Екатерина Михайлова: Ако лидерите вдясно не стигнат до разбирателство, най-добре да се проведат първични избори за кандидат-президент

Водещ: Преговорите за издигането на общ десен кандидат за президент продължават да потъват в разногласия и остри изказвания на представителите на десните партии срещу начина, по който се водят самите преговори.

Водеща: Нещо повече – “Гергьовден” декларира, че започва да води паралелни разговори. Говори ли всичко това за провал на досегашния формат и кой трябва да бъде десният кандидат-президент? По тази тема в следващите минути ще говорим с няколко събеседници. Първо добро утро казваме на г-жа Екатерина Михайлова, заместник-председател на “Демократи за силна България”.

Екатерина Михайлова: Добро утро.

Водещ: Добро утро, г-жо Михайлова. Кажете ни, след всичко това, което, всичко това, на което ставаме свидетели през последните дни, имате ли усещането, че може да се, така, да се появят нови преговори, паралелни, преговори на две писти за обща дясна кандидатура?

Ек. Михайлова: Това, ако стане, означава, че наистина има разнобой и че има политически сили, които имат съвсем други цели, а не издигането на единен кандидат на президентските избори. Така че ние ще актуализираме при следващата среща предложението, което направихме в петък, който отмина, а и преди това сме го споделяли, че след като лидерите не могат или партиите не могат да стигнат до разбирателство, най-добре е да се проведат предварителни избори с издигнатите кандидати и хората да решат.

Водеща: Не е ли късно да се правят предварителни избори? Вече минава юни месец.

Ек. Михайлова: Разбира се, можеше и по-рано това да стане, но след като няма съгласие, по-добре е да се проведат и да имаме решение, което… заедно да отидем на избори. Възможно е да се проведат, не е невъзможно.

Водещ: Между другото така и не чухме много ясна реакция в петък на тези кандидатури, които бяха издигнати тогава. Кажете ни сега каква е вашата позиция например за номинацията на Петър Стоянов?

Ек. Михайлова: Номинация имаше и на председателя на “Демократи за силна България” г-н Иван Костов. Това беше направено преди около месец и половина. Тогава във връзка и с неговата номинация, и с тази номинация, която се направи на г-н Стоянов като председател на СДС, нашата позиция е следната. Лидерите на двете големи формации в дясното, безспорно това са ДСБ, СДС, не биха могли да играят обединяващата роля на десния избирател. Именно това беше и аргументът, с който г-н Костов каза, че не би желал номинацията от страна на ССД да се превърне във факт с неговото име. Това са разговори, водени между г-н Костов и г-н Стоянов, заедно с г-н Праматарски и г-жа Мозер, председателите на партиите, членки на Европейската народна партия, а именно, че трябва да се търси обединяваща фигура и че лидерите на двете големи формации не биха могли да бъдат такива.

Водещ: Как възприемате влизането в играта на Бойко Борисов, макар и до момента да не е съвсем явно и той да… да го играе от време на време обиден? Ето, сега чета едно интервю днес в “Монитор”, той казва десните се разбраха без мен, защо да ги подкрепя. Нещо, което се различава, така, коренно от позицията, която изрази миналата седмица.

Ек. Михайлова: Свикнали сме вече да чуваме всеки ден различни неща от столичния кмет. Един ден подкрепя президента Първанов, на другия ден не е сигурен дали точно го подкрепя, но пък го харесва. Така че струва ми се излишно да коментираме всеки ден неговите позиции, защото на другия ден са различни. Аз много се надявам да бъдат решени сериозните проблеми на Столична община – нещо, което е пряк ангажимент на кмета и на общинската администрация и съвет.

Водеща: Г-жо Михайлова, вчера колегата ви Димитър Абаджиев каза по “Инфорадио”, че десните ще станат смешни, ако тепърва тръгнат да провеждат предварителни избори, тъй като това е трябвало да се случи през януари. Не се ли опасявате, че това допълнително ще разочарова десните избиратели и допълнително ще ги накара да се отдръпнат от…

Ек. Михайлова: Да, за съжаление има много разнопосочни сигнали в редиците на десницата и на лидери, и на политически партии. Оказва се, че ние имаме различно отношение по теми, които като че ли бяха ясни, например темата с досиетата, която се превърна в проблем за личностно участие. Ето например ние от ДСБ казваме, че не можем да преговаряме с г-н Каракачанов, тъй като бяха изнесени данни за това, че е бил сътрудник към бившата Държавна сигурност. И това е принципна наша позиция, която е в синхрон с подписаното съгласие между осемте партии, че кандидатът за президент например не трябва да е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Имаме последователна позиция. Но има партии, които казват “ами, за кандидата за президент това важи, но за нашия човек не”. Ето, виждате ли, тези сигнали наистина не са продуктивни. Аз много се надявам обаче, че ще може да се извърви този път и да стигнем до решение.

Водещ: Последен въпрос към вас. Ще отидете ли тази… на следващата среща тази седмица, разбираме, че тя ще бъде в петък вероятно?

Ек. Михайлова: Аз не зная дали ще има в петък среща. Това, което сме се разбрали последния път, да има на ниво заместник-председател среща най-вероятно в четвъртък. Остана да се доуточни часът.

Водещ: И все пак според вас последно, със съвсем кратък отговор, ще има ли две писти на преговори за десния кандидат? Да ви върна отново към началото на нашия разговор.

Ек. Михайлова: Има сигнали от страна на някои от формациите, а именно от страна на… най-вече на “Гергьовден”, че се правят такива опити, което аз виждам като опит да се провалят преговорите или да бъдат прогонени формациите. Но ако смятат, че от това ще обтегнат нервите на ДСБ, грешат.

Водещ: Благодарим ви много.

Ек. Михайлова: Ние ще спазваме коректно договореностите.

Водещ: Благодарим ви. Екатерина Михайлова, заместник-председател на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...