Евдокия Манева: Тепърва ще сърбаме попарата на Джевдет Чакъров

Евдокия Манева е депутат от ДСБ, бивш министър на екологията. Родена е през 1945 г. в София. Завършила е инженерна химия в град Харков. Доктор на икономическите науки. В Министерството на околната среда и водите работи от 1990 г. През 2007 г. първо става зам.-министър на околната среда в служебния кабинет на Стефан Софиянски, а след това – министър на околната среда и водите в правителството на Иван Костов. Депутат е в 39-о и 40-то Народно събрание, член е на Комисията по околна среда и земеделие към Парламента.
Разговорът с Манева започва с тревожно обаждане до нея по телефона за поредна опасност за природата на България. Този път е застрашен Националният парк Централен Балкан – разчиства се пътят за ново мащабно строителство на писти и вилно селище в Стара планина, в защитени от НАТУРА 2000 зони, алармират природозащитници. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров подготвял преместване на Дирекцията на парка от Габрово в Ловеч. Целта е да бъде освободен сегашният състав на дирекцията, който не би допуснал строителството и да се назначат послушни чиновници. 8 директори в Централното управление на министерството са уволнени или принудени да напуснат. Същото се е случило и с по-голямата част от директорите в районните инспекции и с част от експертите.

– Напоследък се коментира, че има масово напускане на специалисти и хаос в екоминистерството. Запозната ли сте със ситуацията?
– По повод на мое питане в парламента за административния капацитет на министерството, защото той е далеч под необходимото равнище, министърът отговори, че хората напускали за по-високи заплати. Това не е вярно, той просто гони всички специалисти, които могат да вземат принципна позиция и назначава необразовани хора, близки до ДПС. Нямам нищо против турците, но хора без необходимото образование нямат какво да правят в това министерство. След изслушването на въпроса ми, получих писма от 10ина районни инспекции по околната среда, в които ми съобщаваха какво се прави в тях. В Русе, един от най-големите ни градове с изключително силно развито чувство на гражданите към екологичните проблеми, например са уволнени 25 души по този начин. Принудени са да напуснат и са сменени с хора без образование и без ценз.
– Директорката на Басейнова дирекция “Дунавски регион” бе повишена и изтеглена в София за шеф на водите. Дали екологичната експертиза за трагедията при наводнението в Цар Калоян, която посочи големите количества дъжд за единствен виновник, не е причината?
– Ако някой си замълчи, има шанс да бъде повишен. Имам експертизата на учените и на специалистите от Университета по архитектура и строителство за наводнението в Цар Калоян. Категорично вината за трагедията е на кмета и на арендаторите, хора от ДПС, които са знаели, че язовирните стени са негодни. Водоемите са били обявени за опасни и затова не е трябвало изобщо да бъдат пълнени с вода, защото са т.нар. ретензионни язовири тоест те се пълнят само, когато има големи валежи. А те са били пълни и зарибени. Бизнесът на ДПС е трябвало да бъде обезпечен и всичко това се знае. Изобщо не е имало толкова голям валеж, там са паднали от порядъка на 70 литра на кв. метър. Оневиняването на истинските виновници е мащабна фалшификация, направена със знанието на контролните органи на Министерството на околната среда.
– Как си обяснявате тази експертиза?
– Там (б. р. – в екоминистерството) никой не смее да гъкне. Аз съчувствам на тези експерти, защото, ако някой си позволи да вземе принципна позиция, незабавно е заплашван и уволняван. Все пак хората имат семейства и трябва да работят. По-младите не търпят и напускат. Но този, който има семейство и е някъде накрая на трудовия си стаж, трудно се превръща в революционер. Министър Джевдет Чакъров съсипа министерството.
Няма нито една сфера в областта на околната среда, в която да се води адекватна политика, в която поразиите да не са почти необратими. Няма нито една сфера, в която да изпълняваме задълженията си като членове на Европейския съюз.
– В последно време министърът обикаля и прави първи копки, открива пречиствателни станции. Видях, че изпълнители на проектите са турски фирми.
– Да. Турски фирми и фирмата на Николай Вълканов, тоест на Мултигруп. Това са първи копки по търгове за изграждане на пречиствателни станции, които бяха обявени миналата година. Три проекта спечели Николай Вълканов от Мултигруп, чрез фирмата си “Алпине България” без да има някакъв опит в изграждане на пречиствателни станции. Днес чухме, че съоръжението ще бъде готово през пролетта на следващата година. Ще видим, твърдя, че това няма да стане. Или ще бъде направено едно фалшиво пускане на пречиствателната станция, каквото беше това в Горна Оряховица.
