с компютрите, връзки, интернет…

Водещ: Най-важно за журналистите е да могат да ви доближат и да ви попитат…

М. Миков: А кое е важно…

Водещ: …това, което ги интересува.

М. Миков: …тогава, когато депутатите се хранят, да се снимат депутатските кюфтета? Аз мисля, че на журналистите също така ще бъде осигурено…

Водещ: Не, не им е важно това.

М. Миков: …и кафе, и възможности за достъп до всички тези нормални условия за работа, които всеки…

Водещ: Важното е да могат да питат. То

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...