ЕВРОПЕЙСКОТО ЧЛЕНСТВО – ШАНС ЗА СБЪДВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ

Борис Станимиров – вторият кандидат на ДСБ в листата на Синята коалиция за Европейски парламент е на 32 години от София. Има близо десетгодишен политически опит в българската десница, включително в областта на международните връзки. Говори три езика. Женен, с 9-месечени близнаци – момче и момиче.

Неусетно се изтъркаляха две години откакто България е част от най-проспериращата световна общност – Европейския съюз, а като че ли все още смисълът и предимствата на тази епохална стъпка се приемат по-скоро абстрактно, като някакъв морален акт, отколкото като голям успех за цялата нация. Най-често изтъкваните ползи за страната ни от европейското членство са парите, които българските производители могат да получат ако кандидатстват за различни фондове. Споменава се също така богатото културно пространство, от което България вече е част. Травмата от визовия режим в миналото и свободното придвижване в Европа днес е може би най-очебийната разлика, настъпила в живота на отделния българин. Свободния трудов пазар на съюза даде шанс на много наши сънародници да намерят работа в страните с нужда от сезонна работна ръка.

Предстои ни за пръв път редовно да изберем свои, български представители, които да седнат на банките на Европейския парламент и заедно с пратениците на останалите 26 нации да насочват европейската политика. Затова е добре да припомним една друга страна на европейското членство често пренебрегвана от анализаторите, пропускана от гражданите и като че ли умишлено игнорирана от политиците.

Като член на Европейския съюз България най-после може да осъществи своя национален идеал, мечтата за която воюваха няколко поколения и умираха с отворени очи без да я видят осъществена. Мечтата за България като родина на всички българи по света. При това днес страната ни може да осъществи този идеал от миналия век по един модерен, цивилизован и будещ възхищение начин. Нещо повече – длъжна е да го направи. Никога в историята не сме имали шанс като днешния. Никога обединението на нацията не е било толкова лесно, колкото в една Европа без граници. Никога досега България не е била толкова привлекателна за българите от Македония, Западните покрайнини, Украйна и Молдова, а аргументите им да изберат нея – толкова силни. Никога възможностите на България да ги закриля не са били толкова големи. Като член на Европейския съюз България може и трябва да отвори европейската перспектива пред всички, които се чувстват българи. Време е тези наши сънародници зад граница, които са преминали през много трудности и са съхранили своята националност, традиции и език да пожънат плода на този свой подвиг.

За жалост през последните 8 години България не само изостави активната си политика по отнoшение на българите в чужбина, но изцяло абдикира от амбициите си да бъде регионален политически фактор. А предпоставки за това днес има повече от всякога.
Вместо да влияе върху политиката на Европа и да бъде родина за своя народ навсякъде по света, България на Дмитриевич и Доган се превърна в мащеха за собствените си граждани и ги превърна в емигранти в собствената им страна.

Европейските избори на 7 юни са шанс да върнем правилната посока в политиката.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...