– Как фалшиво?
– В момента пречиствателната станция за Горна Оряховица, която помпозно беше открита от министър Чакъров, работи с 10% от капацитета си, въпреки че официално бяха обявени 25%. Захарните заводи изпускат мощни органични замърсители в реката. Канализацията на града, тоест колекторите, не работят. Същото е и в съседните градове, които трябва да заустват отпадните си води в Горна Оряховица. На тях пари не им се дават. 80% от средствата, които отпуска Предприятието за управление на дейностите по околната среда, отиват за населени места с под 2000 жители, основно в турски села в Североизточна България и в Родопите. Такава политика, разрушаваща околната среда, не се е водила от нито едно правителство.
– Миналото лято млади природозащитници с упоритост и непримиримост успяха да спрат строителството по Южното Черноморие край Варвара… но само за малко.
– Вижте, те не победиха, министърът ги излъга. Каза им, че спира строителството и след няколко месеца промениха устройствения план на общината и разреши на 1000 декара да построят ваканционно селище. Тоест това е една откровена лъжа.
– Как ще коментирате практиката на замяна на гори и промяна на предназначението им след това? Случайна ли е топлата връзка между двете отговорни министерства за превземане…
– На най-хубавите територии на България. Това са заменки по морето, в курортните райони в планините. Заменки, с които се удовлетворяват апетитите на бизнесмени с нашумели имена, на хора, които не се ползват с уважението на обществото. А замените стават със знанието на министъра на околната среда, защото в голяма част тези гори и земи попадат в територията на Натура 2000. По принцип предназначението на земята или гората не може да се променя без съгласието на министъра на околната среда. Така че тези замени стават в един чудесен синхрон между хора на министерството на земеделието, сега на Агенцията по горите и на Министерството на околната среда и водите. И в тази сфера министърът носи голяма вина.
Поради некадърност и желание да манипулира разпределението на квотите за емисии на парникови газове, Чакъров отстъпи от позиции, които бяхме завоювали в Киото. България в момента е с орязана квота за емисии на парникови газове и то – отново подчертавам – поради некадърност на преговарящия екип, състоящ се от протежета на министъра. България, единствена в Европа, още няма регистър за разпределение на квотите в страната, а без нето не може да се извършва търговия на емисии. Европейският регистър пък не може да бъде регистриран, защото членката на ЕС, България, е без регистър.
България е представила изключително слаб доклад за състоянието на околната среда (такъв доклад сме длъжни да внасяме всяка година в Европейската комисия). Не е могла да защити необходимостта от запазване на благоприятни квоти, които да компенсират последицата от затварянето на двата блока в АЕЦ Козлодуй.
Тези игри на управляващите са пагубни за българския бизнес. От БСК (Българската стопанска камара) са изчислили, че в резултат на изключително ниските квоти за емисии на вредни газове, бизнесът ежегодно ще губи по 600 милиона лева, защото ще трябва да си купува квотите. Освен това нито едно ново предприятие няма да може да бъде пуснато, защото няма свободни квоти. Новите ТЕЦ-ове, които ще се изграждат, също няма да могат да работят без да си купят квота за емисии. Квотите струват доста скъпо и още ще поскъпват. Това означава, че ще бъде увеличена и цената на електроенергията, която ще произвеждат. Ние тепърва като граждани ще сърбаме попарата на Джевдет Чакъров. А той ще си купува за 200 000 стоматологичен кабинет на жена си. Ето, това се случва. Парите, които ги взимат от нашия джоб, отиват в управляващите и фирмите около тях. Ужасяващо е.
– Може ли да се спре разрушителният начин на управление на околната среда?
– Спирането може да бъде с предсрочни избори. Друг начин няма. Европейските пари могат да бъдат опазени като се намеси Европейският съюз. Вижда се, че има съпротива от ЕС, няма да позволи европейските пари да се разпиляват по този начин. За съжаление българите не сме толкова категорични, нямаме хъс, не сме единни да се борим с тези явления.
В понеделник бях в района на Лясковец, Горна Оряховица, Велико Търново. Един от кметовете ми разказа как представител на Емел Етем отишъл при него и му казал: “Дайте тук един проект за укрепване на реката за 500 000 лева.” Кметът отговорил: “Нямаме проект за 500 000 лева, нашите проекти са за около 100 000 лева.” А човекът на министърката по бедствията му казал: “Дай проект за 500 000 лева, половината ще ви осигурим за проекта, половината ще ни ги дадете.”
