Екатерина Михайлова:Управляващите да си ходят по най-бързия начин

– Г-жо Михайлова, лидерът на ДСБ Иван Костов призова НДСВ да напусне правителството и да се върви към предсрочни парламентарни избори. Това е изненада, защото се отказахте да искате вот на недоверие. Отказ, който остави вкус за нерешителност и сметки.

– Никакви сметки не правим освен тази, че управляващите трябва да си ходят по най-бързия начин.

– Как? БСП поискаха втори мандат на конгреса си, вие очаквате предсрочни избори.

– Затова се обърнахме към НДСВ. Преди по-малко от 4 г., когато изглеждаше абсурдно БСП и НДСВ да влязат в коалиция, НДСВ заявиха, че правели компромис в името на европейското бъдеще. Да, но то се проваля. Ако НДСВ държи на думите си, които даже нарече своя кауза, сега трябва да се оттегли и да даде шанс на управление, което да върне България в ЕС като пълноправен член.

– Голямата ви надежда е НДСВ?

– Чак голямата надежда…На тези, които крепят правителството, казваме: Отдръпнете се в името на България. Кой какво ще получи на изборите, ще решат гражданите.

– Коалиционните партньори на БСП не дават знак, че ще ви послушат. Призивът ви не е ли утопия?

– Не. Правили сме го през 1997 г., когато България беше в по-тежка ситуация.

– Паралелът с 97-ма означава ли, че очаквате и извънпарламентарен натиск?

– България днес е друга. Но натиск под форми, различни от тези през 97-ма, има. Реагират синдикатите, бизнесът, неправителственият сектор. Очаквам реакциите да се изострят в следващите месеци.

– Какво ще прави десницата в следващите месеци? Да разгадаем формулата “голяма дясна коалиция”, която зададе конгресът на ДСБ. Не стана ясно с кого ще се коалирате?

– Има наченки не само на финансова и икономическа криза. Разруши се съгласието, постигнато преди 10 г. за посоката на развитие на страната – пълноправното членство в ЕС и в НАТО. Управляващите доведоха до срив на доверието към България. Давайки си сметка, че шансът им се дължи на разпокъсаността на дясното, предложихме да се инициират контакти за създаване на изборна коалиция с претенции да участва в бъдещо дясноцентристко управление.

– Изборна? Избягвате уточнението предизборна или следизборна.

– Предизборна, която да съществува и след парламентарния вот. Рамката й не е изброяване на партии, а на принципи.

– С коя партия ще водите първия разговор?

– Най-близо до нас са СДС. Ще говорим и с други, които са опозиция на сегашната власт. В рамката за съюзяване преди избори не слагаме ГЕРБ. Казвам го ясно, защото има спекулации.

– Защо? ГЕРБ е най-влиятелната опозиционна сила, член на ЕНП.

– Първо, ГЕРБ заяви, че ще участва самостоятелно. Второ, имаме резерви към отношението на ГЕРБ към тоталитарните режими. Не е еднозначно. Както имаме и претенция към “Атака”. Етническата толерантност има базисно значение за ДСБ.

– Откъде идва съмнението ви в ГЕРБ?

– От конкретни дела. Минко Герджиков, за когото бяха изнесени данни, че е сътрудничил на бившите репресивни служби и до сега не е отстранен от длъжността зам-кмет на София. Друг пример е изказването на Бойко Борисов, от което по-късно се опита да се разграничи, че не одобрява методите, но одобрява целите на възродителния процес.

ДСБ отдавна сме изградили позицията си за етническата толерантност. Друг е въпросът за ДПС като политическа партия.

– “Проклятието на България”, както каза Иван Костов като премиер.

– Ръководството на ДПС слага българските турци в етническо гето. ДСБ правим разграничение в отношението към етноса и към партията.

– Канцлерът Ангела Меркел посрещна Бойко Борисов на конгреса на ХДС с: “Добре дошъл, Бойко.” Европейската десница се отнася без резерви към ГЕРБ за разлика от вас. А и двете формации членувате в ЕНП.

– В ЕНП споделяме общи виждания и ценности, но имаме и различия. Не омаловажаваме членството на ГЕРБ в ЕНП. Взаимодействаме с тях като опоненти на сегашното управление, имаме и общи действия.

– Отново ли бихте гласували “въздържал се” за членството на ГЕРБ в ЕНП?

– Не се налага да гласуваме.

– Въпросът е виждате ли промяна в ГЕРБ?

– Няма промяна, няма извървян път.

– След голямото разочарование на последните президентски избори се чу сърдитата фраза “Заедно можем по-малко.” Повярвахте ли пак, че заедно можете повече?

– Пътят, който искаме да извървим заедно, е свързан с целта да представим пред обществото ясна алтернатива на управлението. А не много алтернативи, които се бият помежду си.

– Тогава би трябвало с повишен интерес да следите кампанията за лидер на СДС. Някои от кандидатите не желаят да си сътрудничат с вас.

– Надявам се, че който и да бъде избран, ще имаме добро партниране. В момента може да се чуват по-остри думи, но ги гледаме като част от една предизборна кампания. Приемаме ги спокойно и толерантно.

– Съжалявате ли понякога за раздялата?

– Раздялата е сложно решение – и политически, и емоционално. Но нека гледаме напред.

– Миналото обаче още ви тежи. Символът на промяната СДС е малка партия с 9300 членове, за която се борят шестима кандидат-лидери. Причините за тази трагична политическа съдба?

– Значението на една партия зависи от идеите, от личностите, от програмата, от поведението, а не само от членската й маса.

– Колко са членовете на ДСБ?

– Виждате ли, хващам се, че не зная. Но присъстваме пълноценно в 2/3 от общините на България.

– Защо изключвате от бъдещата коалиция хора, с които бяхте рамо до рамо? Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев.

– Имаме сериозни различия. Когато говорим за операция “Чисти ръце”

и за модели, с които не сме съгласни, това е част от темата “с кого можем да вървим напред”. ДСБ имахме солидни критики към модела “Софиянски”.

– Но съдът оправда Стефан Софиянски?

– Не говорим персонално, а политически. Но бих искала да говоря за настоящото управление. А не да се връщам години назад.

– Да говорим за настоящото управление. Ситуацията дава изключителен шанс на десницата за възход. В същото време няма покачване на доверието към десните партии. Защо, г-жо Михайлова? Какво трябва да предложите?

– Обща алтернатива. Трябва да върнем доверието към българското управление, а това може да стане само при ново правителство. Затова искаме предсрочни избори. Когато поискахме вот на недоверие през юли след доклада на ЕК премиерът каза, че ще бъдат загубени 4-5 месеца, ако има предсрочни избори. Тези месеци наистина са загубени, но заради нежеланието на правителството да се бори с корупцията. Ако до няколко седмици, след като приемем бюджета, имаме оставка на правителството, няма да се пилее повече време.

– Щом виждате избори в толкова близка перспектива, готови ли сте с програма за управление?

– В голяма степен – да.

– На какво ще стъпи новото доверие?

– На реформаторска визия за България.

– Ще се намери ли лидерът, който ще признае, че ни чакат трудности?

– Не лидер, а лидери. Един не е достатъчен.

– Има ли ги в ДСБ? Ще обещаете ли “кръв, пот и сълзи”, както се изразява Чърчил?

– Никога не сме работили в розови краски. Даже ни обвиняват, че говорим сурово и наричаме нещата с истинските им имена. От ДСБ не очаквайте поведение в стил “Пред нас са блеснали житата”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...