И когато един кмет или заместник кмет не желае да влиза в такава схема, защото рано или късно нещата излизат на повърхността и някой носи отговорност, селището просто не получава пари и на тези райони не се отпуска нито лев. Информация за подобни практики имахме от Чепеларе, от маса родопски села. Дава се указание какъв да е проектът, на каква стойност, каква сума ще отиде в ДПС, коя фирма ще го изпълнява. Корупцията наистина е огромна. Този сарай на Доган в Бояна е построен с наши пари. Там се обучават турчета, плащат им образованието в чужбина, за да навлизат в управлението и да превърнат държавата в развалина.
– Заговори се за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй. Как намирате тази идея?
– Многократно сме обсъждали, че енергийната ни стратегия, която беше приета преди години, е абсолютно неадекватна. Защото многократно, редица научни симпозиуми, много специалисти, аз не говоря за Георги Касчиев (бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели), който е малко краен. Има много хора, които говорят в неговия дух, че няма никакви доказателства, че България се нуждае от толкова нови енергийни мощности. Няма никакви доказателства, че АЕЦ Белене е необходима, какво остава още за 7 и 8 блок в Козлодуй. Една адекватна политика за енергийна ефективност и за подобряване на екологичните характеристики на съществуващите и изграждащите се мощности, решава прекрасно въпроса с осигуряване на енергийните потребности на държавата. Има някакви мегаломански стремежи, защото АЕЦ е също бизнес, от който някой ще се облагодетелствува. Купуването на ядреното гориво и след това транспортирането на отработеното гориво е бизнес. В този бизнес са хората на БСП. Там е Румен Овчаров. Не случайно се твърди, че Румен Овчаров пострада, защото не пусна ДПС в този бизнес.
Правени са много разчети, които показват, че посоката на нашата енергетика трябва да е друга. Всички доказателства съществуват. Енергийната независимост наистина се прави с диверсификация (разнообразяване) на енергийните източници, а не със зависимост от Русия и с мегаломански ядрени проекти.
– Как изглежда парламентът отвътре? Защитава ли се природата?
– В парламента на пръсти се броят хората, които честно могат да застанат и да се борят за защита на околната среда. Всичко минава през интересите на съответната партия. И се гласуват абсурдни решения, допринасящи за разрушаване на околната среда. В това отношение парламентът става съучастник на правителството.
Сега ще видите какво ще стане с ловния закон….
– Какво в ловния закон?
– В него, според становището на неправителствените организации, има 17 противоречия със Закона за биологичното разнообразие и законите за защита на околната среда. Аз ще ви кажа едно, най-фрапиращо. Мечката, дивата котка и дивата коза са защитени европейски видове. В момента с изменението на закона за лова те са включени в списъка на ловните видове, което е грубо противоречие. И най-вероятно това ще се гласува, защото България има въоръжена армия от 150 000 ловци и в парламента почти всички мъже са ловци.
Ще ви кажа и още едно чисто лобистко решение. То засяга борбата с отпадъка от пластмаси. Ако погледнете закона за акцизите, ще видите че в България могат да се бутилират спиртни напитки в пластмасови бутилки от 1 литър и от литър и половина. Погледнато дори от гледна точка на престиж на нашата винарска промишленост това е абсурдно. Но тъй като междувременно няколко спиртоварни завода са внесли техника втора употреба за бутилиране в пластмасови бутилки, защото на Запад те вече са забранени и се отхвърлят и тъй като трябва да си реализират техниката, тази норма беше приета. Това стана под натиска на НДСВ, когато жълтата партия беше управляваща. А тази норма е абсурдна.
Абсурдни неща става в областта на отпадъците. Какво направи Джевдет Чакъров? Той пусна няколко турски фирми, създаде монопол и не издава разрешение на никой друг да работи в сферата на отпадъците.
– Защо?
– Защото отпадъците са сладка работа. Има държавни такси. Сигурен бизнес е. А когато няма конкуренция и създавате монопол, ясно е чие гърло пълните.
– Какво да очакват тогава младите хора, които демонстрираха миналото лято по софийските улици в защита на природата на Странджа, за Натура 2000, за Пирин?
– Бих им казала: “Не се отчайвайте.” Бих искала по същия начин да призова всички, които разбират колко е важно да опазим природата. Това не е абстрактен призив. Опазването на природата – това е нашето здраве, това е нашият живот, това е животът на поколенията след нас. Не трябва да позволим на безотговорните ламтящи хора да разрушат природата. Всички свършваме на едно място. Лакомията се наказва. Има една поговорка “Господ дава и не забравя”. Те ще си платят за това, но добре е и ние навреме да реагираме.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...